Markkinakommentit

Björn Wahlroos: Lisää osakkeita salkkuun, varo korkojen nousua

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kehottaa sijoittajia varomaan äkillistä korkojen nousua pidemmän laina-ajan korkosijoituksissa.

”Muutos korkomarkkinoilla on nyt jotakuinkin käsillä. USA:ssa tilanne on normalisoitunut, ja nyt vihdoin Euroopassakin alkaa hissukseen olla odotuksia siitä, että talouden piristyessä omaisuuslajien hintojen nousu voisi olla tulossa”, Wahlroos kertoo Mandatum Lifen haastattelussa.

Osakkeet ovat nousseet viime vuosina hurjasti ja moni pelkää jo korkeaa arvostustasoa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa suhdannesykleistä riippumaton ja hyvin tulevia tuottoja ennustava Shillerin P/E -kerroin hätyyttelee jo kaikkien aikojen ennätystä.

Tästä huolimatta Wahlroos luottaa edelleen osakkeisiin.

Kasvaneesta poliittisesta epävarmuudesta huolimatta osakkeet ovat tuottaneet epävarmuudesta huolimatta hyvin viime vuosina. Wahlroos lisäsi osakkeita salkkuun myös USA:n presidentinvaalien jälkeen, mikä osoittautui järkeväksi sijoituspäätökseksi. Monet uskoivat Donald Trumpin valinnan aiheuttavan vähintäänkin lyhytaikaisen kurssinotkahduksen. Näinhän ei käynyt, vaan syntyi niin sanottu ”Trump-ralli”.

Toisin kuin osakemarkkinoilla, tulee korkomarkkinoilla sijoittajan olla Wahlroosin mukaan varuillaan.

”Euroopan keskuspankin massiivinen osto-ohjelma luo kahdenlaisia vaikutuksia markkinoilla. Yhtäältä se lisää rahan tarjontaa, jonka pitäisi synnyttää inflaatiota, mutta samanaikaisesti se painaa pitkien bondien tuottoja”, Wahlroos sanoo.

Sitten kun osto-ohjelmaa lopetetaan, pitkät korot voivat nousta nopeasti varsinkin, jos osto-ohjelma päättyy yllättäen. Sillä voi olla raju vaikutus erityisesti pitemmän laina-ajan korkosijoituksille, joiden markkina-arvo reagoi herkästi korkojen muutokseen.

”Silloin ei kannata olla yli-investoituna pitkiin korkopapereihin, koska ne voivat yhtäkkiä menettää paljon arvostaan. Korkomarkkinoilla voi edelleen ottaa yritysriskiä”, Wahlroos sanoo.

Kommentoi
Ylös
>