Makrotalous

Pankin hurja ennuste: USA ajautuu taantumaan

USA Yhdysvallat pilvenpiirtäjä talous

Kukaan ei tiedä millaista vahinkoa kevyt rahapolitiikka on Yhdysvalloissa aiheuttanut, toteaa Handelsbanken.

Vaikka Yhdysvaltojen tämän hetkinen suhdannetilanne on edelleen suhteellisen vakaa, on talous pikkuhiljaa lähestymässä käännepistettä, arvioi Handelsbanken tuoreessa talousennusteessaan.

Maailman suurimman talousmahdin talouskasvu hidastuu pankin ennusteen mukaan vuoden 2018 toisella puoliskolla ja vuonna 2019 USA ajautuu virallisesti taantumaan.

Taantuman syynä on niukkuus tuotannontekijöistä.

”Työttömyysaste on Yhdysvalloissa jo tällä hetkellä historiallisesti matala, ja palkkojen nousu, kohoavat korot sekä vahva USA:n dollari rajoittavat ennen pitkää yritysvoittoja, minkä seurauksena yritykset vetäytyvät investoinneista ja lopulta irtisanovat työntekijöitään kannattavuutensa varmistamiseksi. Tämä laukaisee talouden taantumakierteen”, Handelsbanken toteaa.

Seuraava laskusuhdanne saattaa kuitenkin olla edellisiin taantumiin nähden suhteellisen lievä. Tosin USA:n taantuman ennustaman syvyyttä on vaikea ennustaa. Handelsbankenin mukaan harjoitetun kevyen rahapolitiikan seurauksena talouteen on syntynyt massiivinen likviditeettiylijäämä. siksi on vaikeaa edeltä käsin nähdä, millaisia tasapainottomuuksia talouteen on syntynyt ja millaisia hinnoitteluvirheitä nousevat korot kenties paljastavat.

Mitä tekee sitten presidentti Donald Trump?

Handelsbankenin mukaan Trump tuskin pystyy estämään maansa taantumaa. Trumpin verouudistus ja infrastruktuuripanostukset ovat todennäköisesti jäämässä vaikutuksiltaan merkittävästi analyyttikkoyhteisön tämän hetken ennustuksia vaatimattomammaksi.

”Merkittävän kokoiset politiikkatoimet synnyttäisivät toki lyhytaikaisia kasvuvaikutuksia, mutta ne tuskin muuttaisivat suhdanneuraa, ja siksi suhdanneprofiili ei Trumpin vaikutuksesta muutu. Tämän takia Yhdysvaltojen keskuspankin koronnostoja vuosina 2017-18 seuraa rahapolitiikassa vuoden 2019 alkupuoliskolla käänne toiseen suuntaan.”

Lue koko Handelsbankenin suhdannennuste täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös