Sijoittaminen

7 tapaa hävittää säästöt osakkeilla

Sijoittajan pahin vihollinen on sijoittaja itse. 

Tehokkaiden markkinoiden teorian mukaan osakkeet ovat oikein hinnoiteltuja. Oikein hinnoittelu tarkoittaa sitä, että hyvä osake on kallis ja huono osake on halpa.

Tällöin hyvän yrityksen menestys on jo osakkeen hinnassa. Vastaavasti huonon yrityksen osakkeen saa alempaan hintaan.

Tehokkailla markkinoilla on kaksi seurausta. Ensimmäinen seuraus on se, että indeksiä on vaikea voittaa: vaikka pystyisit valitsemaan keskimääräistä parempia yrityksiä, et voita indeksiä koska joudut ostamaan osakkeet kalliiseen hintaan.

Toinen seuraus on se, että vaikka valitsisit huonoja yrityksiä, päädyt hajautetulla salkulla todennäköisesti kuitenkin lähelle keskiarvoa, koska saat osakkeisiisi huonousalennuksen. Tehokkaat markkinat siis myös suojaavat sijoittajaa.

Miksi ihmiset sitten häviävät paljonkin rahaa osakemarkkinoilla? Yksi syy on se, että he tekevät virheitä.

Motley Fool listaa tapoja hävittää säästöt osakemarkkinoilla.

1) Yrität ajoittaa markkinoita

Osta halvalla ja myy kalliilla kuulostaa helpolta ja monet yrittävät maksimoida voittonsa ostamalla laskeneita osakkeita ja myymällä kallistuneita osakkeita. Putoava puukko on kuitenkin terävä ja voimakkaastikin halventunut osake voi tippua vielä lisää.

On hyvä muistaa, että sijoittajat keskimäärin epäonnistuvat yrityksissään ajoittaa markkinoita. Sijoittaja joka malttaa pitää osakkeet salkussaan pärjää yleisesti ottaen paremmin.

2) Olet reaktiivinen

Osakemarkkinoiden laskiessa on helppo hermostua. Jos myyt osakkeesi jokaisen huonon uutisen kohdalla on todennäköisempää, että menetät kuin voitat rahaa. On hyvä muistaa, että huonot uutiset siirtyvät nopeasti osakkeen hintaan ja mikäli reagoit huonoon uutiseen myymällä,  johtaa se siihen, että myyt osakkeesi halvemmalla.

Tappio paperilla on eri asia kuin realisoitu tappio. Mikäli maltat odottaa, on todennäköistä, että osakkeesi toipuu huonon uutisen aiheuttamasta kurssilaskusta ja nousee takaisin lähtötasoonsa ja ylikin. Pidä siis pää kylmänä ja pysy sijoitustyylissäsi pienistä markkinoiden heilahteluista huolimatta.

3) Etsit pikavoittoja

Pikavoittojen metsästäminen on houkuttelevaa, mutta riskialtista. Mikäli etsit nopeita voittoja tulet todennäköisesti epäonnistumaan. Syy on siinä, että osakemarkkinoilla tapahtuu korjausliikkeitä, jolloin hinnat saattavat laskea keskimäärin 10 prosenttia ja enemmänkin. Vuodesta 1950 on nähty 34 eri korjausliikettä, mutta osakemarkkinat ovat näistä aina toipuneet.

Kärsimättömyys on sijoittajan pahimpia vihollisia, ole siis kärsivällinen.

4) Et hajauta

Sanotaan että hajauttaminen on sijoittajan ainoa ilmainen lounas, mutta silti muutaman osakkeen salkkuja on käytössä yllättävän paljon. Vaikka uskoisit voimakkaasti yhteen osakkeeseen, ei kaikkia munia kannata silti laittaa samaan koriin. Hajauttamalla eri omaisuusluokkiin, sekä osakkeiden sisällä eri toimialoihin, eri maihin, ja myös ajallisesti, pääset kuitenkin paljon todennäköisemmin voitolle. Muista myös passiivisen rahaston tuomat edut.

5) Sijoitat senttiosakkeisiin ja isosti

Senttejä maksavat osakkeet voivat vaikuttaa riskittömältä vaihtoehdolta. Silloinhan et sijoita kymmeniä tai satoja euroja yhteen osakkeeseen. Senttiosakkeista voi kuitenkin olla vaikeaa saada tietoa ja niiden likviditeetti on usein alhainen. Alhainen likviditeetti tarkoittaa käytännössä sitä, että osakkeen hinta voi heilahdella paljonkin ilman merkittävää syytä.

6) Harrastat päiväkauppaa

Käymällä kauppaa jatkuvasti kasvatat kaupankäyntikulujasi ja altistat tuottosi sattuman varaan. Tuottosi ei enää perustu siihen, että osakkeet ovat kautta aikain olleet pitkässä juoksussa kaikista tuottavin omaisuusluokka. Sen sijaan tuottosi perustuu vaikeasti ennustettavaan kurssiheiluntaan.

7) Et tee sijoitussuunnitelmaa

Ilman sijoitussuunnitelmaa altistat itsesi mielesi oikkuihin. Voit ehkä saada hyviäkin osakevinkkejä, mutta hiljalleen tulet rakentaneeksi kokonaisuuden, joka ei realistisesti vastaa sijoitustavoitteitasi tai toiveitasi.

4 kommenttia

4 kommenttia

 1. Bernstein

  9.1.2018 at 17:19

  Itse asiassa lienee mahdotonta hävitä KAIKKI säästönsä pelkillä osakkeilla. Kyllä siihen suoritukseen tarvitaan vähän turbowarreja sun muuta vedonlyöntiä. Lottoamalla häviää paljon varmemmin, koska ”lottoasenne” estää säästämisen jo lähtökohtaisesti.

  Kohdat 1 ja 2 tuossa tuntuvat olevan keskenään ristiriidassa sikäli, että on vaikea tietää, milloin puukon putoaminen loppuu. Ennustaminen on ainakin vaikeampaa kuin markkinoilla keskimäärin, jolloin kumpi tahansa strategioista 1 tai 2 voi epäonnistua – tosin kummankin sisältö taisi olla sama eli suositus ”pidä” joka tilanteessa.
  Mistä 2007 lopulla (OXM Hki] tai 2000 keväällä olisi pitänyt päätellä, että suoranainen puukkojen yö oli juuri alkamassa? Mistä taas 2011 lopussa ja 2015, ettei ollut?

  Kohdan 7 voisi kyseenalaistaa keskimääräisten markkinoiden periaatteella:
  Osakkeen hinta on seurausta kaikkien markkinatoimijoiden yhteisistä päätöksistä eikä silloin ole väliä, perustuvatko päätökset pitkälliseen harkintaan ja vaiko silkkaan intuitioon tai suoranaiseen ostokiihkoon vs myyntipaniikkiin. Markkinat voivat olla myös niin perusteellisesti ”väärässä”, että tiettyyn allokaatioon sitoutuneet rahastot joutuvat myymään vastoin suunnitelmiaan.

  Markkinat myös olisivat keskiarvoistumisen vuoksi(”joukkojen viisaus”]”tehokkaat”, vaikka jokainen sijoittaisi teelehtiin katsomalla. Guruja kontraamalla on mahdollista tehdä tili siinä missä peesaamallakin.

  On sanottu, että härkämarkkinassa mutulla sijoittava voittaa puolet analyytikoista, mutta häviää pulkkamäessä, koska ei malta pitää ostonappulaansa kurissa. Toisaalta tilanteessa, jossa rahaston on pakko myydä(robot myy] kun jokin painoarvoindeksi lyö päänsä kattoon – teknoja yli 20 %, HY:tä yli 15… – voi piensijoittajalla olla tilaisuus voittaa markkinat.

  Aikoinaan puhuttiin menetetyistä vuosikymmenistä, jollainen tuppaa osumaan jokaisia sijoittajan elinkaarelle vähintään pari. Sellainen olisi teoriassa torjuttavissa, kunhan vaan raaskii luopua salkkunsa 30%:sta vuosituotoista riskin kasvaessa. Siis kuten juuri nyt pitäisi tehdä.

  Seuraavaan blogiin lukijat toivovat ehdotuksia, mistä saa matalariskistä 5-10%:n tuottoa tulevat 2-5 vuotta. Täkyksi heitän P2P: t eli vertaislainamarkkinat.

 2. Bernstein

  10.1.2018 at 12:38

  Lainaajassa ei taida olla mitään takaisinostotakuuta? Sellaisen puuttuminen tarkoittaa reaalisia luottotappioita, joita ei tarvitse olla kuin 10% kun koko salkun tuotto jää pakkaselle. Juuri noin on käymässä esimerkiksi Fundu Oy:n yrityslainoihin sijoittaneille. Sitäpaitsi – eikö ole stressaavaa seurata, kun iso osa Lainaaja-salkun lainoista jää jatkuvasti hoitamatta ?

  Esim Mintos ja Twino soveltavat bybackia, jos laina on oliko sen nyt 1 vai 2 kk myöhässä. Välittäjä ostaa sen silloin sijoittajalta takaisin ja maksaa myös kertyneet korot.

  Tuotto on luokkaa 10-12% riippuen lainaajien luokituksesta. Ainakin Mintos pitää edes jonkinlaista huolta lainanhakijoiden valinnasta siten ettei aivan persaukisia tai autotallifirmoja kelpuuteta. Tai itse asiassa Mintos ei tee sitä kunnolla itse, vaan joku muu(Mintokseen sijoittava) tekee sen heidän puolestaan:
  http://explorep2p.com/mintos-lender-ratings/

  OPR-vakuus ja Bluefinance taas maksavat osinkoa, jossa siinäkään yksittäinen default ei kaada koko portfoliota.

  Ehdotanpa siis, että seuraavaksi Salkunrakentaja vertailee vaikkapa Mintosta, Fellow Financea ja OPR-vakuutta. Tulee testattua kolme erilaista strategiaa sijoittaa vertaislainoihin.

  • Jorma Erkkilä

   15.1.2018 at 15:45

   Hyviä huomioita. Mintos on ollut harkinnassa jo jonkin aikaa.

   Yksittäinen luottotappio ei kaada koko Lainaajan sijoitussalkkua, koska lainat on hajautettu vain 50 euron suuruisiin yksittäisiin lainoihin.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös