Markkinakommentit

Mandatum Life: Maailmanmarkkinoilla harvinainen tilanne

Maailmantaloudessa on nyt vahvoja osakemarkkinoita tukevia ajureita.

Maailmantaloudessa on nyt vahvoja osakemarkkinoita tukevia ajureita.

Osakkeiden arvostustasot ovat nousseet jo historiallisia keskiarvoja korkeammalla. Osakesijoittamista puoltaa kuitenkin edelleen suhteellisesti houkutteleva tuotto-odotus korkosijoituksiin nähden, arvioi Mandatum Life tuoreessa markkinakatsauksessaan.

Korkeaa osakkeiden arvostustasoa puoltaa myös yritysten vahva tuloskehitys.

”Pidämme osake-korkopainotuksen neutraalissa. Vaikka osakemarkkinoiden arvostuskertoimet ovat lipuneet päämarkkinoilla finanssikriisin jälkeisen ajan huippuihin, tuloskasvu on ollut myös positiivista. USA:ssa S&P 500 -indeksin eteenpäin 12kk katsova P/E-luku on n. 18, joka ei missään nimessä ole enää halpa, muttei ylitsepääsemättömän kalliskaan, mikäli tulosennusteet toteutuvat”, varainhoitoyhtiö toteaa.

USA:ssa S&P 500 -yhtiöiden tuloskertymä ylitti jo 2011 vuonna finanssikriisiä edeltäneet tasot, mutta Euroopassa ollaan vieläkin selvästi näiden alapuolella. Mandatum Lifen mukaan takkuava tuloskasvu on ollut pitkään riippakivenä Euroopassa, mutta nyt tilanne on kääntynyt ja pienyhtiöt pärjäsivät. Varainhoitoyhtiön mukaan tuoreimpana meneillään oleva kolmannen kvartaalin tuloskausi vain vahvistaa tuloskäänteen jo tapahtuneen Euroopassa.

Yritykset ja osakekurssit näyttävät olevan immuuneja Euroopan poliittiselle kuohunnalle.

”Vaaleja tulee ja menee euroalueella ja integraation kannattajat ja vastustajat mittelevät tasaisin väliajoin. Hyvät yhtiöt kykenevät kuitenkin toimimaan erilaisissa ympäristöissä ja tästä pieni esimerkki nähtiin Kataloniassa, jossa nippu isoimpia yrityksiä siirsi pääkonttorinsa nopeasti Madridiin epävarmuuden kasvaessa.”

Myös maailmantalouden kasvu on osoittautumassa poikkeuksellisen laaja-alaiseksi, Mandatum Life muistuttaa.

”Maailman taloudessa on tällä hetkellä menossa siinä mielessä harvinainen tilanne, että kaikilla päätalousalueilla kasvunäkymät ovat parhaillaan parantumassa. Yritysten luottamusindeksit ovat syklin huipputasoilla ja jopa nousussa. Tuloskehitys on hyvää, raaka-aineiden hinnat nousussa ja keskuspankkien suuri elvytysruuvi on isossa kuvassa vielä auki.”

Mandatum Life pysyy neutraalissa asetelmassa osakkeiden suhteen ja jatkaa tällä asemoinnilla nyt vuoden loppua kohti mentäessä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös