Indikaattorit

Ekonomisti varoittaa: Euron vahvistuminen jarruttaa viennin kasvua

euro dollari vaihtokurssi valuuttakurssit talous

Suomi on päässyt hyvin maailmatalouden kasvun imuun. Jyrkästi puolessa vuodessa vahvistunut euro herättää kuitenkin epäilyjä vientikehityksen kestävyydestä.

Tulli julkaisi keskiviikkona tilastot ulkomaankaupan kehityksestä heinäkuussa. Viennin kasvu oli hurjaa.

Suomen tavaraviennin arvo oli heinäkuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 4,7 miljardia euroa. Viennin arvo kasvoi 20 prosenttia viime vuoden heinäkuusta. Tammi-heinäkuun yhteenlaskettu viennin arvo nousi 16 prosenttia vuoden takaisesta.

Tuonti nousi heinäkuussa 17 prosenttia ja oli arvoltaan liki viisi miljardia euroa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta nousi 14 prosenttia verrattuna viime vuoteen.

Viennin kasvusta huolimatta kauppataseen alijäämän paisuminen jatkui heinäkuussa. Kuukausittainen vaje oli 300 miljoonaa euroa, ja tammi-heinäkuussa kauppataseen alijäämää tuli 1,2 miljardia euroa.

Lähes kaikkien arvoltaan suurimpien tavararyhmien vientiin kirjattiin kasvua heinäkuussa. Tullin mukaan huomattavinta viennin arvon kasvu oli henkilöautojen ja öljyjalosteiden kohdalla. Koneiden ja laitteiden, metallien sekä paperin ja pahvin vienti kasvoi loivemmin.

Ekonomistit kommentoivat vientilukuja tuoreeltaan Twitterissä.

Vaikka maailmantaloudessa on nyt päällä iso vaihde eikä kasvun hiipumisesta ole merkkejä, on Suomen vientikehityksen yllä silti yksi synkkä pilvi. Euron vahvistuminen uhkaa lyödä kapuloita vientisektorin rattaisiin.

Euro on jo vahvempi kuin vuosi sitten ja tämän voidaan olettaa lähikuukausina jarruttavan Suomen viennin arvon kasvua, varoittaa ekonomisti Roger Wessman blogissaan.

”Suomen talouden alkuvuoden vahvaa kasvua on siivittänyt häikäisevä nousu tavaraviennin arvossa. On syytä varautua siihen, että viennin kasvuluvut himmenevät mm. johtuen euron viime kuukausien vahvistumisena”, ekonomisti arvioi.

Tämän vuoden alussa heikentynyt euro vauhditti vientiä. Iso apu viennille on ollut Venäjän ruplan raju vahvistuminen suhteessa euroon. Nyt tilanne on Wessmanin mukaan toinen.

”Nyt euro on jo vahvempi kuin vuosi sitten. Tämän voidaan olettaa lähikuukausina jarruttavan Suomen viennin arvon kasvua.”

Viennin kasvun hiipuminen ei silti olisi Suomen taloudelle kohtalokasta.

”On siten syytä varautua siihen, että tavaraviennin kasvulukemat tulevat maltillisemmaksi, etenkin jos maailmantalouden veto jonkin verran laantuu. Tästä ei kuitenkaan voi vetää suoraviivaista johtopäätöstä, että talouden kasvu tulee hidastumaan alkuvuoden kolmen prosentin vauhdista. Päinvastoin, jos viennin kasvu jatkuisi alkuvuoden rataa todennäköisesti BKT:n kasvu kiihtyisi.”

Wessmanin mukaan investointien ja kulutuksen alkuvuoden kasvuvauhti riittää ylläpitämään alkuvuoden kaltaista kasvua, vaikka viennin kasvu hidastuisi tuonnin vauhtiin.

”Siten viennin kasvun selkeäkin viileneminen ei välttämättä tarkoita talouskasvun hidastumista. Tämä eteenkin, kun huomioi, että viennin hidastuminen myös hidastaa tuonnin kasvua, kun vientiin käytetään tuotuja tuotantopanoksia”, Wessman toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös