Indikaattorit

Kuluttajien luottamus historiallisen korkealla – Ekonomisti: ”Näyttää valoisalta”

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori on selkeästi pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa 22,8, kun se kesäkuussa oli 23,9 ja toukokuussa 24,1. Touko-kesäkuun lukemat olivat mittaushistorian 1995–2017 korkeimmat.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden heinäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 13,1. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,0. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 3.–18. heinäkuuta 1 158 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin osatekijöistä odotus kuluttajan omasta taloudesta parani heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna. Sen sijaan näkemykset omista säästämismahdollisuuksista ja Suomen taloudesta heikkenivät hieman. Arvio yleisestä työttömyydestä pysyi ennallaan. Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden kaikki osatekijät vahvistuivat heinäkuussa.

Heinäkuussa kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja työttömyydestä olivat hyvin optimistiset. Työttömyyden vähenemiseen on kesällä uskottu eniten kymmeneen vuoteen. Arviot myös omasta taloudesta ja mahdollisuuksista säästää olivat heinäkuussa valoisat.

Kuluttajat pitivät heinäkuussa ajankohtaa erittäin otollisena lainanotolle ja hieman myös säästämiselle ja kestotavaroiden ostamiselle. Työlliset kuluttajat kokivat heinäkuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla jonkin verran vähentynyt viime kuukausina.

Kuva: Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua

Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua

Kuva: Tilastokeskus.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kommentoi luottamuslukuja tuoreeltaan Twitterissä.

Kommentoi
Ylös
>