Talouden trendit

Opiskelijat rahoittavat opintojaan yhä enemmän velalla

Nostettujen opintolainojen euromäärä on noussut korkeammalle tasolle kuin koskaan.

Viime elokuun alussa voimaantulleen opintotukiuudistuksen myötä opintolainan valtiontakauksen määriä korotettiin kaikilla opiskelijoilla. Suomessa opiskelevat korkeakouluopiskelijat voivat nyt nostaa valtion takaamaa opintolainaa 650 euroa kuukaudessa aiemman 400 euron sijaan. Opintolainaa voi opiskelija nostaa opintojen aikana jopa yli 30 000 euroa.

Opintotukiuudistuksen muita merkittäviä muutoksia olivat korkeakouluopiskelijoiden opintorahan pienentäminen toisen asteen opintorahan tasolle ja opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin. Myös uusien korkeakouluopiskelijoiden enimmäistukiaika lyheni.

Muutos opintolainojen valtiontakauksessa näkyi tilastoissa heti elokuussa, kertoo ekonomisti Markus Aaltonen Suomen Pankin artikkelissaan.

Opintolainoja nostettiin 143 miljoonan euron edestä, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, Aaltonen toteaa.

”Perinteisesti opintolainojen nostoissa on nähty tällainen piikki myös tammikuussa, kun kevätlukukauden opintolainat ovat tulleet nostettaviksi. Vuonna 2017 elokuuhun mennessä opintolainoja on nostettu hieman yli 400 miljoonan euron edestä, mikä on enemmän kuin vuoden 2016 aikana yhteensä”, Aaltonen kirjoittaa.

Opintolainanostojen kasvu näkyy myös opintolainakannan kasvuvauhdissa, joka kiihtyi elokuussa ennätyslukemiin ja oli 17,2 prosenttia. Aaltosen mukaan euroissa mitattuna opintolainakanta on tällä hetkellä historiallisen korkealla tasolla 2,7 miljardia euroa.

Myös opintolainaa nostaneiden määrät ovat olleet selvässä kasvussa viime vuosina.

”Kelan tilastojen mukaan vuonna 2016 syksyllä aloittaneista korkeakouluopiskelijoista 34 % nosti opintolainaa syyslukukauden aikana, kun esimerkiksi vuonna 2011 lainaa nostaneita oli vain 17 %. Vuonna 2016 aloittaneiden opiskelijoiden opintolainanostot olivat lähellä enimmäismääriä”, Aaltonen toteaa.

Lisätietoja opintotukiuudistuksesta löytyy Kelan sivuilta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös