Talouden trendit

Opintolainaa yhä useammalla uudella korkeakouluopiskelijalla

Jo kolmasosa uusista korkeakouluopiskelijoista nostaa opintolainaa heti ensimmäisestä syksystä alkaen, kertoo Kela.

Kelan julkaisemassa tilastokatsauksessa on tarkasteltu, miten vuosina 2010–2016 syyslukukaudelle ensimmäistä kertaa korkeakouluun läsnä olevaksi ilmoittautuneet opiskelijat nostivat opintolainaa ensimmäisen opiskelusyksyn aikana.

Joulukuussa 2011 lainaa oli 19 prosentilla uusista korkeakouluopiskelijoista, mutta joulukuussa 2016 vastaava osuus oli 37 prosenttia. Koko tarkastelujaksolla opintolainaa oli ammattikorkeakouluopiskelijoilla hieman useammin kuin yliopisto-opiskelijoilla ja miehillä hieman useammin kuin naisilla.

Ensimmäisen syksyn aikana nostetut lainamäärät ovat kasvaneet etenkin vuonna 2014 korotetun lainatakauksen määrän myötä. Myös opintolainahyvityksen käyttöönotto on lisännyt lainojen määrää. Syksyn 2016 aikana uudet korkeakouluopiskelijat nostivat lainaa keskimäärin 1 543 euroa, kun syksyn 2011 aikana lainaa nostettiin keskimäärin 1 065 euroa.

Peräti 87 prosenttia syksyllä 2016 lainaa nostaneista uusista korkeakouluopiskelijoista nosti lainaa vähintään 1 600 euroa eli 4 kuukauden lainatakausta vastaavan määrän. Syksyllä 2011 lainaa nostaneista vain 78 prosenttia nosti lainaa vähintään 4 kuukauden lainatakausta vastaavan määrän.

opintolaina lainat Kela opiskelijat lainakasvu

Kuva: Kela

Kommentoi
Ylös
>