Strategiat

Pienyhtiöissä enemmän hinnoitteluvirheitä

Jokainen osakesijoittaja pyrkii löytämään osakkeita, jotka ovat kasvunäkymiinsä ja tuloskuntoonsa nähden alihintaisia.

Pienet yhtiöt voivat tarjota tehokkaan hajautuksen lisäksi merkittävää lisätuottoa sijoitussalkkuun. Pienyhtiöt ovat tarjonneet historiallisesti tarkasteltuna selvästi korkeampaa tuottoa kuin suuret yritykset. Näin on tapahtunut nimenomaan pitempiaikaisessa tuottotarkastelussa. Akateemisessa tutkimuksessa puhutaan niin sanotusta small cap -anomaliasta.

Esimerkiksi Helsingin pörssin pienyhtiöt ovat osakkeiden arvostukseltaan selkeästi suuria yhtiöitä edullisempia, arvioi analyysitalo Inderes.

Inderes jakoi seuraamansa 86 Helsingin pörssin yhtiötä kahtia niiden markkina-arvon perusteella. Analyysitalon ennusteilla ero pienten ja suurten yhtiöiden 2016 ja 2017 P/E-luvuissa on selkeä.

”Pienten yhtiöiden mediaani P/E ennuste vuodelle 2016 on 15,8x ja vastaava vuodelle 2017 on 12,0x. Suurten yhtiöiden vastaavat kertoimet ovat kuluvalle vuodelle 18,1x ja ensi vuodelle 15,8x.  Sijoittajien on olennaista suhteuttaa edellä esitetyt arvostustasot ennustettuun tuloskasvuun”, Inderes toteaa.

Pienyhtiöanomaliaa on selitetty pienyhtiöiden suuremmalla riskillä. Toisaalta myös riskikorjattujen tuottojen on tutkimuksissa havaittu olevan pienyhtiöillä isoja yhtiöitä korkeampia.

Pienyhtiöiden korkeammat riskikorjatut tuotot selittynevätkin todennäköisesti niiden alhaisemmalla likviditeetillä, mistä johtuen sijoittajien tuottovaatimus on pienyhtiöillä korkeampi.

Myös Taalerin salkunhoitaja Olli Viitikko liputtaa pienyhtiöiden puolesta. Pienyhtiöistä löytyy enemmän hinnoitteluvirheitä, Viitikko uskoo.

“Suuryhtiöissäkin tapahtuu välillä hinnoitteluvääryyksiä, mutta havaintojeni mukaan niitä on huomattavasti todennäköisemmin pienyhtiökentässä. Tämä ei kaiketi ole ihme, koska esimerkiksi useimpien institutionaalisten sijoittajien huomio on monestakin syystä suuryhtiöissä. Miljardien tai “edes” satojen miljoonien sijoitusvarallisuudesta muutaman miljoonan sijoituksella ei ole käytännössä mitään merkitystä salkun kokonaistuoton kannalta, joten parempi olla vaivautumatta.”, Viitikko toteaa.

Salkunhoitajan mukaan raha puhuu myös siinä, mitä yhtiöitä analyytikot tavanomaisesti seuraavat. “Taloudellisia perusteita voi olla hankala keksiä toivottomalta vaikuttavan nakkikioskin kunnolliselle seuraamiselle.”

Vaikka pienyhtiökentästä voi löytyä helmiä, niihin liittyy usein myös merkittäviä riskejä, salkunhoitaja varoittaa.

“Pienuus itsessään ei takaa menestystä tai epäonnistumista. Menestyksekkäällä suuryhtiöllä isohkotkaan takaiskut eivät välttämättä tunnu juuri missään, mutta pienemmän yrityksen kohdalla pienikin muutos esimerkiksi kilpailukentässä voi johtaa tuhoon. Lukuisille menestystarinoille löytyy usein siis vastinpari möhlintäkategoriasta. ”

Pienyhtiöihin sijoitettaessa on Viitikon mielestä jopa suuryhtiöitä tärkeämpää ymmärtää yhtiön omistajakuntaa.

“Ketä on yhtiön taustalla ja miksi, onko näin jatkossakin ja millainen on omistajien tahtotila yhtiön tulevaisuuden suhteen? Hötkyilyn sijaan sijoitusta harkitsevan kannattaa tehdä kotiläksynsä. Surullisia esimerkkejä tuhoon ajautumisesta riittää. Tuhoon, joka luultavasti eri omistajakunnalla olisi vältetty.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös