Sijoitusideat

Balancen osakelistan kärkeen yllätysnimi

Balance Consultingin osakelistan kärkeen nousi suhdanneherkkä vaneri- ja viilupalkkitehtaille koneita valmistava Raute.

Balance Consultingin osakelistan kärkeen nousi suhdanneherkkä vaneri- ja viilupalkkitehtaille koneita valmistava Raute.

Kauppalehden analyysiyksikkö Balance Consulting päivitti Balancen osakelistan 19.5. Tuoreella Balancen Listalla kärkiviisikkoon nousee osin yllättäviä nimiä: Raute, Nordea, Sampo, Etteplan ja Restamax.

”Stabiilit ja tunnusluvuiltaan edulliset (p/e, osinkotuotto) Nordea ja Sampo eivät ole minkään sortin yllätyksiä. Sen sijaan suhdanneherkän, nastolalaisen, vaneri- ja viilupalkkitehtaille koneita valmistavan Rauten nousu ykköseksi sijalta 21 on yllätys. Vielä erikoisempia nimiä listan kärjessä ovat teollisuuden sopimussuunnittelija Etteplan ja ravintolayhtiö Restamax”, toteaa pörssikolumnisti ja sijoituskirjailija Henri Elo blogissaan.

Rauten nousu listan kärkeen johtuu kannattavuuden huimalla nousulla. Yhtiö lähes kaksinkertaisti liikevoittonsa ykköskvartaalilla. Myös liikevaihto kasvoi ensimmäisen vuosineljänneksellä 36,6 miljoonaan euroon ja kasvua tuli 38 prosenttia vertailukauteen verrattuna. Hyvä markkinakehitys näkyi myös tilauskannassa. Uusien tilausten määrä ja tilauskanta kaksinkertaistuivat vertailukaudesta.

Näin ensimmäistä kvartaalia kommentoi Rauten toimitusjohaja Tapani Kiiski:

Keskisuurten investointihankkeiden kysyntä on ollut alkuvuoden aikana aikaisempaa vilkkaampaa. Tuotannon korkean työkuorman lisäksi myynnillämmekin on ollut kiire. Myös uusia tehdashankkeita on neuvotteluvaiheessa useita. Aktiivisena edelleen jatkuva varaosien ja kunnossapidon kysyntä vahvistaa käsitystämme asiakkaidemme hyvästä tilanteesta. Modernisoinnit ovat ainoa tuotealueemme, jossa kysyntä oli hiljaista. Arvioin tämän osittain johtuvan siitä, että markkinanäkymien rohkaisemina asiakkaidemme mielenkiinto on painottunut uusien laitteiden hankintaan. Maantieteellisesti vahvimpia alueita ovat tällä hetkellä perinteiset kehittyneet markkinat. Myös Venäjällä kysynnän vilkastuminen on jatkunut.

Henri Elon mukaan Rautella menee vahvasti niin tulos- kuin tilausmielessä. ”Nettovelaton yhtiö ilmoitti maaliskuussa myös pienestä mittausteknologian yrityskaupasta USA:ssa.”

Balance Consultin on  tuottanut osakelistaa Kauppalehdelle vuodesta 2006 lähtien. Balancen Lista on pörssiyhtiöiden luokitusjärjestelmä, jossa pörssiyhtiöt järjestetään 12 tunnusluvun kokonaisvaikutu ksen mukaan. Listalla menestyvät parhaiten osakkeet, jotka ovat keskimääräistä parempia sijoituskohteita seuraavien noin 1-2 vuoden aikana. Luokitus on saatu arvioimalla osakkeen arvostustasoa, taloudellista suorituskykyä ja osakeriskiä.

Lisa on myös osoittanut toimivuutensa, sillä listan kärkipuoliskon yhtiöt ovat antaneet loppupuoliskon yhtiöitä parempaa keskimääräistä osaketuottoa useimmilla päivitysväleillä.

Balancen Lista löytyy Kauppalehti.fi:n sivuilta osoitteesta: www.kl.fi/balancenlista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös