Talouden trendit

Digitalisaatio ja Apple järisyttävät pankkitoimintaa

Nordea antoi myrskyvaroituksen tulossa olevasta digitalisaation myllerryksestä kertomalla jätti-irtisanomisistaan.

PSD2-standardi on maksupalveludirektiivi, jonka EU:n komissio haluaa toimeenpanna kaikissa EU-jäsenmaissa. Suomessa standardi tullaan panemaan toimeen tammikuussa 2018.

Uusi maksupalveludirektiivi tuo mukanaan järisyttäviä muutoksia pankkisektorille.

Direktiivin suurimpia konkreettisia vaikutuksia on se, että se pakottaa perinteiset suuret pankit avaamaan infrastruktuurinsa kolmansille osapuolille.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Käytännössä uusi direktiivi pakottaa pankit antamaan ulkopuolisille palveluntarjoajille pääsyn pankin asiakkaiden tileihin ja maksutapahtumiin. Lisäksi palveluntarjoajat voivat hoitaa maksuja asiakkaiden puolesta pääosin online- ja mobiilikanavissa.

Accenture Strategy ennustaa, että jopa 47 prosenttia pohjoismaisten pankkien maksutapahtumista saadusta liikevaihdosta on uhattuna.

Uusi Apple Pay -lähimaksupalvelu tuli tällä viikolla Suomen markkinoille yhteistyössä Nordean ja energiayhtiö St1:n kanssa.

Applen mobiilisovellus mahdollistaa lähimaksamisen suoraan Applen laitteilla. Matkapuhelimesta tulee siis käytännössä pankkikortti. Kuluttaja voi sen avulla maksaa ostokset kaupassa vilauttamalla älypuhelinta kassan lukijaan.

Tähän mennessä lähimaksut ovat onnistuneet vain pankkikortilla tai Android-puhelimella. Applen puhelimilla lähimaksaminen on ollut mahdollista Danske Bankin MobilePay -sovelluksella.

Uuden maksupalveludirektiivin astuttua voimaan ensi vuoden alusta Apple voi tarjota palvelua myös muiden pankkien asiakkaille.

Ensi vuonna pankkien ulkoiset palveluntarjoajat saavat – asiakkaiden suostumuksella – asiakkaiden tilit ja maksujärjestelmät käyttöönsä.

Kun maksujen välitys siirtyy pankeilta Applen kaltaisille uusille digitalisaatiota hyödyntäville pankkitoimijoille, voi edessä olla megaluokan mullistus pankkisektorilla.

Tästä saatiin jo ensimakua Nordean osavuosikatsauksen julkistamisen yhteydessä. Pankkikonserni kertoi irtisanovansa vähintään 6000 henkilöä.

Deloitte ja World Economic Forum tutkivat, miten digitaalisuus ravistelee finanssitoimialaa tulevaisuudessa. Tutkimukseen osallistui yli 40 yritysjohtajaa maailman johtavista finanssitaloista ja yli 100 alan innovatiivista uutta toimijaa ja toimialaeksperttiä.

Tutkimuksen mukaan vuosikymmeniä pankki- ja vakuutuslaitoksia palvelleet tuottoisat liiketoimintamallit alkavat vanhentua.

”Finanssisektorin digitalisaatio muuttaa radikaalisti perinteistä liiketoimintaympäristöä pakottaen alan toimijat uusiutumaan asiakkaiden mukana. Digitalisaatiossa ei ole kyse vain perinteisten palveluiden kehittämisestä. Siinä on kyse yritysten, ihmisten ja kuluttajakäyttäytymisen syvemmästä muutoksesta”, Deloitte kertoo tiedotteessaan.

Finanssialan teknologiainvestoinnit kolminkertaistuivat vuonna 2014 edellisvuoteen nähden yltäen maailmanlaajuisesti yli 12 miljardiin dollariin.

”Finanssitoimialan digimurros ei ole kertaluontoinen tapahtuma. Erityisesti uudet toimijat luovat painetta muutokselle, sillä ne vievät yhä suuremman osan globaalista finanssisektorin 6,6 biljoonan dollarin vähittäisrahoituspalveluiden markkinasta”, toteaa Deloitten osakas, pankki- ja vakuutussektorin toimialajohtaja Ilkka Huikko.

Huikon mukaan Suomessa muutamat toimijat valmistautuvat jo muutokseen, mutta iso osa on vasta lähtöruudussa.

Kommentoi
Ylös
>