Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinoilla erikoinen tilanne – ”kaksi huonetta yhden hinnalla”

Pula yksiöistä ja kaksioiden ylitarjonta on johtanut asuntojen erikoiseen hinnoitteluun.

Pienten kerrostalojen asuntotarjonta painottuu kaksioihin. Tällä on ollut vaikutusta yksiöiden ja kaksioiden väliseen hintaeroon.

”Kun yksiöpula yhdistyy kaksioiden ylitarjontaan ja ennätysmäiseen lisärakentamiseen, syntyy erikoinen tilanne. Yksiöiden ja kaksioiden hintojen ja vuokrien ero asuntomarkkinoilla kaventuu kaventumistaan – ja on katoamassa kokonaan”, toteaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola blogissaan.

Metsolan mukaan isoja peruskorjauksia odottavissa taloissa kaksion kauppahinnat ovat jopa alempia kuin samassa talossa olevien pienempien yksiöiden kauppahinnat.

Tämä erikoinen tilanne johtuu tulevien peruskorjausten asuntokohtaisen kustannusten määräytyminen neliömäärän mukaan. ”Kun yksiöiden ja kaksioiden hintaero on muutenkin kutistunut pieneksi, ja kaksioon on tulossa paljon kovemmat peruskorjauskulut kuin yksiöön, kaksion kauppahinta laskee yksiön kauppahinnan alle”, Metsola toteaa.

Myös vuokramarkkinoilla yksiöiden ja kaksioiden vuokrien ero on käynyt pieneksi.

”Usein nuorelle asunnonhakijalle ei tule mieleenkään katsoa kaksioita vaihtoehtona, kun yksiötkin tuntuvat jo niin tyrmäävän kalliilta. Samalla jää huomaamatta, että lähes samalla vuokralla voisi saada kaksionkin. Ja vieläpä niin, että ei tarvitsisi tyytyä siihen minkä sattuu saamaan, vaan pääsee itse valitsemaan.”

Metsola kummastelee, miksi yksiöiden rakentamista rajoitetaan, vaikka juuri nimenomaan yksiöistä on kova pula. Kaksioita on paikallisesta asuntokannasta jopa liikaa ja silti niitä saa pienasuntopulan tarpeisiin tehdä lisää. Looginen seuraus on kaksioiden ylitarjonta.

Kommentoi
Ylös
>