Osakeanalyysit

Caverion vaikeuksissa – ”johdolla heikko näkymä yhtiön taloudelliseen tilanteeseen”

Caverion

Kuva: Caverion Oyj.

Kiinteistötekniikan ja teollisuuden palveluja tarjoavan Caverionin johdolla on heikko näkymä yhtiön taloudelliseen tilanteeseen, kertovat yhtiötä seuraavat analyytikot.

Caverion antoi tässä kuussa tulosvaroituksen. Yhtiö kertoi, että konsernin käyttökate ilman uudelleenjärjestelykuluja kasvaa selvästi (15-30 %) tai merkittävästi (30-100 %) edellisvuoteen verrattuna vuonna 2017. Vuonna 2016 käyttökate oli 15,6 miljoonaa euroa.

Aiempi kannattavuutta koskeva tulosohjeistus oli, että konsernin käyttökate ilman uudelleenjärjestelykuluja yli kaksinkertaistuu vuonna 2017 (2016: 15,6 milj. euroa). Aikaisempi liikevaihtoa koskeva ohjeistus säilyy ennallaan. Caverion arvioi, että konsernin liikevaihto säilyy edellisvuoden tasolla vuonna 2017 (2016: 2 364 milj. euroa). Caverionin mukaan ohjeistusmuutoksen taustalla vaikuttaa edelleen vanhoihin projekteihin liittyvät alaskirjaustarpeet.

Uuden ohjeistuksen väljyyttä on ihmetelty. Miksi yhtiö arvioi vai kaksi viikkoa ennen koko tuloskauden päättymistä, että käyttökatteen kasvuhaarukka on niinkin väljä kuin 15 – 100 prosenttia?

Uuden ohjeistuksen perusteella Caverionin tulos olisi jäämässä tappiolliseksi, arvioi Handelsbanken aamukatsauksessaan. Pankin mukaan ohjeistuksen muutos kertoo myös, että johdolla on heikko näkymä yhtiön taloudelliseen tilanteeseen.

”Caverionin heikolla kannattavuudella ei ole mitään tekemistä markkinan kanssa, joka nauttii hyvästä kysyntätrendistä. Sen sijaan kyse on esim. huonosti toteutetuista hankkeista. Emme näe tilanteeseen helppoa ratkaisua ja pelkäämme, että kannattavuus tulee olemaan heikkoa pitkään”, Handelsbanken pelkää.

Myös Inderesin analyytikko Petri Aho on sitä mieltä, että Caverionin näkyvyys kannattavuustason kehitykseen on edelleen heikko. Lisäksi taustalla kummittelee edelleen Saksan väärinkäytös ja kilpailunvääristämis-epäilyjen mahdolliset korvausvaateet ja -maksut, joiden suuruudesta tai todennäköisyydestä ei ole vielä tarkkaa käsitystä, Aho toteaa Inderesin yhtiöpäivitys-raportissa.

Toisaalta yhtiön päämarkkinoiden markkinatilanne ensi vuodelle ja myös vuodelle 2019 näyttää edelleen positiiviselta. Ahon mukaan yhtiö voi siten valikoida edelleen tarkasti projektit, viedä rauhassa läpi organisaatiomuutokset ja kehitystoimet, sekä kasvaa niillä alueilla, jossa kannattavuus on jo lähtökohtaisesti hyvällä tasolla.

Handelsbankenin suositus Caverionin osakkeelle on vähennä ja tavoitehintaa pankki laski aiemmasta 6,6 eurosta 5,6 euroon. Myös Inderesin suositus on vähennä ja osakkeen tavoitehinta 6,5 euroa.

Caverion osakekurssi osakkeet pörssi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös