Osakesäästäjien aamupala

Vahvistuva euro voi heikentää euroalueen talouskasvua ensi vuonna

Torstaina teemoja markkinoilla olivat tuoreet ostopäällikköindeksiluvut euroalueelta ja euron kehitys suhteessa dollariin.

Euroopan osakemarkkinoilla torstai sujui varsin rauhallisesti, Stoxx Europe 600 päätyi +0,02 prosenttia plussalle.

Yksittäisistä maista Ranskassa oli nousupäivä, CAC 40 +0,50 %. Sitä vastoin Saksan markkina halpeni loivasti, DAX -0,05 %.

Euroalueelta saatiin päivän aikana vahvoja ostopäällikköindeksilukuja. Euroalueen ostopäälliköiden komposiitti-indeksi kohosi marraskuun alustavan tilaston mukaan lukemaan 57,5, ennusteen oltua 56,0. Yksittäisistä maista Saksan komposiitti-indeksi päätyi lukemaan 57,6, odotuksen oltua 56,7. Vahvat lukemat tukevat osakemarkkinoita ja indikoivat vahvan talouskasvun jatkumista euroalueella.

Euron kurssi suhteessa dollariin on ollut yksi keskeinen ajuri Euroopan osakemarkkinoilla viime aikoina. Euro on vahvistunut selvästi viimeisen vuoden aikana. Vuosi sitten (24.11.2016) yhdellä eurolla sai noin 1,06 dollaria, kun tuore noteeraus on noin 1,18. Myös torstaina vahvistuva euro hillitsi erityisesti vientiyhtiöiden kehitystä. Euron vahvistumisen taustalla on mm. vahva euroalueen talouskehitys sekä odotukset siitä, että EKP kiristää rahapolitiikkaansa lähitulevaisuudessa.

Suomen osakemarkkinat

Helsingin pörssi päätyi torstaina miinukselle, OMX Helsinki -0,39 %.

Torstaina saatiin Roviolta (-22,08 %) ensimmäinen tulosraportti yhtiön listautumisen jälkeen. Raportti oli suuri pettymys, sillä yhtiön tulos painui heinä-syyskuussa 0,5 miljoonaa euroa tappiolle. Viime vuoden vertailukaudella Rovio teki voittoa 4,6 miljoonaa euroa. Tulosta laskivat erityisesti käyttäjähankintainvestoinnit, joiden suuruus oli peräti 22,2 miljoonaa euroa (vertailukaudella 5,4 miljoonaa). Rovio odottaa käyttäjähankintainvestointien takaisinmaksuajan olevan 8-10 kuukautta.

 

Osakesäästäjät on valtakunnallinen sijoittajien yhteisö, joka auttaa jäseniään ja yhteiskuntaa vaurastumaan järkevän taloudenpidon ja tuottavan säästämisen avulla.

Yhteisö tarjoaa sijoittajille lisäarvoa riippumattoman ja arvokkaan tiedon, sijoitusosaamisen ja rahanarvoisten etujen muodossa sekä toimii linkkinä sijoittajien ja sijoituskohteiden välillä. Yhteisön jäseneksi voit liittyä tästä.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös