Kumppaniblogit

Miten säästää arjessa kulutusyhteiskunnan aikana?

Rahan kuluttaminen on kivaa, mutta säästäminen olisi tarpeen – mitä tehdä?

– KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Rahan kuluttaminen on kivaa, mutta säästäminen olisi tarpeen – mitä tehdä?

Elämme nykyään hektisessä kulutusyhteiskunnassa, ja pitkäjänteinen pihistely on monelle vierasta. Säästäminen arjessa on kuitenkin kyky, jota itse kunkin olisi hyödyllistä harjoittaa.

Materialistisessa maailmassamme eläminen on aiheuttanut sen, että rahan säästäminen on nykyään monelle haasteellinen tehtävä. Etenkin, kun tulot ovat pienet, eivätkä varat tunnu riittävän edes välttämättömimpään. Kuinka säästää rahaa, kun tulot ja menot ovat samansuuruiset, eikä yli jää mitään? Tässä seitsemän vinkkiä, joilla oman talouden hallinnointia voi parantaa.

Asenne kuntoon ennen säästämistä

Tärkeintä on oma asenne. Negatiivisuus ruokkii itseään, joten kielteisistä toivottomuuden tunteista on pyrittävä tietoisesti eroon. Usko sen sijaan, että säästäminen on mahdollista, ja sitä kautta saat paremman otteen omasta elämästäsi. Muutoksen avaimet ovat omissa käsissäsi! Nyt on vain otettava ne käyttöön.

Muutos parempaan vaatii tekijältään aina paljon. Keinot kuulostavat yksinkertaisilta, mutta niiden toteutus voi olla varsin haastavaa. Tässä kohtaa tarvitaan päättäväisyyttä ja itsekuria, mikä onkin säästämisessä se vaikein ja tärkein asia. Ei pidä myöntyä houkutuksille, vaan pysytellä tiukasti suunnitelmassa. Vain siten pääsee toivottuihin tuloksiin.

Jos tuntuu, ettei selviä tästä itse, kannattaa pyytää jotakin luotettavaa läheistä sparraajaksi. Kun asioista on raportoitava jollekin toiselle, kasvaa todennäköisyys, että ne myös tekee. Kannattaa myös kysellä muilta samassa tilanteessa olevilta, mitkä heidän mielestään ovat parhaat vinkit säästämiseen.

Luo budjetti

Kun varat ovat rajallisia ja arki vie voimat, on vaikea hahmottaa, mihin rahaa edes menee. Varojensa tarkka kartoittaminen kannattaakin aloittaa kirjaamalla ylös omat kuukausittaiset tulonsa ja menonsa. Faktat edessään saattaa yllättyä. Jos vaikka baariin tai vaatekauppoihin hupenee suurin osa budjetista, on syytä vähentää niissä käyntiä, tai lopettaa se kokonaan. Ne eivät ole välttämättömiä menoja.

Oman talouden suunnittelu kannattaa. Kun kuukausittaisista tuloista vähentää ensin välttämättömimmät menot, esimerkiksi vuokran, veden ja sähkön, on loppuun jäävässä summassa yleensä aina jonkin verran pelivaraa, eikä kaikesta kivasta tarvitse luopua. On vain otettava järki käteen ja rajoitettava kulutustaan.

Säästämistavoitteen kanssa on hyvä määrittää, kuinka paljon rahaa pitää kuukaudessa saada säästöön. Seuraavaksi vähennetään tämä menoerä tuloista. Jäljelle jäävä summa täytyy saada riittämään kuukausittaiseen kulutukseen.

Asiaa vielä konkreettisemmin hahmottava tapa on laskea päiväkohtainen budjetti. Eli jakaa tuo jäljelle jäävä summa kuukauden päivien määrällä, jolloin selviää päivittäinen kulutusvara. Sitten on vain pidettävä tiukasti kirjaa, jotta kulutusvara ei ylity. Jos yhtenä päivänä tekee koko viikon ruokaostokset, ja siihen menee esimerkiksi kolmen päivän kulutusvara, tietää, että kolmena päivänä rahaa ei saa käyttää mihinkään. Tämän onnistuminen vaatii jälleen menojen tarkkaa suunnittelua.

Kilpailuta kaikki palvelut

Myös välttämättömien kulujen suuruuteen on syytä kiinnittää huomiota. Säästä rahaa helposti kilpailuttamalla sähkösopimus, vakuutukset ja puhelinliittymä. Jokainen epäedullisen sopimuksen vuoksi turhaan maksettu euro on pois kuukausittaisesta budjetista.

Kilpailuttaessa kannattaa tiedustella sopimuksiin liittyviä tarjouksia, vaikkei niitä julkisesti juuri tuolloin missään mainostettaisikaan. Jokainen uusi asiakas on yritykselle voitto, joten käytä tätä kilpailuetua hyväksesi ja tinkaa.

Elämässä sattuu myös yllätyksiä, ja joskus voi tarvita äkkiseltään lisävaroja. Esimerkiksi nykyarjessa eläminen on aika haastavaa, jos tietokone tai pesukone hajoaa. Satunnaisesti voi joutua ottamaan myös lainaa, eikä sekään ole katastrofi. Tämäkin tulee vain sopeuttaa budjettiin. Kun tarvitsee lainaa heti tilille, kannattaa kilpailuttaa myös lainantarjoajat. Lainojen koroissa on suuriakin eroja, joten yllättävässäkin tilanteessa tulee pysyä rauhallisena ja tehdä vertailuja parhaan sopimuksen solmimiseksi.

Mieti ruokavaliosi sisältöä

Koska ruoka on välttämätöntä ostettavaa, ajatellaan helposti, ettei siinä juuri ole säästämisen varaa. Väärin: tässäpä onkin suhteellisen helppo paikka pihistelyyn. Ruokaa voi ostaa edullisestikin, kun tietää tärpit. Avainsanana on jälleen suunnittelu.

Mitä isomman erän ostat, sen edullisempaa ruoka suhteessa on. Sen vuoksi kannattaa suunnitella viikon ateriat etukäteen, jotta samaa ruoka-ainetta voi varioida useampaan eri ateriaan. Esimerkiksi kun ostat pussillisen perunoita, voi niiden ohessa vaihdella vihanneksia, kalaa, kanaa ja lihaa. Kasvisruokavalion suosiminen on paitsi trendikästä ja luontoystävällistä, myös edullisempaa. Kannattaa suosia kauden kasviksia, jolloin niitä saa entistäkin edullisemmin, kun tarjonta on runsaimmillaan.

Alennusmyyntejä kannattaa hyödyntää. Joissakin kaupoissa alennetaan tuotteita päivittäin tiettyyn aikaan illasta, joten suuntaa silloin kannattaa suunnata paikalle. Tuolloin voi saada lihaa ja kalaa jopa 60% normaalia hintaa halvemmalla.

Kannattaa myös kokata kerralla isompi erä ruokaa, jotta kiireisiin arkipäiviin riittää mukaan otettavaa evästä. Esimerkiksi lounaan ulkona syöminen maksaa järjettömän paljon verrattuna itse kokattuun. Mikäli ulkona lounastaminen on joskus välttämätöntä, selvitä etukäteen asuinpaikkasi edullisimmat ruokapaikat. Lounaissakin saattaa olla monien eurojen suuruisia eroja, eikä laatu edes kulje aina käsi kädessä hinnan kanssa.

Ruoka on Suomessa suhteellisen kallista, joten vältä sen pois heittämistä. Pakasta ruokia ja leivonnaisia, käytä edellisen aterian tähteet uuden osana ja seuraa ostamiesi tuotteiden parasta ennen -päiväyksiä. Käytä vanhemmat alta pois, ennen kuin avaat uuden pakkauksen.

Tarvitsetko autoa tai joukkoliikennettä?

Säästöbudjetilla elävän autonomistajan kannattaa vakavasti harkita, onko auton omistaminen todella tarpeellista, sillä tässä on ison säästön paikka. Asuinpaikalla on toki suuri merkitys, eikä kaikkialla pärjää ilman omaa autoa. Kaupunkiympäristöissä hyvänä vaihtoehtona on kuitenkin julkinen liikenne. Mikäli autoa tarvitsee aina silloin tällöin, on suurimmissa kaupungeissa nykyään saatavilla kaupunkiautoja. Myös kimppaomistaminen yhdessä kavereiden kanssa pilkkoo kuluja mukavasti.

Kaupunkien sisäiset bussikortit tekevät matkustamisesta todella edullista, joten pidemmät matkat kannattaa taittaa julkisilla liikennevälineillä. Vielä edullisemmin etenemään pääsee, jos lähtee liikenteeseen pyörällä, joka ei vaadi kuin satunnaisia huoltoja. Suuremmissa kaupungeissa voi myös napata alleen kaupunkipyörän, jolloin huollotkaan eivät ole huolenasi. Ja silloin, kun ei ole kiire, voi matkan taittaa kävellen. Tuolloin kuluja ei tule lainkaan, ja kehokin kiittää liikunnasta.

Käy läpi kuukausittaiset tilaukset

On syytä miettiä myös kaikkien kuukausittaisten menojen tarpeellisuutta. Viihdetilaukset, kuten Netflix, Spotify ja lehdet eivät ole välttämättömiä. Netissä voi katsella elokuvia ja televisiota sekä kuunnella musiikkia veloituksetta. Myös useimmat lehtiartikkelit löytyvät netistä, ja loput lehdet voi lukea kirjastossa.

Sen sijaan, että maksaisi esimerkiksi Tinder premium-jäsenyydestä, voikin käyttää tilaisuuden lähestyä ihmisiä ihan perinteisin metodein: käy ulkona, hakeudu sosiaalisiin tilanteisiin ja juttele vieraiden ihmisten kanssa. Se saattaakin olla paljon tuottoisampi tapa löytää mieleistään seuraa, kun toisen näkee heti kokonaisuutena.

Kuntosalikortti voi olla monelle tärkeä, mutta tiukan paikan tullen siitäkin voi luopua. Eikä tämä tarkoita liikunnasta luopumista. Lenkillä voi käydä ilmaiseksi, kuntosalimaisia liikuntapisteitä löytyy monen lenkkireitin varrelta, ja kotona voi jumpata netistä löytyvien opetusvideoiden tahdissa. Mikäli olet koirien ystävä, voit ilmoittautua sopivalla nettisivustolla koiranulkoiluttajaksi ja ottaa karvaturrin lenkille mukaan. Ulkoilu on mukavampaa seuralaisen kanssa, ja lisäksi saat näin pientä lisätienestiä!

Tee se itse

Pihistely antaa tilaisuuden myös petrata omia kädentaitojaan. Esimerkiksi kokkauksen oppiminen ei ole koskaan hukkaan heitetty investointi – perheenjäsenet kiittävät ja kaverit tulevat mielellään ruoanlaittotaitoiselle kylään! Myös kodin pienet korjaukset ja rempat voi opetella tekemään omatoimisesti. Tähänkin löytyy netistä runsaasti vinkkejä sekä opetusvideoita, joiden avulla vältät amatöörien tekemät virheet.

Tee kotonasi perusteellinen inventaario ja hankkiudu eroon turhasta tavarasta. Kirpparimyyntiä harrastavat tietävät, että sanonta ’toisen roska on toisen aarre’ pitää todellakin paikkansa. Kannattaa siis pistää myyntiin sellaistakin tavaraa, jolla et arvele olevan mitään käyttöä kenellekään. Saatat yllättyä! Netissä tavaran kauppaaminen käy sekin veloituksetta. Ja jos tarvitset itse uusia vaatteita, huonekaluja tai käyttötavaraa, kolua ensin niin kivijalka- kuin nettikirppiksetkin, ennen kuin ostat uutena.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös