Oma talous

LähiTapiola: Taloudellinen riippumattomuus edellyttää 2,1 miljoonan pääomaa

Suomalaiset arvioivat tarvitsevansa keskimäärin 2,1 miljoonan euron rahasumman tunteakseen itsensä taloudellisesti riippumattomaksi.

Taloudellisella riippumattomuudella  tarkoitetaan yleensä elämäntilannetta, jossa henkilö pystyy elättämään itsensä pääomatuloilla. Elämiseen ei tällöin tarvita palkkatuloja.

LähiPiolan julkaisemat tulokset perustuvat sen teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen. TNS Kantarin tekemä tutkimus toteutettiin toukokuussa ja siihen vastasi 1 007 iältään 15 – 74 -vuotiasta suomalaista.

Sukupuolten välillä on merkittävä ero: miehet arvioivat tarvitsevansa noin 2,7 miljoonaa euroa, kun taas naisille riittäisi noin puolet tästä.

Arvioissa taloudelliseen riippumattomuuteen vaadittavasta pääomasta on eroa myös ikäryhmittäin: esimerkiksi 35–44 -vuotiaat kokevat tarvitsevansa taloudelliseen riippumattomuuteen 2,5 miljoonaa, kun eläkeläisille riittäisi reilu 800 000 euroa.

Ihmisten näkemys taloudelliseen riippumattomuuteen vaadittavasta pääomasta vaikuttaa varsin korkealta.

Esimerkiksi jo yhdellä miljoonalla korkotulot olivat 50 000 euroa vuodessa, jos pääoman keskimääräinen vuosituotto on viisi prosenttia. Jos huomioidaan verot ja inflaatio, on tarvittava pääoma luonnollisesti korkeampi.

Oleellista on tietenkin myös se, millaisen elintason ihminen on valmis hyväksymään.

”On luonnollista, että ajatukseen taloudellisesta riippumattomuudesta vaikuttavat henkilön ikä ja elämäntilanne. Tyypillisesti nuorten ilmoittama rahasumma on monta kertaa suurempi kuin eläkeläisten. Sen sijaan miesten ja naisten väliset erot taloudelliseen riippumattomuuteen tarvittavassa rahasummassa ovat hämmästyttävän suuret”, sanoo LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström.

Taloudellisen riippumattomuuden tarkoittavan eri asioita suomalaisille, Liljeström tulkitsee.

”Keskiarvoa nostavat erityisesti useista miljoonista haaveilevat suomalaiset. Monet mieltävät taloudellisen riippumattomuuden rahasummaksi, jonka turvin voisi jättää palkkatyöt ja elellä leveästi. Toisille se tarkoittaa enemmän vararahastoa yllättävien elämäntilanteiden varalle.”

Kommentoi
Ylös
>