Talouden trendit

Auto-automaatti mullistaa autokaupan – katso video

Kiinassa uuden auton voi ostaa suoraan automaatista.

Ford ja Alibaba ovat aloittaneet strategisen yhteistyön, jossa autoja myydään Alibaban omistaman Tmall -alustan kautta.

Autojen myyminen ei ole Alibaballe mikään uusi asia. Alfa Romeon Giulia Milano autoja on myyty Tmall alustan kautta. Kaikki 350 kappaletta myytin loppuun 33 sekunnissa.

Ford on kuitenkin suurten massojen merkki, ja Kiina on sen toiseksi suurin markkina. Kiinassa myytin vuonna 2016 noin 1 267 000 Ford merkkistä autoa, joten se on aivan eri kokoluokan juttu kuin Alfa Romeon muutaman sadan auton erä. Yhtenä osana Fordin ja Alibaban yhteistyötä on auto-automaatti.

Näin auto-automaatti toimii

Tmallin auto-automaatti minimoi ihmiskontaktin. Kun näet kadulla kivan näköisen auton, voit napata siitä kuvan ja päästä koeajolle. Mobiilisovellus tunnustaa mallin ja merkin kuvan perusteella. Täytät perustiedot, otat itsestäsi selfien, ja varaat koeajon nappia painamalla.

Auto-automaatin kamera tunnistaa kasvosi ottamasi selfien perusteella ja antaa sinulle auton kolmen päivän mittaiselle koeajolle. Automaatti pyörittää autoja maailmanpyörän tavoin, kunnes oikea auto tulee kohdalle. Jätät pantin ja lähdet ajelulle. Näin saat auton käyttöösi ilman asiointia myyjän kanssa.

 

Tämän takia auto-automaatti on fiksu tapa myydä auto

Yksi auto-automaatin eduista on sen pystysuora rakenne joten siihen tarvitaan vähemmän maapinta-alaa perinteiseen autokauppaan verrattuna. Se voi tarkoittaa myös sitä, että autokauppa voidaan sijoittaa paikkaan, jossa tonttimaa on kallista. Esittelyvideon autokauppa on sijoitettu keskelle kaupunkia.

Toinen etu on siinä, että automaatin ei tarvitse olla miehitetty. Palkkaa ei tarvitse maksaa automyyjille, eikä ihmisten työajoista lähtevää aukiolorajoitetta ole. Näin kulut saadaan alas ja marginaalit ylös niin Fordin kuin Alibankin tapauksessa. Lisäksi kokonaisuus saadaan osaksi Alibaban ekosysteemiä sisältäen Kiinan suurimman kuluttajille suunnatun verkkomyyntialustan sekä Ant Financialin myöntämän rahoituksen.

Onko käsillä aika jolloin länsimaiden tulisi alkaa kopioimaan Kiinan teknologiaa?

Oman Shopkick-nimisen start up yrityksen 200 miljoonalla dollarilla myyneen Cyriac Roedingin mukaan käsitys Kiinasta länsimaiden teknologiaa kopioivana toimijana on vanhentunut.

Roedingin mukaan länsimaista teknologiaa ja ideoita kyllä kopioidaan, mutta se ei enää riitä. Kopiointi on lähtöpiste, ei lopputuote. Kiinasta onkin Cyriac Roedingin mukaan odotettavissa innovaatioiden aalto, jota tukee massiivinen markkina, kuluttajien kyky omaksua uusia teknologioita ja tuotteita, sekä yritysten halu innovointiin ja nopeuteen.

Katsotaanpa miten Roedingin ajatus toimii käytännössä. Amerikastakin löytyy auto-automaatti. Mutta kuten kuvasta näkyy, löytyy tästä amerikkalaisesta konseptista tiski, jonka takana on myyjä. Myyjälle pitää maksaa palkkaa, ja Alibaban konsepti vaikuttaakin ainakin äkkiseltään tehokkaammalta.

Ehkä käsillä on kehitys missä suomalaisyrityskin voi hyötyä lähtemällä Kiinaan. Ei vain myydäkseen tavaraa kiinalaiselle kuluttajalle, vaan hakeakseen ideoita, teknologiaa, ja kopioidakseen liiketoimintamalleja soveltamisen pohjaksi.

Suomalainen sijoittajakin voi hyötyä maailman trendeistä esimerkiksi ostamalla Alibaban tai Fordin osaketta. Maailmalla on tarjolla myös erilaisia erikoistuneita ETF-tuotteita. Esimerkiksi  kasvavasta robotiikan hyödyntämisestä, automatisaatiosta, autonomisista ajoneuvoista ja tekoälystä hyötyviin yrityksiin voi sijoittaa Global X Fundsin lanseeraaman Robotics & Artificial Intelligence ETFn (BOTZ) muodossa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös