Markkinakommentit

Mitä ihmettä tapahtuu korkomarkkinoilla?

Saksa 10 vuoden valtiolaina korkotaso korkomarkkinat

Maailmantalous on vankassa noususuhdanteessa ja silti pitkät korot ovat laskeneet. Sijoitusjohtaja on ilmiöstä huolissaan.

Euroopan keskuspankki kertoi viime viikolla jatkavansa lainaosto-ohjelmaansa ilmoitetun mukaisesti vähintään joulukuun loppuun. Osto-ohjelma voi kuitenkin jatkua pidempään, jos taloustilanne ja inflaatiokehitys sitä vaativat.

Euro on vahvistunut jo yli 1,2 dollariin. Tätä euron vahvistumista EKP:n pääjohtaja Mario Draghi pitää riskinä. Vaikka eurolla ei ole tavoitetasoa, joutuu keskuspankki ottamaan sen kehityksen huomioon päätöksenteossa.

euro dollari valuuttakurssi valuutat valuuttamarkkinat

Käytännössä euron vahvistuminen pienentää euroalueen ulkoa tulevia inflaatiopaineita. Se puolestaan tarkoittaa sitä, ettei keskuspankilla ole tarvetta – aiemmista markkinoiden odotuksista poikkeavasti – kiirettä kiristää rahapolitiikkaa.

Keskuspankin inflaatioennuste laski 0,1 prosenttiyksikön 1,2 prosenttiin, mikä on yhä selvästi alle tavoitteellisen kahden prosentin inflaatiotavoitteen. Draghin mukaan inflaatiokehitys on ollut pettymys, vaikka pohjainflaatio näyttääkin jo piristymisen merkkejä.

Keskuspankki piti odotetusti ohjauskorkonsa ennallaan. Tilanne on sikäli mielenkiintoinen, ettei keskuspankilla ole tarvetta nostaa korkoa edes nykyisessä noususuhdanteessa. EKP näkee euroalueen talouden olevan yhä vahvemmassa kasvussa. Keskuspankki nosti kuluvan vuoden kasvuennusteensa 2,2 prosenttiin aiemmasta 1,9 prosentista.

Pitkien lainojen suunta näyttää jälleen olevan laskussa. Saksan 10-vuoden velkakirjan korkotuotto on laskenut kahdessa kuukaudessa 0,6 prosentista 0,34 prosenttiin. Yhdysvaltojen pitkä korko on puolestaan laskenut viime joulukuun 2,6 prosentista nykyiseen 2,1 prosenttiin.

Korkomarkkinoiden tilanne on siis kaiken kaikkiaan erikoinen. Vaikka talouskasvu on voimistumassa, ovat pitkät korot laskussa, eikä EKP ole antanut merkkejä rahapolitiikan kiristämisestä.

”Korkomarkkinoiden viesti kuitenkin hieman huolettaa”, toteaa sijoitusjohtaja Samu Lang Taalerin markkinakatsauksessa.

”Pitkät korot ovat laskeneet niin Yhdysvalloissa kuin euroalueellakin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että korkojen lasku on pitkälti seurausta harhaisten odotusten purkautumisesta”, Lang toteaa.

Sijoitusjohtajan mukaan Trumpin ”reflaatiotrade” (talouspolitiikan positiivinen vaikutus kasvuun) näyttää jäävän torsoksi eikä EKP:lla ole ikinä ollutkaan kiirettä kiristää rahapolitiikkaansa.

”Suunta on kuitenkin väärä. Riskisijoitusten hyvä kehitys edellyttää lievää korkojen nousua. Se kertoo kasvun vahvistumisesta ja hinnoitteluvoiman palautumisesta. Emme pidä korkojen laskua vielä riskinä, mutta suunnan pitäisi kuukauden sisään kääntyä.”

Yksi syy sinnikkäästi matalana pysyvään korkotasoon saattaa olla väestön ikääntyminen euroalueella.

Ikääntyvä väestö voi pitää korkotason euroalueella matalana ja Euroopan keskuspankin kädet sidottuina rahapolitiikan suhteen seuraavan vuosikymmenen ajan, arvioi EKP keskiviikkona julkaisemassaan tutkimuspaperissa. Tutkimuksesta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tutkimuksen mukaan väestön ikääntyminen voi painaa lyhyitä ja pitkiä nimellisiä ja todellisia korkoja alaspäin euroalueella, mikä voi rajoittaa EKP:n mahdollisuuksia harjoittaa rahapolitiikkaa ohjauskoron alarajan tullessa vastaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös