Osakeanalyysit

Peliyhtiö Rovio on ollut sijoittajille pettymys listautumisen jälkeen

Viihde- ja peliyhtiö Rovion osakekurssi on romahtanut jo yli 20 prosenttia alle syyskuun listautumisen merkintähinnan.

Viihde- ja peliyhtiö Rovion osakekurssi on romahtanut jo yli 20 prosenttia alle syyskuun listautumisen merkintähinnan.

Viihde- ja peliyhtiön Rovion listautumisanti syyskuussa Helsingin pörssiin oli menestys. Anti ylimerkittiin moninkertaisesti eli kiinnostus osaketta kohtaan oli tarjontaa suurempaa. Ylimerkinnän vuoksi Rovion yleisöanti keskeytettiin.

Listautumisannissaan Rovio sai 11 000 uutta osakkeenomistaja, kun vanhoja omistajia oli vain 59. Vanhat omistajat keräsivät listautumisannissa osakkeidensa myynnillä 458 miljoonan euron bruttovarat. Kassavaroja yhtiö paisutti listautumisessa 30 miljoonalla eurolla.

Yhden osakkeen arvoksi määräytyi annissa 11,50 euroa. Siten yhtiön markkina-arvo nousi 896 miljoonaan euroon.

Listautumisen jälkeen koitti kuitenkin karu arki.

Pörssitaival on ollut takkuista

Yhtiö julkisti 23.11. sijoittajille karvaan pettymyksen tuottaneen osavuosikatsauksen. Rovion liikevoitto suorastaan romahti heinä–syyskuussa vuodentakaisesta yli viidestä miljoonasta vaivaiseen 1,6 miljoonaan euroon. Tulos ennen veroja putosi puoli miljoonaa pakkaselle. Kuitenkin liikevaihto nousi 41 prosenttia lähes 71 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Kati Levorannan mukaan kannattavuus laski odotusten mukaisesti, koska yhtiö panosti merkittävästi investointeja käyttäjähankintaan.

Yhtiö on kokenut lyhyellä pörssitaipaleellaan jo kolme jyrkkää kurssipudotusta.

Listautumisessa osa 11 000 uudesta omistajasta on Next Gamesin ja Remedyn antien innoittama ollut liikkeellä tavoittelemassa vain pikavoittoa, arvioi Tivi. Nämä sijoittajat siirtyivät myyntilaidalle heti kaupankäynnin alettua. Tivin mukaan Euroclearin luettelot listayhtiöiden omistajamääristä kertovat, että Rovio menetti ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä yli tuhat omistajaa.

Vakauttamisjärjestäjäksi valittu Danske Bank aloitti Rovion osakkeen tukiostot, kun kurssi laski alle 11,50 euron merkintähinnan. Vakauttamisostoja saa tehdä enintään merkintähintaan.

Tivin mukaan kolmen viikon vakauttamisjakson aikana Danske osti lähes 4,5 miljoonaa Rovion osaketta keskimäärin 11,29 euron kappalehintaan. Rahaa ostoihin meni yhteensä 50,5 miljoonaa euroa, ja vakauttamisostot vastasivat yli viidennestä Rovion osakkeen kappalemääräisestä osakevaihdosta vakauttamisjaksolla.

Tukiostojen päätyttyä kurssi valahti uudelleen alle merkintähinnan, mutta kääntyi sen jälkeen nousuun. Nyt kurssi on jo valunut selvästi alle merkintähinnan, 9,15 euroon.

Hälytyskellot soivat, kun vanhat omistajat myyvät

Angry Birdsin listautuminen on hyvä esimerkki siitä, millaisia riskejä sisältyy sellaisiin listautumisiin, joiden perimmäisenä tavoitteena on lähinnä vanhojen osakkaiden halu rahastaa omistuksellaan.

SalkunRakentaja kiinnitti tähän huomiota jo listautumisen yhteydessä.

Koska Roviolla on vahva kassa ja korkea omavaraisuusaste (71 prosenttia), sillä ei ollut tarvetta kerätä listautumisella valtavasti uutta pääomaa kasvunsa tukemiseen, vaikka toimitusjohtaja Levoranta niin esittikin. Todellinen syy listautumisella oli siis vanhojen omistajien tarpeessa myydä omistuksensa.

Rovion Angry Birds -brändi syntyi suositusta mobiilipelistä vuonna 2009.

Nykyään yhtiö tarjoaa useita muita mobiilipelejä, on tuottanut Angry Birds -elokuvan, joka oli ensi-iltaviikonloppunaan lipputulojen kärjessä 50 maassa, ja lisensoi Angry Birds -brändiä kuluttajatuotteisiin ja muun viihdesisällön tuotantoon. Rovion pelejä oli ladattu yli 3,7 miljardia kertaa kesäkuun 2017 loppuun mennessä ja niillä oli keskimäärin 80 miljoonaa kuukausittaista aktiivista käyttäjää vuoden 2017 toisen vuosineljänneksen aikana.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös