Asunnot ja kiinteistöt

Asuntosalkun kasvun kaava

Aamulehti soitti ja kysyi vinkkejä asuntosijoittamiseen. Keskustelun edetessä toimittaja kysyi, että paljonko teillä on asuntoja. Kuultuaan vastauksen toimittaja hämmästeli, että miten se on mahdollista. Yli 30 asuntoa ja ikääkin vasta vähän yli 30 vuotta (Aamulehden osin maksumuurin takana oleva juttu löytyy tästä ja Ilta-Sanomien sen jälkeinen tästä).

Miten yli 30 asuntoon on päästy?

Ensinnäkin on todettava, että sijoittaminen asuntoihin on vaatinut paljon työtä ja säästämistä jo vuosia ennen ensimmäistäkään asunto-ostosta. Toisekseen määrän ei kannata antaa hämätä. Yksi kaksio Töölössä maksaa helposti saman mitä puolitusinaa yksiöitä Hyvinkäällä tai neljä Jyväskylässä. Kolmannekseen isoon asuntomäärään verrattain nuorella iällä on päästy tietoisesti ja suunnitelmallisesti kovalla riskillä eli korkealla velkavivulla. Nyt meidän tilanne riskin ja velkavivun suhteen alkaa pienentyä.

Sijoitusasunto on siitä kiva juttu, että velkavipua hyödyntämällä oman pääoman tuoton saa alhaisten korkojen aikaan helposti kaksinumeroiseksi, joka vauhdittaa kummasti varallisuuden kasvua. Toki asuntosijoittaminen ei sovi kaikille eikä varsinkaan korkealla velkavivulla. Alla oleva asuntosalkun kasvun kaava sopii vain harvoille. Mutta kaava on toteutuskelpoinen mikäli sinulta löytyy aikaa, osaamista, riskinsietokykyä ja kärsivällisyyttä. Hyödynnä yhtä tai useampaa, mutta muista velan hyödyntämisessä riskit ja niiltä suojautumiskeinot, joita on käsitelty kirjassa ja blogissa aiemmin.

Näiden tulolähteiden ja vakuuksien avulla me olemme asuntoja vuosien varrella ostaneet.

  1. Säästöt palkkatyöstä – Tärkeintä ei ole suuret tulot, vaan pienet menot.
  2. Vuokratulot takaisin kasvamaan – Oikein tehtynä sijoitusasunnot tuottavat parhaimmillaan Kulujen, lyhennysten, korkojen ja verojen jälkeenkin jäi nettoa
  3. Lyhennysvapaat poikimaan – Emme ole koko ajan lyhentäneet kaikkia lainoja. Siitä on vapautunut euroja uusien asuntojen ostoon.
  4. Vakuusarvojen nousu – Asuntojen hintojen nousu on hyödynnetty lisävakuuksien muodossa (ja muutama asunto on myös myyty) seuraaviin asuntoihin.
  5. Muiden vakuuksien hyödyntäminen – Olemme käyttäneet lähisukulaisten velattomia sijoitusasuntoja lisävakuuksina.
  6. Sivubisneksistä extratuloa – Kirja, kolumnit, valmennukset, excelit, hallituspaikat… Kaikki hyvin pieniä puroja, mutta pienistä puroista on syntynyt lisätuloja, jotka on taas jälleen kerran laitettu takaisin asuntoihin poikimaan lisää vuokratuloja.

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös