Sijoitusstrategiat

Oksaharju: Kasvavat osingot osinkosalkun kivijalka

Sijoituskirjailija Jukka Oksaharju suosii kasvavaa osakekohtaista osinkoa maksavia pörssiyhtiöitä.

Kuluvan vuoden tulosnäkymät alkavat pörssiyhtiöiden osalta olla jo aika selviä ja moni sijoittaja alkaa vähitellen odotella osinkokevättä.

Jukka Oksaharjun mukaan merkittävä osa, toisinaan jopa liian suuri osa, sijoittajista kiinnittää osinko-osakkeiden valinnassa huomiota kuitenkin lähinnä ensimmäiseen välittömästi saatavaan sijoitushetken osinkotuottoon.

Riippuen sijoituskohteesta pitkän aikavälin kokonaistuotto-odotuksen kannalta tärkeämpi osatekijä voi kuitenkin olla itse asiassa osakekohtaisen osingonjaon kasvu, Oksaharju toteaa blogissaan.

”Mikäli sijoittaja valikoi salkkuunsa vain nykyhetkellä osinkotuottoaan maksimoivia yhtiöitä, on vaarana se, että kyseiset yhtiöt investoivat liian vähäisesti kasvuunsa ja siten niiden kohdalla kokonaistuoton toinen osatekijä jää laahaamaan hitaille kierroksille suhdanteet ylittävässä tarkastelussa.”

Osinko-osakkeita voi sijoittaja hankkia sellaisista laatuyhtiöistä, jotka kykenevät vuodesta toiseen maksamaan omistajilleen aavistuksen edellisvuodesta kasvavaa euromääräistä osinkoa (per osake).

Osingonkasvattajien löytäminen ei tietenkään ole mitään helppoa hommaa.

”Kaikki yhtiöt tietenkin lähtökohtaisesti joutuvat kestämään vuosittain vähintään liiketoimintariskejä, joten kiveenhakattuja osingonkasvattajia ei pitäisi kilpailluilla markkinoilla olla olemassakaan. Riski on siis aina tässäkin läsnä”, Oksaharju toteaa.

Käytännössä tällaiset sijoituskohteet yleensä tuottavat Oksaharjun mukaan sijoitushetkellä vuotuista kassavirtaa ainoastaan 3–4 prosenttia, mikä vastaa lähimain pörssin keskimääräistä osinkotuottoa. Ne sisältävät kuitenkin pitkällä aikavälillä kohtuullisen ja melko vakaan osinkojen vuotuisen kasvupotentiaalin – tietenkin myös riskin sisältäen.

”Nämä laatuyhtiöt voivat muodostaa osinkosalkun rungon, antaen olettaa, että passiivinen tulovirta kasvaa osakekohtaisten osinkojen kasvutekijästä johtuen suhdanteiden yli inflaatiovauhtia nopeammin (kasvattaen sijoittajan ostovoimaa ja kohentaen samalla varallisuusasemaa)”, sijoituskirjailija toteaa.

Mistä sijoittaja siis löytää osingon kasvattajat?

Tulevaisuudessa pörssiyhtiöiden osinkotuotot tulevat kasvamaan digitalisaatiosta hyötyvissä yhtiöissä, väittää osinkosijoittamiseen erikoistuneen Dividend Housen toimitusjohtaja Risto Päivänsalo Kauppalehdelle.

”Helsingin pörssistä löytyy hyviä osinkoyhtiöitä, mutta kasvavia osinkoja hakevan kannattaa suunnata katseensa muihin Pohjoismaihin”, Päivänsalo toteaa.

Kotimaisista pörssiyhtiöistä osinkojen kasvattamiseen on hyvät edellytykset Päivänsalon mukaan esimerkiksi Talenomilla ja Asiakastiedolla.

”Pohjoismaissa halpakauppayhtiö Europrisin osinkotuotto on 5,5 prosenttia. Tori.fi:n omistava Shibsted on netin kauppapaikkojen markkinajohtaja useassa maassa ja urheilukauppaketju XXL valtaa markkinaosuutta perinteisiltä toimijoilta.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös