Osakesäästäjien aamupala

Euroopan osakemarkkinoiden katseet Iso-Britanniassa, Kiinan kuluttajaluottamus huipputasolle

Sijoittajien mielenkiinto kohdistuu Euroopan osalta kuluvalla viikolla Iso-Britannian suuntaan.

Englannin keskuspankki pitää erittäin mielenkiintoisen korkokokouksen torstaina. Sitä ennen tiistaina Iso-Britanniassa julkaistaan tuoreet inflaatiolukemat ja keskiviikkona maasta saadaan tilastoja palkkakehityksen ja työllisyyden osalta. Mielenkiintoisena markkinauutisena esiin nousee myös Kiinan kuluttajaluottamuksen vahva kehitys heinäkuussa. Kiinalaiset kuluttajat ovat nyt luottavaisempia taloutta kohtaan kuin kahteen viime vuosikymmeneen. Tämä indikoi hyvää globaalin talouskehityksen ja osakemarkkinoiden osalta.

Mielenkiintoinen makroviikko tulossa Iso-Britanniassa

Iso-Britannian kuluttajahinnat nousivat viime kevään aikana selvästi yli Englannin keskuspankin inflaatiotavoitteen Brexit-äänestystuloksen aiheuttaman punnan heikentymisen vuoksi. Inflaatiokorin hyödykkeistä erityisesti yhdyskuntahyödykkeiden, vaatteiden ja ruoan hinta on kallistunut kansalaisten harmiksi.

Englannin keskuspankin korkokokous pidetään torstaina. Keskuspankki ei todennäköisesti koske ohjauskorkoon korkeahkosta inflaatiosta huolimatta, vaan pitänee ohjauskoron ennallaan 0,25 prosentissa. Mm. Inflaation kiihtymisen taittuminen kesän aikana puoltaa keskuspankin päätöstä pitää ohjauskorko ennallaan.

Keskiviikkona Iso-Britanniasta saadaan lisäksi tuore palkkakehitystilasto ja työttömien määrän muutos, joita kumpaakin Englannin keskuspankki seuraa tiiviisti. Työllisyyden selvä parantuminen kasvattaisi korkojen nousun todennäköisyyttä syksyä kohti mentäessä ja vahvistaisi punnan kurssia. Puntaa tukisi tällä viikolla myös, jos korkokokouksen korkoäänestyksessä useampi kuin kaksi keskuspankkiireista olisi korkojen noston puolella.

Elokuussa kuusi keskuspankkiiria äänesti korkojen ennallaan pysymisen puolesta ja kaksi halusi nostaa ohjauskorkoa. Iso-Britannian osakemarkkinoiden näkökulmasta punnan pysyminen heikkona tukisi erityisesti vientiyhtiöiden kilpailukykyä ja sen myötä olisi positiivinen ajuri osakkeiden kurssikehityksen kannalta.

Kiinan kuluttajaluottamus kohosi heinäkuussa huipputasolle

Kiinalaiskuluttajien luottamus (ks. kuva alla) nousi heinäkuussa (lukema 114,6) korkeimmalle tasolle kahteen vuosikymmeneen. Kuluttajien luottamusta talouteen tuki erityisesti Kiinan vahvistunut työllisyystilanne ja vahva palkkakehitys. Vahva kuluttajaluottamuksen kasvu on positiivinen ajuri erityisesti kulutustavarasektorin globaaleille yhtiöille, joille Kiina on tärkeä markkina. Lisäksi tilasto tukee Kiinan hallinnon tavoitetta viedä maata investointivetoisesta yhteiskunnasta kohti yksityisen kulutuksen taloutta.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös