Oma talous

Kansanedustaja: Itsensä työllistäjiä ajetaan ahtaalle

freelancer ohjelmoija yrittäjä Outi Alanko-Kahiluoto

Työosuuskunnassa tehty työ katsotaan jatkossa yrittäjätyöksi. Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on päätöksestä järkyttynyt.

Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnan päätöksen mukaan työosuuskunnassakin tehty työ katsotaan yrittäjätyöksi, joka ei ole työsuhteista työtä eikä siksi kertyä työssäoloehtoa.

Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta teki toukokuussa päätöksen, jossa se katsoi, ettei työosuuskunnan kautta tehty työ ole työsuhteista työtä. Lautakunnan mukaan kysymys oli yrittäjätyöstä, josta ei kerry palkansaajan työssäoloehtoa. Perinteisesti luovalla aloilla työskentelevät ovat voineet kuulua työosuuskuntaan ja kerryttää työttömyysturvan työssäoloehtoa

Päätös tarkoittaa käytännössä myös sitä, että jo maksettu työttömyyskorvaus kerätään työttömältä freelancerilta pois.

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on päätöksestä tuohtunut.

”Päätös on itsensä työllistäjille järkytys. Perinteisesti luovalla aloilla työskentelevät ovat voineet kuulua työosuuskuntaan ja kerryttää sitä kautta työttömyysturvan työssäoloehtoa”, kansanedustaja kirjoittaa blogissaan. Alanko-Kahiluoto pitää päätöstä kohtuuttoman myös siksi, että monet työttömyyskassat ovat mainostaneet jäsenilleen työosuuskuntaa keinona säilyttää oikeus työttömyysturvaan.

Alanko-Kahiluoto muistuttaa, että itsensä työllistävien määrä kasvaa, kun työnantajilla ei ole tarjota pysyvää työsuhdetta ja/tai työnantajat säästävät työnantajakuluissa ulkoistamalla työntekijöitään.

Työosuuskunta pitäisi kansanedustajan mukaan rinnastaa työnantajaan.

”Olisi oikein rinnastaa työosuuskunta työnantajaan, jonka lukuun työskennellessään freelancerilla olisi oikeus työttömyysturvaan. Viemällä itsensä työllistäjältä oikeuden työttömyysturvaan yhteiskunta rankaisee työntekijää siitä, ettei kaikille ihmisille ole työsuhteista työtä tarjolla. Tämä on julmaa ja järjetöntä.”

Heikentämällä itsensä työllistävien oikeutta työttömyysturvaan hallitus ajaa kansanedustajan mukaan ihmisiä ahtaaseen rakoon. Työllistyminen ei sosiaaliturvan menettämisen pelossa ole mahdollista. Jäljellä on vain pimeästi tehty työ, josta valtiollekaan ei kerry verotuloja.

”Vaikka itsensä työllistäjä itse maksaisi työnantajakulunsa, miten yritystenkään etua enää ajaa se, että freelancereita ja itsensä työllistäjinä työskentelevät ihmiset eivät uskalla ottaa työtä vastaan?”, Alanko-Kahiluoto kysyy.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös