Markkinakommentit

Onko Helsingin pörssissä jo arvostuskupla?

Helsingin pörssi osakemarkkinat osakekurssit osakkeet

Kuluvan vuoden kurssinousun myötä Helsingin pörssi alkaa näyttää jo kalliilta.

Helsingin pörssi on noussut vuodessa yli 25 prosenttia ja viidessä vuodessa jo lähes 80 prosenttia. Osakemarkkinat ovat olleet hyvässä vedossa koko kuluvan vuoden.

Kurssinousu on kuitenkin siivittänyt myös pörssiyhtiöiden osakekohtaisia arvostuskertoimia ylöspäin.

Sijoituskirjailija Henri Elo rohkenee puhua jo osakkeiden arvostuskuplasta.

”Nähdäkseni pörssissä on nyt lievä arvostuskupla. Sen ei kuitenkaan tarvitse hetkauttaa pitkän aikavälin sijoittajaa. Kuplanäkemyksestä tekee hieman kimurantin se, että vähäriskisinä pidetyissä korkorahastoissa on nähdäkseni kuplaa niin ikään – suhteessa niiden matalana pidettyyn riskiolettamaan”, Elo kirjoittaa blogissaan.

Elon mukaan Suomessa noteerattujen yhtiöiden keskimääräinen p/e-luku liukuvilla toteumatuloksilla on 19,7 (mediaani), eli yli pitkän aikavälin keskiarvon.

Samoilla linjoilla on myös Sijoittaja.fi-sivusto.

”Suomi-osakkeiden kurssikehitys on karannut käsistä verrattuna toteutuneeseen ja ennustettuun tuloskehitykseen. Helsingin pörssi-indeksin 12 kk:n ennustetulla tuloksella laskettu PE-luku on 17,3”, Sijoittaja.fi:n yksi perustajista, Timo Heikkilä toteaa. Heikkilän laskelmien mukaan OMX Helsinki -indeksin tuotto-odotus on 3,9 prosenttia vuosituottona seuraavalle 10 vuodelle, mikä on selvästi historiallista tuottoa matalampi.

Elon mukaan osakkeiden kova arvostustaso on kova ja se ei ole laskenut tuloskasvun myötä, koska alkuvuonna myös kurssit ovat nousseet. ”Toteuma-p/e:n keskitaso viimeiseltä 10 vuodelta on vajaa 17, joten tulosperusteinen arvostus on tällä hetkellä koholla 15-20 prosenttia”, Elo laskee.

Sijoittajan kannalta tilanne on siis kimurantti.

Osakkeet alkavat jo olla hinnoissaan, eikä korkopapereista ole tarjolla kunnon tuottoa. Korkosijoitukset voivat osoittautua jopa tappiollisiksi jos yleinen korkotaso lähtee nousuun – kuten usein noususuhdanteessa on tapana. Erityisesti pitkien korkojen velkakirjat ja niihin sijoittavat rahastot menettävät reippaasti markkina-arvoaan, jos korkotaso nousee.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös