Indikaattorit

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen yhä vahvaa

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen on ollut hyvin vahvaa pian vuoden.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli lokakuussa 23,1, kun se syyskuussa oli 23,7 ja elokuussa 23,5. Viime vuoden lokakuussa luottamusindikaattori sai arvon 15,8. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,2.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 2.–19. lokakuuta 1 184 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin osatekijöistä odotukset omasta ja Suomen taloudesta paranivat hieman lokakuussa syyskuuhun verrattuna. Odotus työttömyyskehityksestä pysyi suunnilleen ennallaan, ja arvio kotitalouden säästämismahdollisuuksista heikkeni vähän. Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden kaikki osatekijät vahvistuivat lokakuussa.

Lokakuussa kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja työttömyydestä olivat hyvin optimistiset. Arviot myös kuluttajan omasta taloudesta ja säästämismahdollisuuksista olivat valoisat.

Kuva: Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua

Kuluttajat luottamus luottamusindikaattori Suomen talous

Lähde: Tilastokeskus

Lokakuussa 48 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 10 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat syyskuussa 46 ja 9 prosenttia ja viime vuoden lokakuussa 41 ja 17 prosenttia.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti lokakuussa 29 prosenttia kuluttajista ja 10 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Kuukautta aiemmin osuudet olivat 27 ja 11 prosenttia ja vuosi sitten 26 ja 13 prosenttia.

Kuluttajat pitivät lokakuussa ajankohtaa hyvin otollisena lainanotolle ja pitkästä aikaa myös säästämiselle. Myös kestotavaroiden ostaminen arvioitiin kannattavaksi. Työlliset kuluttajat kokivat lokakuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla vähentynyt viime kuukausina.

Kuluttajien luottamus talouteen oli vahvinta Pohjois-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla, heikointa Itä-Suomessa. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat selvästi optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät ja eläkeläiset.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös