Sijoitusuutiset

Onko Bitcoinin louhinnan sähkönkulutus liioiteltu ongelma?

Kryptovaluutta Bitcoinia on arvosteltu sen louhinnan vaatimasta kasvavasta energiankulutuksesta. Uusien bitcoinien luominen ei edellytä kasvavaa laskutehoa, huomauttaa Bitcoin-sivusto.

Kauppalehti uutisoi Bitcoinin energiankulutuksen kasvaneen korkeammaksi kuin suurimmalla osalla maailman valtioista. Tänä vuonna Bitcoin-verkko käyttää energiaa yli 35 terawattituntia, mikä on enemmän kuin yli 150 maailman valtion koko vuoden sähköntuotanto.

Grist-lehden mukaan Bitcoin-verkko tulee käyttämään vuonna 2020 saman verran sähköä kuin koko maailma käyttää tänä vuonna, jos Bitcoin-verkon kasvu jatkuu samaa tahtia. Asiantuntijat ovat kuitenkin laskelmista eri mieltä.

”Maailmasta loppuvat tietokoneet kesken ennen kuin Bitcoin-verkoston sähkönkulutus kasvaa tuollaisiin lukuihin. Eivät kaikki palvelinkeskukset ala louhimaan bitcoineja”, kommentoi Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner.

Louhiminen ei edellytä kasvavaa laskentatehoa

Bitcoin-verkon sähkönkulutus onkin mediassa usein väärin ymmärretty ilmiö, toteaa Bitcoin-aiheisiin keskittyvä Bittiraha.fi-sivusto.

Sivuston mukaan esimerkiksi Kauppalehden mukaan uusien bitcoinien louhiminen muuttuu jatkuvasti vaikeammaksi, minkä vuoksi siihen tarvitaan enemmän ja enemmän energiaa. Kauppalehti myös väittää, että bitcoin-siirrot kuluttavat saman verran energiaa kuin yhdeksän amerikkalaistaloa kuluttaa päivässä. Nämä väittämät ja laskelmat ovat kuitenkin Bittiraha.fi:n mukaan vääriä.

Uusien bitcoinien luominen ei edellytä sivuston mukaan kasvavaa laskutehoa.

”Louhintaan liittyvät matemaattiset laskut vaikeutuvat sen mukaan, kun verkkoon liittyy uusia louhijoita. Jos verkkoon ei tule uusia louhijoita, louhinnan vaikeusaste pysyy samanlaisena ja verkko kuluttaa saman verran energiaa. Bitcoin-verkon sähkönkulutus ei siis kasva järjestelmän ominaisuuksien vuoksi, vaan sen vuoksi, että bitcoinin kurssi on nousussa ja bitcoinin louhiminen on tämän vuoksi taloudellisesti yhä kannattavampaa.”

Bittiraha.fi:n mukaan ei myöskään ole mitään syytä, minkä vuoksi bitcoin-siirrot kuluttaisivat saman verran energiaa kuin yhdeksän amerikkalaistaloa.

”Koko bitcoin-verkkoa voitaisiin ylläpitää vaikka puolella tusinalla läppäriä ja siirrot hoituisivat yhtä tehokkaasti kuin nykyäänkin. Myös siirtokustannukset johtuvat suoraan bitcoinin kasvavasta kurssista, eivät Bitcoinin teknologiasta.”

Vaikka Bitcoinin sähkönkulutus on ongelma, tätä ongelmaa yleensä liioitellaan vahvasti. Bitcoin-sivuston mukaan laskelmissa oletetaan, että kulutus kasvaa suoraviivaisesti, vaikka tälle ei ole mitään todellista syytä. Bitcoin-verkon maksamien lohkopalkkioiden koko pienenee jatkuvasti, mikä puolestaan tekee louhinnasta vähemmän kannattavaa. Bitcoin-verkkoon on siis rakennettu sisään järjestelmä, joka pyrkii hillitsemään laskentatehoa.

Tekniikka kehittyy

Myös erilaiset louhintaan käytettävät laitteet ja tietokoneet parantuvat jatkuvasti, eli yhä pienemmällä määrällä kulutettua sähköä saadaan aikaiseksi yhä enemmän laskentatehoa, sivusto huomauttaa.

”Teknologinen kehitys ei junnaa muutenkaan paikoillaan, vaan esimerkiksi Bitcoin-verkkoon implementoitavien Salamaverkko-sovellusten avulla Bitcoinin siirtokapasiteetti voidaan skaalata tuhansia kertoja nykyistä nopeammaksi. Tällöin bitcoin-siirtojen kustannukset laskevat murto-osaan nykyisestä.”

Vertailun vuoksi on myös hyvä huomata, että kehittyneissä maissa sähkönkulutus on edelleen huomattavasti suurempaa kuin niissä esimerkkimaissa, joihin Bitcoinin sähkönkulutusta verrataan, Bittiraha.fi toteaa.

”Esimerkiksi Suomi käyttää noin 85 terawattituntia vuodessa. Suurvaltioiden, kuten USA:n, Kiinan ja Venäjän sähkönkulutus on vielä tätä huomattavasti korkeampaa.”

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Coinmotionin​ ​kautta​ ​voit​ ​ostaa, myydä​ ​ja​ ​säilyttää​ ​bitcoineja​ ​turvallisesti.​ Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös