Valuuttakurssit

Valuuttakurssien muutokset syövät suomalaissijoittajan tuottoa – miksi euro vahvistuu?

Euron vahvistuminen on syönyt suomalaissijoittajan tuottoja tänä vuonna reippaasti. Euron vahvuuden takana on monia syitä, jotka eivät ole poistumassa, arvioi Nordea.

Euron vahvistuminen on syönyt suomalaissijoittajan tuottoja tänä vuonna reippaasti. Euron vahvuuden takana on monia syitä, jotka eivät ole poistumassa, arvioi Nordea.

Yhteisvaluutta euro on vahvistunut jo lähes 1,18 dollariin. Vielä viime joulukuussa euron noteerattiin alhaisimmillaa alle 1,05 dollarin. Vielä talvella osa sijoitusammattilaisista povasi kurssin valahtavan pariteettiin eli 1,0 dollariin. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan päinvastoin, euro on kivunnut voimallisesti viime kuukausina.

Euron vahvistuminen on ikävä uutinen niille suomalaissijoittajille, jotka ovat sijoittaneet dollarimääräisiin sijoituksiin. Vahvistuva euro syö tehokkaasti tällöin tuottoa.

Miksi euro on sitten vahvistunut vastoin odotuksia? Nordean mukaan euron vahvistumisen kolme pääsyytä.

Ensinnäkin euroalue ei ole ajautunut sellaiseen poliittiseen kriisin, mitä vielä joitakin kuukausia sitten pelättiin.

”Euroalueella on tänä vuonna ollut monia vaaleja, joissa pelättiin eurovastaisten poliitikkojen voittoja. Euromyönteinen linja on kuitenkin ollut vaalivoittaja, joten aiempien vuosien pelot euroalueen mahdollisesta hajoamisesta ovat hälvenneet. Samaan aikaan Yhdysvalloissa presidentti Trumpin kaaosmainen poliittinen tilanne on
syönyt sijoittajien luottamusta”, Nordea toteaa viikkokatsauksessaan.

Toinen merkittävä tekijä on ollut keskuspankkien rahapolitiikka.

Nordean mukaan keskuspankkipolitiikan odotettiin tänä vuonna selvästi dollaria tukevaa, kun Fedin odotettiin kiristävän USA:n rahapolitiikkaa selvästi ja EKP:n puolestaan pysyvän ”ikuisesti” superkeveällä linjallaan. Toteutunut kehitys on kuitenkin ollut jotain ihan muuta.

”Tämän vuoden talouskehityksen myötä Fed:n kiristysodotukset ovat kuitenkin vähentyneet ja EKP:n puolestaan uskotaan pikkuhiljaa pyrkivän eroon elvytyksestä. Siten rahapolitiikkaerot ovat selvästi pienemmät kuin ennakoitiin.”

Sijoittajat ovat myös viime vuosien aikana odottaneet melko yksituumaisesti dollarin vahvistumisen jatkuvan, Nordea toteaa. ”Siten paljon rahaa oli sijoitettu dollarin puolesta. Kun dollarin suunta on kääntynyt, on nuo rahat täytynyt siirtää pois, jolloin markkinaliike vahvistuu entisestään.”

Nordea uskoo kuitenkin kovimman euron nousukiidon rauhoittuvan.

”Euro on vahvistunut yli 10 prosenttia tänä vuonna. Talousnäkymät USA:n ja euroalueen välillä tuskin ovat hetkessä näin paljon muuttuneet, joten kovin liike EURUSD‐valuuttakurssissa on jäämässä taakse. Monin paikoin arvioidaan, että EURUSD:n tasapainotaso on 1,20:n paikkeilla, joka on myös valuuttakurssin keskiarvo euron
olemassaoloaikana.”

Kommentoi
Ylös
>