Sijoitusideat

Handelsbanken: Metsä Board tarjoaa muhkeita tuottoja

Kuva: Metsä Board Oyj.

Handelsbanken antaa Metsä Boardin osakkeelle ostosuosituksen.

Metsä Boardin kolmas vuosineljännes oli yllättävänkin väkevä.

Metsäyhtiön kolmannen vuosineljänneksen tulos ennen veroja oli 43,8 miljoonaa euroa, kun se vuotta aikaisemmin jäi 19,8 miljoonaan euroon. Yhtiö ylitti analyytikoiden odotukset, sillä konsensusennuste Metsä Boardin tulokseksi ennen veroja oli 42,0 miljoonaa euroa.

Osakekohtainen tulos nousi roimasti 0,05 eurosta 0,11 euroon.

Kartonkien toimitusmäärät pysyivät suunnilleen edellisen vuosineljänneksen tasolla, mutta vertailukelpoinen liiketulos parani 16 prosenttia.

Pakkausmateriaalien kysyntä vahvaa

Yhtiön toimitusjohtajan Mika Joukion mukaan tulosta paransivat kartonkien keskihinnan nousu sekä sellun ja kartongin korkeammat tuotantomäärät.

”Liiketoiminnan rahavirta oli vahva parantuneen tuloksen ja vapautuneen käyttöpääoman vuoksi. Osakkuusyhtiömme Metsä Fibren uusi biotuotetehdas Äänekoskella käynnistyi suunnitelman mukaisesti elokuussa, ja sellun asiakastoimitukset tehtaalta alkoivat syyskuun alussa”, Joukio totesi.

Ensikuidusta valmistettujen pakkausmateriaalien kysyntä on jatkunut vahvana, ja markkinahinnat paikallisissa valuutoissa ovat nousseet etenkin valkoisissa ensikuitulainereissa. Kysynnän kasvu on näkynyt myös kartonkitehtaiden tilauskannoissa, jotka ovat nyt selvästi aiempaa pidemmät.

Katsauskauden jälkeen ajoittunut Husumin tehdasintegraatin vuosihuoltoseisokki aiheutti yhtiölle erityisesti sellun tuotannon ja myynnin menetyksiä. Kausiluonteisuudesta johtuen myös kartonkien kokonaistoimitusmäärät vuoden loppua kohden laskevat jonkin verran. Näistä seikoista johtuen Metsä Board odottaa vuoden viimeisen vuosineljänneksen tuloksen hieman heikkenevän.

Yhtiön tavoitteena on parantaa edelleen Husumin tehtaan kannattavuutta, tuotantotehokkuutta ja taivekartongin keskihintaa.

”Arvioimme, että Husumin tehtaan liiketulos vuonna 2019 on 100 miljoonaa euroa parempi kuin vuonna 2016”, Joukio ennustaa.

Metsä Boardin strategia on Joukion mukaan selkeä. Se keskittyy korkealuokkaisiin, kevyisiin ja ekologisiin ensikuitukartonkeihin kasvavilla markkinoilla.

”Kehitämme yhdessä asiakkaidemme kanssa tuotteitamme ja palveluitamme markkina-asemamme edelleen vahvistamiseksi. Osaavan henkilöstön ansiosta suhtaudun luottavaisesti yhtiön kehitykseen.”

Onnistunut muutos pakkausyhtiöksi

Handelsbankenin mukaan Metsä Boardin muutos paperiyhtiöstä pakkausyhtiöksi on ollut onnistunut, ja tämä vuosi on ensimmäinen, jolloin yhtiö alkaa hyötyä investoinneista ja rakenneuudistuksistaan.

Metsä Board ei kuitenkaan ole pelkkä muutostarina vaan myös kasvutarina.

Metsä Board metsäyhtiö osakekurssi osakkeet sijoittaminen

”Odotamme hyviä pahvivolyymin kasvulukuja ensi vuosikymmenelle saakka investointien ja pullonkaulojen purkamisten tukemana”, pankki toteaa aamukatsauksessaan.

Metsä Boardin liikevaihto USA:ssa jatkoi kasvuaan kolmannella kvartaalilla ja on noussut tänä vuonna tähän mennessä 65 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tämä on Handelsbankenin mukaan oleellinen seikka.

Pankin mukaan Husumin tehtaan osalta heikennetty ohjeistus viittaa lähinnä hieman pitkittyneeseen huoltokatkokseen.

”USA:n osuus Husumin liikevaihdosta oli 50 % Q2:lla ja 70 % Q3:lla. Sen odotetaan kasvavan tulevien kvartaalien aikana, mikä ajaa myyntihintoja ja tuottoja korkeammalle”, pankki ennustaa.

Handelsbanken nosti yhtiön 2018 – 2019 liikevoittoennusteita kaksi ja kolme prosenttia lähinnä tuottojen positiivisen yllätyksen myötä. Myös sellun hintaennusteen nousu ja Metsä Fibren Äänekosken tehtaan käynnistys tukevat tuottoja.

Pankki nosti osakkeen tavoitehintaa 7,7 eurosta 8,0 euroon ja pitää yhä ostosuosituksen.

Heinä–syyskuun osavuosikatsauksen pääkohdat:

  • Liikevaihto oli 478,6 miljoonaa euroa (474,2).
  • Vertailukelpoinen liiketulos oli 50,4 miljoonaa euroa (43,5) eli 10,5 prosenttia liikevaihdosta (9,2). Liiketulos oli 60,6 miljoonaa euroa (46,9).
  • Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli 0,08 euroa (0,09), ja osakekohtainen tulos oli 0,11 euroa (0,09).
  • Vertailukelpoinen sijoitetun pääoman tuotto oli 11,5 prosenttia (10,3).
  • Ensikuidusta valmistettujen pakkausmateriaalien kysyntä oli hyvällä tasolla Metsä Boardin päämarkkina-alueilla.
  • Markkinahinnat paikallisissa valuutoissa pysyivät vakaina tai nousivat hieman. Metsä Board ilmoitti korottavansa valkoisen ensikuitulainerin hintaa Euroopassa 50 euroa/tonni 15.9.2017 alkaen ja taivekartongin hintaa 90 euroa/tonni 1.11.2017 alkaen.
  • Metsä Boardin kartonkitoimitukset pysyivät suunnilleen edellisen vuosineljänneksen tasolla. Taivekartongin keskihintaa paransi myynnin maantieteellinen jakauma.
  • Liiketoiminnan nettorahavirta oli vahva, 67,5 miljoonaa euroa (4−6/2017: 37,1).
  • Metsä Fibren uusi biotuotetehdas käynnistyi suunnitellusti elokuussa.
  • Metsä Board laski liikkeeseen 250 miljoonan euron vuonna 2027 erääntyvän vakuudettoman joukkovelkakirjalainan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös