Makrotalous

Soininvaara: Hallitus teki järjenvastaisen päätöksen apteekeista

Kansanedustaja Osmo Soininvaaran mukaan hallituksen päätös apteekkialan uudistamisesta ei laske lääkkeiden hintoja.

Apteekkialan sääntelyn ja lainsäädäntöön perustuvan monopoliaseman purkamiseen on kohdistunut yhä suurempia paineita.

Tiistaina Juha Sipilän hallitus ilmoitti kehysriihen väli-infossa, että apteekkialaa uudistetaan hallituskauden lopulla. Hallituksen tavoitteena on lisätä apteekkien määrää, mutta niiden määräsääntelystä ei luovuta.

”On tärkeää säilyttää luvanvaraisuus jo senkin vuoksi, että meidän pitää säilyttää lääkkeiden saatavuus koko maassa. Lääketurvallisuus on niin sanotusti maan reunoja myöten tärkeä tavoite. Apteekkilupaan kuuluu siis jatkossa myös sijainnin sääntely”, kertoi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps).

Lisäksi kauppoihin tulee myyntiin itsehoitolääkkeistä suppea valikoima.

Vihreiden kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara tyrmää hallituksen linjauksen.

”Apteekkitoiminnan luvanvaraisuus ja hallinnollisesti määrätyt hinnat ovat synnyttäneet huomattavan suurituloisten apteekkarien joukon, jonka potilaat ja Kela rahoittavat korkeina lääkkeiden hintoina. Alaa on vaadittu avattavaksi kilpailulle. Hallitus vastasi tähän aivan järjenvastaisella tavalla”, Soininvaara jyrähtää blogissaan.

Hallinnolliset hinnat säilytetään samoin kuin apteekin perustamisen luvanvaraisuus, mutta lupia jaetaan vähän lisää. Soininvaaran mukaan apteekkeja tulee nyt lisää sinne, missä niitä on muutenkin tarpeeksi

”Se, että parhailla liikepaikoilla nähdään jatkossa kaksi apteekkia vierekkäin tietysti leikkaa apteekkarien ansiottoman korkeita tuloja, mutta ei hyödytä kuluttajaa tai Kelaa halvempina lääkkeiden hintoina. Yhtä hyvin hallitus olisi voinut vaatia apteekkareita polttamaan kasan seteleitä joka juhannus.”

Soininvaara ottaa vertailukohdaksi pankkitoiminnan sääntelystä luopumisen. Se ei synnyttänyt lisää pankkikonttoreita vaan vähensi niitä. Hyöty tuli kuluttajille korkomarginaalin olennaisena kaventumisena.

”Jos apteekkiala avattaisiin kilpailulle, se ei välttämättä lisäisi apteekkien määrää vaan alentaisi lääkkeiden hintoja. Jossakin apteekkien määrä voisi kilpailun myötä jopa vähentyä siellä, missä niitä nyt on tiheästi syömässä toistensa katetta”, Soininvaara toteaa

Suomen Farmasialiitto on ymmärrettävästi tyytyväinen hallituspuolueiden apteekkiryhmän tekemiin linjauksiin. Liiton mukaan lääkitysturvallisuus on jatkossakin suomalaisen apteekkitoiminnan ytimessä.

”On hienoa huomata, että meitä on kuultu, kun olemme käyneet keskusteluja päättäjien ja poliitikkojen kanssa. Olemme Farmasialiitossa linjanneet, että apteekkitoimintaa tulee kehittää lääkitysturvallisuuskärki edellä”, sanoo Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström.

Apteekkitoiminta säilytetään luvanvaraisena, mikä on Farmasialiiton mielestä hyvä asia. Viranomainen valvoo toimintaa ja päättää luvista. Liitto on tyytyväinen, että apteekin omistajuus säilyy proviisorilla, joka myös työskentelee itse apteekissa. Farmasialiitto on tämän lisäksi ajanut apteekissa työskentelevien farmaseuttien ja proviisorien mahdollisuutta osaomistaa apteekki. Nyt omistuspohjan laajentamista apteekissa työskenteleviin ammattihenkilöihin selvitetään.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös