Markkinakommentit

Oksaharju: ”Vakauden pörssikupla posahtaa suurella todennäköisyydellä…”

valuuttakurssi euro dollari talous markkinat valuuttamarkkinat

Sijoituskirjailija Jukka Oksaharju varoittaa korkojen nousun ja vahvistuneen euron vaikutuksista osakemarkkinoille.

Helsingin pörssissä toisen vuosineljänneksen tulospettymykset ovat olleet pääosassa.

”Seuraamistamme yhtiöistä kolmasosalla liikevaihto on jäänyt odotettua heikommaksi, ja puolella yhtiöistä liikevaihdot ovat olleet odotusten mukaisia. Sen sijaan tulosten puolella yli puolet yhtiöistä ovat jääneet analyytikkojen odotuksista, mikä on varsin mittava määrä”, totesi Nordea viikkokatsauksessaan.

Sijoittajien odotukset tuloskehityksestä ovat jo nousseet korkealle, eikä pettymyksille ole siksi sijaa. Erityisesti sijoittajat ovat kiinnostuneet viime vuosina vakaita ja ennustettavia osinkoyhtiöitä, väittää sijoituskirjailija Jukka Oksaharju blogissaan.

”Se, mikä on pörssissä hetken aikaa yleisesti suosittua, osoittautuu myöhemmin vain harvoin hyväksi sijoituskohteeksi. Viime vuosina pörssiteemana on ollut vakaus, jota myös korkosijoittajat ovat jahdanneet. He ovat haalineet ennustettavia osinkoyhtiöitä nollaan tai muutoin historiallisen matalalle painuneiden korkojen korvikkeiksi”, Oksaharju kirjoittaa.

Oksaharjun mukaan alkuvuoden aikana kurssit ovat takoneet paikoitellen ennätyksiä, vaikka ripeä kasvu on toistaiseksi jäänyt esityskalvoille. ”Nollakoroista johtuen moni vakaakin yhtiö on siis hinnoiteltu kasvuyhtiön kertoimin, koska vaihtoehtoiset kohteet tuottavat niin heikosti.”

Vakaat ja ennustettavat osinkoyhtiöt eivät tarjoa jatkossa pikapalkkioita.

”Koska alkaa kuitenkin näyttää siltä, että korot jo ovat pohjanneet, ei uutta pääomaa enää tulvi osakemarkkinoille entiseen malliin, joskaan massat eivät sieltä vielä poiskaan vetäydy. Trendin käänne näyttää joka tapauksessa erittäin todennäköiseltä: enää ei vakaudesta palkita entiseen malliin”, Oksaharju ennustaa.

Korkojen nousu tulee tekemään osakesijoittamisen aiempaa haastellisemmaksi. Sijoituskirjailijan mukaan asteittain nousevien korkojen maailmassa vakaa kohde löytyy päivä toisensa jälkeen yhä useammin muualta kuin osakemarkkinoilta. Vakaus ei jatkossa riitä. tarvitaan myös kasvua. Jatkossa vakauden sijaan yhtiöitä palkitaan Oksaharjun mukaan lähinnä kannattavasta kasvusta, ei ainoastaan riittävän ennustettavasta nykytuloksesta.

”Vakauden pörssikupla posahtaa suurella todennäköisyydellä, mutta ajoitus on arvoitus. Kun näin tapahtuu, uppoaa osinkoyhtiö p/e-luvun laskun vanavedessä kuin tukki, jos tuloskäyrä ei ala sojottaa koilliseen uuden kasvun merkiksi. Akuutiksi ongelmaksi ei muodostu yhtiökohtaisen laadun puute, vaan kasvun puuttuminen”, Oksaharju toteaa.

Korkojen nousun lisäksi päänvaivaa sijoittajille tuo myös euron vahvistuminen. Euron vaihtosuhde dollariin nähden noussut joulukuun alle 1,05 dollarin tasosta nykyiseen lähes 1,18 dollarin tasoon. Euro on vahvistunut myös suhteessa Venäjän ruplaan. Vientiyhtiöille euron vahvistuminen tietää haasteita.

”Pitkäjänteiselle sijoittajalle valuuttakurssiliikkeet kvartaalin tähtäimellä eivät ole ratkaisevimpia, mutta nykyisessä markkinatilanteessa kurssireaktiot voivat joka tapauksessa olla näyttäviä, mikäli pettymyksiä alkaa ilmaantua tulosvaroitusten muodossa. On paikallaan huomioida tämä riskienhallinnallisesti ja toisaalta varautua riittävin käteispanoksin mahdollisesti eteen yllättäen ilmaantuviin tarjouksiin”, Oksaharju neuvoo.

Kokeile kuukausisäästölaskuria
Kuukausisäästäminen on helppo tapa aloittaa säästäminen. Nordnetissä voit säästää rahastoihin alk. vain 15 € summilla, ja ainoana pankkina ETF:iin, alk. 50 € summilla. Ostokulut 0 €.

Kuukausisäästämällä hyödynnät korkoa korolle -vaikutusta, joka saa ajan myötä rahasi kasvamaan entistä nopeammin. Mitä aiemmin aloitat säästämisen, sitä pidempään korkoa korolle -vaikutus ehtii kasvattaa pääomaa. Säästämisessä ja sijoittamisessa aloittaminen onkin ajoittamista tärkeämpää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös