Makrotalous

Etla: Suomi elpyy, jos palkkamaltti pitää

Nyt tarvitaan malttia vaurastua, opastaa Etlan tutkimusjohtaja.

Maailmantaloudessa on noususuhdanne, toteaa elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla tiedotteessaan.

”Euroalueen ja Yhdysvaltojen talouskasvu jatkuu kohtalaista vauhtia, Kiinan kasvu hidastuu hallitusti. Suurimmat riskit liittyvät Yhdysvaltojen ja euroalueen poliittisiin ratkaisuihin”, Etla kuvailee maailman talousnäkymiä.

Maailmantalous vauhdittaa nyt myös Suomenkin suhdanteita. Kilpailukyky paranee ja tuottavuus kohoaa niin tänä kuin ensi vuonnakin

Etlan mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa 1,7 prosenttia vuonna 2017. Vuosina 2018 – 2019 kasvu on 1,5-1,6 prosenttia. Vuosille 2018 ja 2019 neuvoteltavat palkkasopimukset ovat maltilliset ja tukevat kilpailukyvyn kohenemista.

Viennin määrä kääntyy kysynnän, kilpailukyvyn paranemisen ja investointien tukemana parin prosentin nousuun vuonna 2017. Kasvu nopeutuu 2,5 prosenttiin vuonna 2018 ja runsaaseen 3 prosenttiin vuonna 2019, Etla arvioi.

Yksityinen kulutus kasvaa puolestaan lähivuosina runsaan prosentin vuodessa. Ansiot nousevat maltillisesti, mutta työllisyyden koheneminen tukee kotitalouksien ostovoimaa.

Kasvun siivittämänä työttömyysaste laskee 8,4 prosenttiin vuonna 2017. Sen jälkeen se alenee 0,3 prosenttiyksikköä vuodessa ja vuonna 2020 päästään Etlan mukaan jo 7,5 prosenttiin.

Inflaatio näyttäisi pysyvän aisoissa. Etlan mukaan Suomen kuluttajahinnat nousevat 0,8 prosenttia tänä vuonna, vuosina 2018-2019 inflaatio on 1,4-1,5 prosenttia.

Julkisen talouden tasapainottuminen on kuitenkin hidasta sopeutustoimista huolimatta.

Etlan suhdanteista vastaava tutkimusjohtaja Markku Kotilainen toteaa kuitenkin, että maltti on paikallaan – vaikka kysyntä, kilpailukyvyn koheneminen ja investoinnit vahvistavatkin Suomen vientiä.

”Nyt tarvitaan malttia vaurastua. Viennin kasvu edellyttää, että kilpailukyvyn paraneminen jatkuu ja sovitaan maltilliset palkkaratkaisut lähivuosinakin”, Kotilainen toteaa. Taloudellinen kasvu, sopeutukset ja rakenneuudistukset tasapainottavat julkista taloutta, mutta hitaasti.

Kotilaisen mukaan tänä vuonna julkisen sektorin alijäämä pysyy suunnilleen viime vuoden lukemissa. ”Rakenteellinen alijäämä on liian korkea suhteessa EMU-sääntöihin. Suhdannevaihteluista puhdistettu rakenteellinen alijäämä onkin EMU-kriteerien kannalta Suomen suurin ongelma lähivuosina.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös