Markkinakommentit

Mikä selittää historiallisen pitkän osakkeiden nousun?

Osakemarkkinoiden viime vuosien menestystarina ei johdu pelkästään halvasta rahasta.

Osakemarkkinoiden viime vuosien menestystarina ei johdu pelkästään halvasta rahasta.

Maailmantalouden ajauduttua finanssikriisiin vuonna 2008 kokivat osakemarkkinat poikkeuksellisen kovan romahduksen. Tämän jälkeen kurssinousu eteenkin Yhdysvalloissa on ollut reipasta ja ennen kaikkea pitkäkestoista.

Esimerkiksi S&P 500 -indeksi on noussut vajaassa yhdeksässä vuodessa peräti 233 prosenttia. Tuona aikana ei ole koettu yhtäkään varsinaista laskumarkkinaa, eli tilannetta jossa pörssi olisi romahtanut vähintään 10 prosenttia. Kotikonnuilla meno ei ole ollut yhtä vakuuttavaa, sillä Helsingin pörssissä nähtiin selvää laskua vuonna 2011.

Osakemarkkinoiden pitkälle nousulle on useita syitä.

Maailmantalous on elpynyt ja yritysten tuloskehitys on ollut vahvaa. Merkittävä rooli on ollut keskuspankeilla, jotka ovat historiallisen kevyen rahapolitiikan voimalla pumpanneet talouteen likdividiteettiä ja pitäneet ohjauskorot alhaalla.

Keskuspankkien ansiosta osakkeille vaihtoehtoiset valtiovelkakirjojen korot ovat painuneet koko ajan alaspäin. Esimerkiksi Saksan 10 vuoden velkakirjan korko on laskenut finanssikriisin alun lähes 4,5 prosentista vaivaiseen 0,36 prosenttiin. Kävipä korko jopa negatiivisena hetken.

Kun velkakirjojen korko laskee, niiden hinta nousee. Tämä on tehnyt velkakirjoista vähemmän houkuttelevia sijoituskohteita, kun taas osakkeille korkojen lasku on ollut mannaa.

Saksa valtiolaina velkakirja 10 vuotta korkotaso korko

Osakemarkkinoiden viime vuosien menestystarinan taustalta saattaa löytyä kuitenkin syvällisempiäkin talouden rakenteisiin liittyviä muutoksia.

Sijoituspalvelutalo Taalerin päästrategi Tuomas Komulainen nostaa esille mielenkiintoisen näkökulman. Maailmantalous on elänyt viime vuodet isoa teknologiamurrosta, jossa eri toimialat muuttavat muotoaan, Komulainen toteaa Taalerin markkinakatsauksessa.

”Juuri nyt ja lähivuosien aikana vähittäiskaupat, tavaratalot ja kauppakeskukset tulevat olemaan vaikeuksissa, kun kuluttajat siirtyvät ostamaan internettiin.”

Murros näkyy jo useilla toimialoilla Yhdysvalloissa. Kaupan murros on edennyt pisimmälle ja Yhdysvalloissa jo noin 17 prosenttia vähittäiskaupasta tapahtuu netin kautta. Lisää muutoksia on tulossa.

”Arvioiden mukaan tänä vuonna yli 8000 erilaista vähittäiskauppaa sulkee ovensa. Tämä olisi noin 5 % fyysisten vähittäiskauppojen kokonaismäärästä. Toisten arvioiden mukaan noin viidenneksen kaikista isoista kauppakeskuksista (malls) pitäisi sulkea ovensa Yhdysvalloissa lähivuosien aikana. Näitä isoja kauppakeskuksia on Yhdysvalloissa noin 1300”, Komulainen toteaa.

Kaikki tuo Yhdysvalloissa tapahtunut murros jalkautuu myös Eurooppaan ja Suomeen, päästrategi ennustaa.

Toinen iso murros on Komulaisen mukaan käynnissä autoteollisuudessa.

”Viime vuosina isojen autovalmistajien arvostuskertoimet ovat olleet hyvin alhaisia (P/E luvut 10–6 ympärillä), kun sijoittajat eivät ole tienneet missä muodossa murros toteutuu. Todennäköisesti sähköautot ja autojen jakaminen tulevat olemaan arkipäivää nopeammin kuin uskommekaan. Samalla ainakin dieselautojen valmistus ja käyttö romahtavat.”

Komulainen ennustaa, ettei osa isoista autovalmistajista tule kestämään tätä murrosta eivätkä tule toimimaan nykyisessä muodossaan enää lähivuosina.

”Toimialalla toteutuu yhdistymisiä, pilkkoutumisia ja ehkä konkursseja. Mielenkiintoista. Voi hyvin olla, että jo ensi vuoden aikana tiedämme, mihin suuntaan autojen käyttö ja autoteollisuus tulevat muuttumaan – rajusti joka tapauksessa.”

Kommentoi
Ylös
>