Osakesäästäjien aamupala

Euroalueelta jälleen osakemarkkinoita tukeva talousindikaattori

Euroalueen talous purjehtii tällä hetkellä hyvässä myötätuulessa. Siitä saatiin torstaina lisää vahvistusta, kun alueen taloussentimenttiä kuvaava indikaattori vahvistui syyskuussa.

Taloussentimenttiä kuvaava Euroopan komission julkaisema indikaattori kohosi syyskuun osalta ennakoitua enemmän pistelukemaan 113,0. Edellisen kerran indikaattori on ollut yhtä korkealla vuonna 2007. Ekonomistit odottivat keskimäärin lukemaa 112,0, elokuun lukeman oltua 111,9.

Yksittäisistä euroalueen maista indikaattori vahvistui eniten Alankomaissa (+1,9), Italiassa (+1,8) ja Espanjassa (+0,6). Indikaattorin alaindekseistä sektorikohtaiset erot olivat myös selviä. Parhaiten viime kuukausina on kehittynyt teollisuuden luottamus, mikä on saanut myötätuulta alleen kohentuneista tuotanto-odotuksista ja kasvaneista tilauksista. Muista indikaattorin alaindekseistä kuluttajien luottamus on säilynyt kesän ja alkusyksyn aikana jokseenkin samalla tasolla, mutta on selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla.

Suomen kohdalla kuluttajien ja palvelusektorin luottamus ovat kyselyn mukaan erityisesti vahvalla tasolla. Teollisuuden luottamuksessa on edelleen parantamisen varaa, mutta trendi siinäkin on ollut viime vuodesta ylöspäin. Taloussentimenttiluvut ovat yleisesti tärkeitä indikaattoreita tulevan talouskehityksen kannalta, sillä kotitalouksien ja yritysten parantuva luottamus kannustaa kuluttamaan ja investoimaan, mikä omalta osaltaan tukee talouden kehitystä.

Perjantaina euroalueen ennakkotilasto inflaatio kehityksestä

Perjantaina euroalueelta saadaan ennakkotilasto syyskuun inflaation kehityksestä. Inflaation odotetaan olevan +1,6 % vuositasolla, kun elokuun lukema oli +1,5 %. Alkuvuonna euroalueen inflaatio kävi jo hetkellisesti EKP:n inflaatiotavoitteessa (tavoite hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä), mutta on hiipunut kevään ja kesän aikana.

Kuluttajahintojen nousua alkuvuonna selitti erityisesti kallistunut energian hinta. Inflaatiokorin volatiileimmat (mm. energia) komponentit pois jättävä nk. pohjainflaatio onkin liikkunut koko vuoden yhden prosentin molemmin puolin. Pohjainflaatio indikoi paremmin keskipitkän aikavälin inflaatiotrendiä, mikä on keskeinen ajuri EKP:n rahapolitiikan kannalta.

 

Osakesäästäjät on valtakunnallinen sijoittajien yhteisö, joka auttaa jäseniään ja yhteiskuntaa vaurastumaan järkevän taloudenpidon ja tuottavan säästämisen avulla.

Yhteisö tarjoaa sijoittajille lisäarvoa riippumattoman ja arvokkaan tiedon, sijoitusosaamisen ja rahanarvoisten etujen muodossa sekä toimii linkkinä sijoittajien ja sijoituskohteiden välillä. Yhteisön jäseneksi voit liittyä tästä.

https://www.osakeliitto.fi/jasenyys/liity-jaseneksi/

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös