Osakeanalyysit

Stockmannilta taas tulosvaroitus – analyytikko vaatii yhtiörakenteen purkamista

Stockmann kauppaketju osakekurssi osakkeet

Analyysitalo Inderes laski Stockmannin osakkeen suositusta ja tavoitehintaa.

Kauppaketjun ongelmat eivät ota loppuakseen. Viimeksi yhtiö antoi tulosvaroituksen syyskuussa, ja nyt jatkoa seuraa.

Alustavien taloudellisten tietojen mukaan Stockmannin liikevaihto oli noin 315 miljoonaa euroa vuoden 2017 neljännellä vuosineljänneksellä. Vertailukelpoisen liiketoiminnan liikevaihto oli edellisvuoden tasolla.

Lindexin liikevaihto vertailukelpoisissa myymälöissä laski 1 prosentin vuosineljänneksen aikana. Stockmann Retailin vertailukelpoinen liikevaihto oli vuosineljänneksellä edellisvuoden tasolla. Konsernin koko vuoden 2017 liikevaihto oli noin 1 056 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisen liiketoiminnan liikevaihto laski 1 prosentin.

Stockmannin vuoden 2017 liikevoitto ei tule saavuttamaan sen syyskuun lopussa julkaistua tulosennustetta. Alustavien tietojen mukaan jatkuvien toimintojen vuoden 2017 oikaistu liikevoitto on noin 12 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2016 oli 30,9 miljoonaa euroa.

Aiemmin syyskuussa yhtiö arvioi jatkuvien toimintojen oikaistun liikevoiton olevan suunnilleen samalla tasolla tai hieman heikompi kuin vuonna 2016.

Tulosromahdus on siis raju.

Lindexin kustannussäästöt siirtyvät

Erityisen rajua on Lindexin tulosromahdus. Stockmann arvioi Lindexin oikaistun liikevoiton olevan noin 13 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2016 oli 54,9 miljoonaa euroa.

Lindexin suhteellinen myyntikate on pysynyt alhaisella tasolla, ja kannattavuuden parantamisohjelman tuomat kustannussäästöt saavutetaan vasta vuonna 2018, Stockmann kertoo.

Sekä Stockmann Retail- että Real Estate -liiketoimintayksiköt parantavat vuoden 2017 liiketuloksiaan verrattuna edelliseen vuoteen. Myös Stockmannin liiketoiminnan kustannukset olivat tavoitetasoa korkeammat neljännellä vuosineljänneksellä.

Ennusteita rajumpi tulosvaroitus

Analyysitalo Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén arvioi yhtiökatsauksessaan, että Stockmannin tuorein tulosvaroitus oli odotettu, mutta silti ennusteita rajumpi.

Retailin vaisu myynti kasvattaa epävarmuutta segmentin näkymistä, Vilén arvioi.

”Retailin Q4-liikevaihto jäi edellisvuoden tasolle ja tämä oli mielestämme selkeä pettymys. Olimme odottaneet Q3:lla nähdyn myynnin positiivisen käänteen jatkuvan myös Q4:llä (Inderes Q4’17e: +3 %) ja odotimme yhtiön saavan premium-toimijana tukea talouden elpymisestä. Laskelmiemme mukaan Retailin kulutaso on myös ollut hieman odotuksiamme korkeampi Q4:llä. Kokonaisuutena tulosvaroitus oli meille lievä pettymys johtuen Retailin vaisusta myynnin kehityksestä.”

Sijoittajan kannalta Stockmannin mahdollisuudet lepäävät täysin yhtiön rakennejärjestelyiden varassa, sillä arvostuskertoimet ovat näkymiin nähden korkeat.

Vilénin mukaan 2018 tuloskertoimet (P/E 23x) eivät tarjoa osakkeelle tukea ja 2019 kertoimille (P/E 12x) ei vielä voi antaa painoa heikosta näkyvyydestä johtuen.

”Näin ollen potentiaali lepääkin rakennejärjestelyiden varassa.”

Pääanalyytikon mielestä Stockmannin nykyinen yhtiörakenne pitäisi purkaa.

”Olemme useaan otteeseen todenneet, että Stockmannin nykyrakenne ei ole omistajien kannalta optimaalinen ja osien purkaminen olisi omistajien kannalta paras ratkaisu.”

Kirjatalon ja Nevskyn myynnit ovat analyytikon mielestä askelia oikeaan suuntaan ja ne yhdessä Lindexin tuloskäänteen etenemisen kanssa antavat osakkeelle edelleen tukea.

Inderes laski Stockmannin tavoitehinnan 5,50 euroon aiemmasta 5,70 eurosta ja laski suosituksen lisää-tasolle aiemmalta osta-tasolta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös