Strategiat

Ammattisijoittaja lyö indeksit onnistuneella osakestrategialla

Ammattisijoittaja Ilkka Parviainen paljastaa salkkunsa suurimmat omistukset.

Ilkka Parviainen on osakesijoittaja päästä varpaisiin. Parviaisen sijoitussalkun allokaatio on lähtökohtaisesti 100 prosenttisesti osakkeissa.

Parviainen on kärsivällinen sijoittaja. Hän sijoittaa joka kuukausi ajallisesti hajauttaen kasvavaa osinkoa maksavia arvo- ja laatuyhtiöitä. Sijoitustyyliin kuuluu myös kurinalaisuus. ”Jänismäinen pomppiminen sijoitustyylistä toiseen tekee pahaa jälkeä sijoitussalkun tuotolle”, Parviainen toteaa.

Taktiseen allokaatioon tai ajoittamiseen ammattisijoittaja ei usko ollenkaan, se onnistuu vain ihmisiltä jotka on varustettu yliluonnollisilla kyvyillä.

Suoraa osakesijoittamista ja osakepoimintaa kohtaan kuuluu nykyään yhä enemmän soraääniä. Aktiivisten sijoitusrahastojen heikko menestys on lisännyt indeksisijoittamisen suosiota ja on saanut monen sijoittajan kyseenalaistamaan osakepoiminnan mielekkyyden.

Indeksejä vastaan arvo- ja laatuyhtiöillä

Parviaisen osakestrategia on kuitenkin näyttänyt kyntensä viime vuosina.

Ammattisijoittajan sijoitussalkun viiden vuoden tuotto on ollut noin 166 prosenttia. Samalla ajanjaksolla OMX Cap -tuottoindeksi on noussut 163 prosenttia ja koko pörssin OMX 102 prosenttia.

Parviaisen salkku on vuositasolla tehnyt jatkuvasti kovia positiivisia tuottoja.

Vuosituotot
201223,8%
201333,3%
201411,9%
201520,7%
201619,2%

Mikä on siis Parviaisen sijoitusstrategian salaisuus?

”Noudatan oppi-isäni Kim Lindströmin suosittamaa kolmen tunnusluvun (P/E, P/B ja osinko %) strategiaa. Se on hyvin suoraviivainen ja melko yksinkertainenkin mutta olen noudattanut sitä kurinalaisesti kohta 17 vuoden ajan tyyliä vaihtamatta. En pompi ja pidän strategiastani kiinni jatkossakin koska se toimii”, Parviainen kertoo.

Sijoitusammattilaisen sijoituskohteina ovat hyvää ja kasvavaa osinkoa maksavat arvo- ja laatuyhtiöt.

”Laitan ne säännöllisesti paremmuusjärjestykseen kolmella tunnusluvulla ja annan pisteet sijaluvun mukaan ja lasken sitten pisteet yhteen.”

Oleellista on myös ajallinen hajautus riskienhallinnan näkökulmasta. Parviainen huolehtii uusien ostojen kautta salkun tasapainottamisesta, jottei yhdenkään yhtiön osuus pääse kasvamaan liian suureksi. Parviaisella on vajaan 32 vuoden riskienhallintatausta OP-ryhmästä ja riskienhallinnan puolustuslinjojen rakentamisesta ja hän kertoo pitävänsä myös oman sijoitussalkkunsa riskit rajattuina ja tiukasti hallinnassa.

Oleellista indeksien voittamisessa on myös tunnekuohujen ja kotikenttäedun hyödyntäminen.

Parviaisen mukaan on uskallettava olla rohkea silloin kun muut panikoivat tai kun markkinoilla esiintyy perusteettomia ylilyöntejä tai hinnoitteluvirheitä.

”Eli srategiaani kuuluu rohkea vastavirtaan meneminen. Näitä ylilyöntejä esiintyy markkinoilla ajoittain koska markkinapsykologia heiluttelee lyhyellä aikavälillä kursseja enemmän kuin loogisesti pitäisi. Pitkällä aikavälillä kuitenkin markkinapsykologian vaikutus väistyy kovien tosiasioiden ja tunnuslukujen tieltä ja pörssin tuotto vaihtelee yllättävän ahtaissa rajoissa jopa maanosittain.”

Miten indeksit voitetaan?

Parviaisen sijoitussalkku koostuu tällä hetkellä 23:sta arvo-ja laatuyhtiöstä. Ennen viime vuoden loppua Parviainen ei ole omistanut ollenkaan Nokiaa.

”Pidin Nokian kehitystä liian riskillisenä ja vuoristoratamaisena ennen matkapuhelinliiketoiminnan myyntiä. ”Upea yhtiö, mutta kaamea omistaa”

Viime vuosien parhaita osakkeita ammattisijoittajan salkussa ovat olleet Cargotec, Neste ja Nordea, jotka ovat hänen suurimpia omistuksia. Niiden paino on merkittävästi indeksipainoa korkeampi.

Salkun kokonaisarvon kehitystä selittää Parviaisen mukaan merkittävät panostukset Nesteeseen ja Cargoteciin finanssikriisin jälkimainingeissa 3/2009, jolloin markkinoilla edelleen velloivat perusteettomat pelot. P/B luvut olivat tuolloin 0,6 tasossa.  Tuosta ajankohdasta poimittu Cargotec on kohta kymmenkertaistunut, Neste nelinkertaistunut.

Hyviä kärsivälliseen omistamiseen perustuvia ja arvoaan moninkertaistaneita omistuksia ovat myös Valmet, Metso, UPM ja Huhtamäki. Myös noiden osakkeiden paino Parviaisen salkussa on merkittävä.

Hieman yllättäen pieniä yhtiöitä ammattisijoittaja ei omista käytännössä ollenkaan.

”Toki tiedostan, että niihin sisältyy mahdollisuus unelmavoittoihin ja luenkin joka aamu Inderesin sinällään laadukkaat aamukatsaukset. Pienet yhtiöt ovat minun strategian näkökulmasta liian epälikvidejä, riskillisiä eivätkä ne yleensä maksa kovin hyviä osinkoja joita arvostan ja sijoitan ne aina takaisin. Ja tässä vaiheessa sijoitusuraa pelin luonne on syytä kääntää jo hyökkäämisestä puolustamiseen. Nuorempana voi enemmän keskittää ja ottaa isompia riskejä”, Parviainen perustelee.

Parviainen arvostaa ennen kaikkea kasvavia osinkoja ja osinkojen kokonaismäärä onkin tippunut vain 4 vuotena viimeisen 40 vuoden aikana. ”Tämä antaa levollisuutta pysyvään ja kärsivälliseen omistamiseen ja takaa rauhalliset yöunet.”

Miksi Cargotec, Neste ja Nordea?

Parviainen paljastaa, miksi juuri Cargotec, Neste ja Nordea ovat olleet suurimpia omistuksia.

Cargotecia Parviainen pitää upeana laatuyhtiönä.

”Sillä on erinomainen lyhyen ja pitkän aikavälin strategia. Yhtiön liiketoimintaa tukee maailmanlaajuinen megatrendi kuten Konettakin. Yhtiöllä on käsitykseni mukaan laadukas johto jota olen tavannutkin yhtiökokouksessa. Minulla on vahva usko, että Herlinien omistamat yhtiöt kykenevät omistaja-arvon kasvattamiseen keskimääräistä paremmin.”

Suurimmat investoinnit Cargoteciin Parviainen teki maaliskuussa 2009, osta se on lähes kymmenkertaistunut. Hän lisäsi yhtiöön omistusta myös viime vuoden lokakuussa jolloin osakekurssissa oli perusteeton ylilyönti ja 14 prosentin ”päiväniiaus” kolmannen kvartaalin osavuosikatsauksen yhteydessä.

”Mitään perusteita kyseenalaistaa etteikö yhtiö strategiassaan onnistuisi, ei ole. Lyhyemmällä aikavälillä myös yhtiön palveluliiketoiminnan osuutta liikevaihdossa on mahdollista kasvattaa. Yhtiön missiona on tulla maailman johtavaksi lastinkäsittelijäksi. Uskon että se tässä onnistuu vaikka nyt tunnuslukujen valossa osaketta voi pitää kalliina. Kallis on tosin aina Konekin ollut mutta kurssi on jatkanut nousuaan vuosi vuodelta”, ammattisijoittaja toteaa.

Nestettä ammattisijoittaja hankki aikanaan merkittävästi noin yhdeksän eurolla, josta sen arvo on nelinkertaistunut.

”Neste on suurimpia omistuksiani. Nesteen omistamisessa kärsivällisyys palkittiin, kurssi laahasi pitkään alle 10 eurossa. Minulla oli vahva usko yhtiön strategiassa onistumisessa yhtiön tehdessä markittävät investoinnit Singaporeen ja Roterdamiin ja yhtiön missiona oli tulla maailman johtavaksi biodieselin valmistajaksi. Uskoin tämän biodieselliiketoiminnan läpilyöntiin ja se toteutui.”

Tulevaisuus on uusiutuvien polttoaineiden, joissa Neste on maailman johtavia yhtiöitä. Parviaisen käsityksen mukaan presidentti Trumpin päätöksetkään eivät pitkällä aikavälillä murra yhtiön toimintaedellytyksiä koska Nesteellä on erinomaisen hyvä ja toimiva yhteistyö Californian osavaltion kanssa ja huolellisesti mietityt varastrategiat Trump -riskien varalle.

”Ja yhtiöhän tällä hetkellä suunnittelee kapasiteettinsa laajentamista. Nesteen kehitys on mennyt aivan päinvastaiseen suuntaan toiseen valtion energiayhtiöön Fortumiin verrattuna jonka omistamisessa kärsivällisyys on ollut koetuksella. Se on harvoja yhtiöitä jonka osuutta salkussani olen keventänyt. Pidän sähköverkkojen myyntiä strategisena virheenä. Fortum ei ole löytänyt omistajille luvattua paremmin kannattavaa uutta liiketoimintaa ja yhtiön johdon paineet kasvavat. ”

Nordea on tällä hetkellä Parviaisen suurin omistus ja suurin osinkokassavirran kasvattaja.

”Se on hyvin johdettu ja hyvin riskinsä hajauttanut laadukas pankki. Yhtiö keskittyy oikeaoppisesti pörssiyhtiön tapaan ydinliiketoimintaan, tehokkuuden parantamiseen, omistaja-arvon ja osingon kasvattamiseen.”

Pääkonttorin siirto pois Ruotsista toisi merkittävät deregulaatiohyödyt ja mahdollistaisi osingon kasvattamisen mikä on yhtiön tavoitteena, ammattisijoittaja pohtii.

”Voi olla, että jotain suurta ennen hallituksen pj Wahlroosin eläköitymistä vielä tapahtuu. Nordea on minun kolmen tunnusluvun pistelaskustrategiassa aina ollut kärkisijoilla. Eli näiden tunnuslukujen näkökulmasta ei edelleenkään kallis osake.”

Nordeassa oli Parviaisen mukaan perusteeton ylilyönti ja hinnoitteluvirhe tasan vuosi sitten brexitin aikoihin kurssin painuessa noin seitsemään euroon.

”Tällöin osinkotuotto kohosi yli 8 %:iin eikä ollut perusteita epäillä, etteikö osinko taas nousisi. Nordea vedettiin perusteettomasti samasta viemäristä alas Italian roskapankkien ja Deutsche -pankin vaikeuksien takia. Jos tuolloin uskoi Nordeaan, on päässyt nauttimaan yli 70 %:n vuotuisesta arvonnoususta.”

Artikkelia korjattu: Tekstistä on poistettu joitain luultavasti virheellisiä tuottoprosentteja sisältäviä lauseita. Myös otsikkoa on hieman muutettu.

4 kommenttia

4 kommenttia

 1. Kristian Tikander

  24.3.2018 at 18:35

  Onkohan prosentit laskettu oikein? Sain lukemaksi 165,7 %?

 2. Mikko Merihaara

  30.4.2018 at 19:46

  Joo, nyt on prosentit laskettu kyllä miten sattuu. Näyttäisi olevan suunnilleen sama tuotto kyseisellä salkulla kuin Cap tuotto indeksilläkin. Ei siis ylituottoja, mutta hyvä indeksin mukainen tuotto silti. Hyvähän nuo oikeat luvut olisi tuonne korjata, niin ei tule lukijoille väärää kuvaa.

  • Jorma Erkkilä

   2.5.2018 at 12:47

   Aiheellisia huomautuksia. On selvä, että sijoitussalkun vuosituottojen ja sijoitussalkun viiden vuoden kokonaistuoton välillä on ristiriita. Kun vuosituotoista lasketaan viiden vuoden kokonaistuotto, tulee tuotoksi n. 166 prosenttia.

   En halua vielä tehdä juttuun korjausta, koska en tiedä onko virhe vuosituotoissa vai ilmoitetussa kokonaistuotossa. On myös mahdollista, että vuosituotot ovat kalenterivuoden tuottoja, ja 5v. kokonaistuotto on rullaava viisi vuotta taaksepäin – eli 06 / 2012 -06 /2017.

   Lisäsijoitusten vaikutus on kuulemma salkun tuotoista eliminoitu.

   Kaikki haastattelujutut annetaan haastateltavalle tarkistettavaksi ennen julkaisua asiavirheiden korjaamiseksi – näin tehtiin myös tämän jutun yhteydessä. Minun huolimattomuuttani on, etten hoksannut verrata vuosituottoja ilmoitettuun 5v. kokonaistuottoon.

  • Jorma Erkkilä

   3.5.2018 at 20:16

   Poistin artikkelista lauseet, jotka olivat selvimmin ristiriidassa ilmoitettujen vuosituottojen kanssa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös