Toimituksen blogi

Onko Donald Trump musta joutsen?

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean pitkään jatkunut nokittelu on tällä viikolla noussut astetta lähemmäksi vaarallista konfliktia. Osakemarkkinat eivät ole varautuneet täysimittaiseen sotaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump totesi tiistaina Pohjois-Korean voivan odottaa kohtaavan ”tulta ja raivoa, jota maailma ei ole aiemmin nähnyt”, jos se jatkaa Yhdysvaltojen uhkailua. Trump reagoi kovasanaisesti sen jälkeen kun sanomalehti Washington Post oli julkaissut jutun, jossa kerrottiin, että Pohjois-Korea pystyy nyt varustamaan ohjuksensa ydinkärjillä.

Mannertenvälisiä ohjuksia viime aikoina testannut Kim Jong-unin hallinto on onnistunut vihdoin kehittämään tarpeeksi pienen ydinkärjen, Washington Post väittää. Japanin puolustusministeriö totesi jo aiemmin pitävänsä tätä mahdollisena.

Trumpin kova kielenkäyttö jatkui heti seuraavana päivänä, kun hän kertoi Twitterissä uusineensa Yhdysvaltain ydinasearsenaalin voimakkaammaksi kuin koskaan heti ensi töikseen presidenttinä. Trump kuitenkin toivoi, ettei Yhdysvallat joudu koskaan käyttämään ydinaseita.

Sama linja jatkui torstainakin. Presidentti kommentoi kohun nostanutta lausuntoaan sanomalla, että olisi voinut ilmaista asian vielä lujemminkin. ”Ehkä se lausunto ei ollut tarpeeksi kova”, Trump totesi. Presidentin mukaan Pohjois-Korean tulisi olla ”hyvin, hyvin huolissaan”, jos edes miettii hyökkäystä Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia vastaan. Pohjois-Korea on ilmoittanut harkitsevansa iskua Tyynellämerellä sijaitsevan Yhdysvaltojen Guamin sotilastukikohdan alueelle.

Aiemminkin Trumpia arvostellut republikaanien veteraanisenaattori John McCain varoitti, ettei Trumpin kannattaisi tehdä tyhjiä uhkauksia. McCain ei ollut varma, oliko Trumpin uhkaus todellinen vai show’ta. ”Näkemäni suuret johtajat eivät uhkaile, jos he eivät ole valmiita toimimaan. Enkä ole varma, onko presidentti Trump valmis toimimaan”, konkarisenaattori sanoi.

Pelkoa on herättänyt myös Politico lehden väite, ettei presidentin ”tulta ja raivoa ” -lausuntoa oltu tarkistettu etukäteen ulkoministeriöllä.

Keskiviikkona monet tahot vetosivat Yhdysvaltoihin ja Pohjois-Koreaan, jotta tilanne ei kärjistyisi entisestään. Kiina varoitti käyttämästä tilannetta kärjistävää kieltä.

Mitä sijoittajan pitäisi tästä kaikesta ajatella?

USA:n ja Pohjois-Korkean nokittelun pahentuminen voi tuoda markkinoille jonkinmoista epävarmuutta. Ensimakua saatiin jo eilen kun markkinoiden pelkokerroin eli VIX-indeksi nousu peräti 44 prosenttia.

VIX indeksi pelkokerroin

Mikäli Pohjois-Korean kriisi eskaloituu täysimittaiseksi sodaksi, jossa osapuolina olisivat kaksi vähintäänkin väkevästi aseistettua maata, olisi sillä vakavia seurauksia myös finanssimarkkinoille. Finanssimarkkinoilla on jo pitkään ollut varsin rauhallista. Osakemarkkinat ovat jatkaneet nousutrendillä, korot ovat pysyneet alhaalla ja VIX-riskikerroin on edelleen historiallisen alhaalla.

Pahimmassa tapauksessa presidentti Trump ja Kim Jong-Un päästävät vapaaksi mustan joutsenen. Se olisi sijoittajien pahin mahdollinen painajainen.

Musta Joutsen tarkoittaa erittäin epätodennäköistä tapahtumaa, jolla on sijoitusmarkkinoille sovellettuna kolme luonteenomaista piirrettä: sitä ei voi ennustaa, sillä on valtava vaikutus sijoitustuottoihin ja osaamme antaa sille vasta jälkikäteen selityksen, joka vaikuttaa vähemmän satunnaiselta.

Esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisissä oli hyvin paljon mustan joutsenen piirteitä. Se tuli yllättäen, ja vain harvat asiantuntijat osasivat etukäteen ennustaa sen aiheuttaman valtavan shokin finanssimarkkinoille.

Donald Trump on osoittanut jo tähän asti olevansa yllätysten mies. Presidentinvaalien alkuvaiheessa harva uskoi Trumpin nousevan republikaanien presidenttiehdokkaaksi, saatikka presidentiksi. Ennustelaitokset eivät osanneet ennustaa Trumpin voivan lyödä Hillary Clintonin. Toisin kuitenkin kävi. Trumpin odotettiin muuttavan retoriikkaansa virkaanastumisen jälkeen. Ei muuttanut. Myös Trumpin päätös ohjusiskusta Syyriaan tuli täytenä yllätyksenä.

Osakkeiden arvostuskertoimet ovat varsinkin Yhdysvalloissa kivunneet poikkeuksellisen korkealle. Esimerkiksi S&P 500 -osakeindeksin P/E-kerroin on jo selvästi yli pitkän aikavälin keskiarvon. Tämä johtuu monesta tekijästä. Yritysten tuloskunto on ollut hyvä, korot ovat alhaalla ja maailmantalous on noususuhdanteessa.

Shiller PE CAPE osakkeet arvostuskerroin

Vieläkin selvemmin korkeasta osakkeiden arvostustasosta kielii Shillerin P/E -kerroin, jossa osakekohtaisten tulosten suhdannevaihtelut on eliminoitu. Shillerin P/E -kerroin on vain harvoin historiassa ollut yhtä korkealla kuin nyt.

Nykyiseen osakkeiden hinnoitteluun tuskin on leivottu sisään minkäänlaista kriisiskenaariota – mustasta joutsenesta puhumattakaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös