Talouden trendit

Bitcoin – 200 kuolemaa ja 8 syytä

Bitcoinille on povattu loppua jo kaksisataa kertaa.

Sivusto 99 Bitcoins pitää lukua Bitcoinin loppua povanneista artikkeleista. Mielenkiintoisen asiasta tekee, että Bitcoinin mahdottomuutta on hehkutettu jo suhteellisen pitkään ja tähän väliin mahtuu käsittämättömän paljon arvonnousua. Tässä 8 valikoitua artikkelia vuosien takaa.

1) Vuonna 2010, kun Bitcoinin arvo oli 23 senttiä the Underground Economist kirjoitti, että ainoa bitcoinia pystyssä pitävä asia on sen uutuus ja että valuutta tulee kuolemaan alta aikayksikön.

2) Vuonna 2011 Forbes kirjoitti, että Bitcoin ei ole turvallinen valuutta ja povasi bitcoinin kuolemaa. Tuolloin Bitcoinin arvo oli 15,15 dollaria. Se on noin 65x enemmän kuin mitä vuoden 2010 Underground Economistin kirjoituksen aikoihin. Mielenkiintoista on myös se, että bitcoinia ei ole vielä tähänkään mennessä kertaakaan hakkeroitu.

3) Vuonna 2013 Moneygeek kirjoitti miksi bitcoin on tuomittu epäonnistumaan. Syyksi kerrottiin bitcoinin arvon suuri volatiliteetti. Tällöin bitcoinin arvo oli 93,43 dollaria. Se on kuusi kertaa enemmän kuin Forbesin vuoden 2011 artikkelin aikoihin.

4) Vuonna 2014 Yahoo Finance povasi bitcoinin valtakunnan loppua. Yahoo Financen mukaan bitcoinissa valuuttana ei ole mitään järkeä. Bitocinin hinta oli tuolloin 479,99 dollaria, joka on yli viisi kertaa enemmän kuin vuoden 2013 Moneygeekin artikkelin aikoihin.

5) Toukokuussa 2017 bitcoinin arvo oli noussut lähes viisinkertaiseksi 2262,83 dollariin. Jonathan Harris kirjoitti LinkedInissä, että bitcoinin oikea arvo on nolla. Harris perustaa argumenttinsa CFA-koulutukseen, 20 vuoden kokemukseen ja toteomukseen siitä, miten bitcoin ei maksa osinkoja, eikä korkoa.

6) Lokakuussa 2017 bitcoinin arvo oli noussut 4497,91 dollariin ja Guardian kirjoitti, että bitcoin-kupla tulisi puhkeamaan hallitusten paineessa. Toiset puolestaan näkevät , että bitcoin olisi aito vaihtoehto valtiollisen valuutan pettäessä.

7) Marraskuussa 2017 bitcoinin ylitettyä 7000 dollarin rajapyykin  2017 Bloomberg raportoi Credit Suissen toimitusjohtajan kertovan, että bitcoin on itse kuplan määritelmä jolla ole sisäistä arvoa.

8) Joulukuussa 2017 nobelisti Joseph Stiglitz esittää bitcoinin olevan sijoituskohteena kupla ja vaatii bitcoinin kieltämistä lailla.

Tätä kirjoittassa bitcoinin arvo on yli 11 000 dollaria. Tärkeää on huomioida, että bitcoinin arvonmuutos ei tänä aikana ole suinkaan ole ollut pelkästään ylöspäin, vaan väliin on mahtunut myös voimakkaita laskuja.

Vaikka esimerkiksi finanssivalvonta on huomauttanut, ettei bitcoinin arvonmuutokselle ole pohjaa, voi arvonnousulle löytyä toinenkin selitys kuin pelkkä spekulointi. Tämä toinen selitys on Metcalfen laki.

Sen mukaan minkä tahansa kommunikaatioverkon arvo on verrannollinen sen käyttäjien lukumäärän neliöön. Robert Metcalfe muotoili sen ensimmäisenä koskemaan Ethernetiä, eli LAN-lähiverkkoratkaisua. Metcalfen laki selittää monia kommunikaatioverkkojen kuten Internet ja World Wide Web kokoon liittyviä ilmiöitä.

Lain mukaan komminikaatioverkko on arvoton jos sillä ei ole käyttäjiä. Käyttäjien määrän kasvu puolestaan nostaa verkon arvoa enemmän kuin mitä käyttäjät ovat lisääntyneet. Tämä johtuu siitä, että uusien käyttäjien ilmaantuminen nostaa verkon hyötyä myös vanhoille käyttäjille. Verkko on yksinkertaisesti sitä hyödyllisempi mitä enemmän sillä on käyttäjiä. Käyttäjien kaksinkertaistuminen nostaa verkon arvoa enemmän kuin kaksinkertaiseksi. Osa uskookin, että myös bitcoiniin pätee tämä Metcalfin laki.

On siis nähtävissä, että ainakin 200 kirjoitusta tai artikkelia näkee bitcoinin pelkkänä kuplana. Toisaalta voidaan myös todeta, että näitä bitcoinin kuplana tai toimimattomana ratkaisuna näkeviä kirjoituksia on ollut aina löydettävissä. Ihan alusta asti.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Coinmotionin​ ​kautta​ ​voit​ ​ostaa, myydä​ ​ja​ ​säilyttää​ ​bitcoineja​ ​turvallisesti.​ Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös