Valuuttakurssit

Euro on ollut kuluvan vuoden menestyjä

Euro on vahvistunut yllättävän paljon suhteessa dollariin ja moneen muuhun valuuttaan kuluvan vuoden aikana.

Euro on vahvistunut yllättävän paljon suhteessa dollariin ja moneen muuhun valuuttaan kuluvan vuoden aikana.

Kuluva vuosi on ollut – ehkä hieman yllättäen – euron kovan vahvistumisen aikaa. Vanhan mantereen päävaluutta on kuluneen vuoden aikana vahvistunut kaikkia päävaluuttoja vastaan. Tämä siitä huolimatta, että Euroopan keskuspankki on jatkanut vahvasti elvyttävällä rahapoliittisella linjallaan. Yleensä kevyt rahapolitiikka laskee korkotasoa ja luo sitä kautta paineita valuutan heikkenemiselle.

Euron on noussut vuoden aikana kuitenkin esimerkiksi dollaria vastaan jo lähes 14 prosenttia. Inderesin ekonomisti Marianne Palmu muistuttaa myös, että euro on vahvistunut myös Ruotsin kruunua, Britannian puntaa ja Venäjän ruplaa vastaan.

Palmu on euron vahvuudesta yllättynyt.

”Nykyisessä rahapolitiikkaympäristössä euron vahvistuminen on ollut erikoista, sillä rahapolitiikkaerot etenkin euroalueen ja USA:n välillä ovat kuluvana vuonna edelleen kasvaneet”, ekonomisti toteaa Inderesin aamukatsauksessa.

Euroalueen selvästi ylijäämäinen vaihtotase antaa osaltaan selityksen euron kehitykselle, Palmu arvioi. Myös selvästi odotettua paremmat talouskasvulukemat euroalueella ovat tukeneet valuuttaa.

Vahvistunut euro tuo haasteita ensi vuonna. Palmun mukaan vahva euro voi tulevaisuudessa vaikuttaa euroalueen yritysten vientikilpailukykyyn.

”Tosin positiivisella puolella on yleinen kaupan vahvistuminen: globaalin talousympäristön kehitys on ollut rohkaisevaa ja maailmankaupan osuus globaalista BKT:sta on noussut jälleen lähelle finanssikriisiä edeltäviä tasoja rajun notkahduksen jälkeen.”

Ekonomistin mukaan dollari on valuuttamarkkinalla sen sijaan ollut yllättävänkin heikossa asemassa.

”Dollarin kehitys valuuttakoriaan vastaan, eli ns. dollari-indeksi on kuluvan vuoden osalta yli 9 % miinuksella, mikä on samalla heikoin vuosi vuoden 2003 jälkeen. Heikosta dollarista pääasiallisten hyötyjien joukossa ovat olleet dollareissa hinnoitellut raaka-aineet, kuten öljy (Brent +17,2 % kuluvana vuonna) ja kupari, jonka hinta oli aamulla lähellä neljän vuoden huippujaan.”

Ensi vuotta tulee markkinoilla ja taloudessa yleisestikin leimaamaan todennäköisesti rahapolitiikan suunnan muutos myös euroalueella, Palmu ennustaa.

”Lähtökohdat talousvuodelle ovat hyvät, mutta riskejäkin siintää näköpiirissä. ”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös