Oma talous

Näin pankit suojelevat asiakkaitaan huijauksilta

Karoliina, 26, sai vuonna 2014 Berliinin matkalla huolestuneen soiton pankiltaan. Tililtä oli hävinnyt yhteensä yli 600 euroa tuntemattomille teille.

”Tililtäni oli nostettu suuria summia rahaa Kaliforniasta käsin. Kun itse olin vielä nostanut rahaa tililtäni Berliinissä, näytti yhtälö todella oudolta”, Karoliina kertoo. Tililtä oli hävinnyt yhteensä yli 600 euroa tuntemattomille teille.

Huijausyrityksiä tapahtuu tämän tästä; Suomessa pankit estävät vuosittain huijausyrityksiä miljoonien eurojen arvosta, kertoo Osuuspankin Tuomas Alanko Taloussanomille. Valitettavasti kuluttajat kuulevat useimmiten vain onnistuneista ryöstöretkistä, sillä ovathan ne tarinankerronnallisesti jännittävämpiä kuin kulissien takana tapahtuva jatkuva suojaus. Pankkien valppaus on kuitenkin tärkeää huijausyritysten estämiseksi.

Miten huijausyritykset huomataan?

Pankin lakisääteisiin tehtäviin kuuluu seurata asiakkaan tilitoimintaa, jotta mahdollisiin rahanpesuepäilyihin voidaan puuttua. Tämän takia pankit myös keräävät tietoa asiakkaistaan tunteakseen heidän talouskäyttäytymistään paremmin – se, mikä lasketaan oudoksi tilitoiminnaksi toiselle, ei välttämättä ole sitä kaikille. Kansainvälisen yrityksen johdossa toimiva helsinkiläinen käyttää tiliään luonnollisestikin eri tavalla kuin esimerkiksi hiljaiseloa viettävä eläkeläinen Kainuusta.

Karoliinan tapauksessa pankin huomion herätti eri mantereilla tapahtuneet lähes samanaikaiset nostoyritykset. Yhteydenoton jälkeen Karoliinan pankkitili ja kortti suljettiin uusien huijausyritysten estämiseksi. ”Jälkeenpäin minun piti käydä pankkini konttorilla juttelemassa siitä, mitä oli tapahtunut. Pankkini oli onneksi valmis maksamaan kaikki menetetyt rahani takaisin, kunhan vain todistin oman sijaintini ryöstöyrityksen aikaan esimerkiksi lentolippujen avulla. Näin pankki varmisti, että en itse yrittänyt huijata rahaa heiltä”, Karoliina selventää.

Usein pankkien huomion kiinnittääkin juuri suuret tilisiirrot ulkomaille. Toisinaan huijausyrityksiin herätään myös pankkien konttoreissa, kun asiakkaat tulevat paikalle siirtämään suuria summia rahaa epäilyttävän oloisiin kohteisiin.

Millaisia huijauksia tehdään?

Internetin valtakaudella omat tiedot löytyvät netistä usein yksinkertaisesti googlettamalla, ja yhteydenotto mahdolliseen huijauskohteeseen on helppoa. Usein huijattava siis itse siirtää rahojaan muualle, esimerkiksi tuottoisan sijoituskohteen tai internet-rakkauden toivossa, milloin huijausyritysten kohteeksi joutuminen saattaa tuntua epäuskottavalta ja usein nöyryyttävältä. Huijarit osaavat kuitenkin olla työssään pitkäjänteisiä, ja uhrin luottamus voitetaan vähitellen; tapauksesta ei pidä koskaan syyttää uhria.

Myös heikko nettiturvallisuus voi jouduttaa luvattomia rahasiirtoja, kuten Karoliinan tapauksessa. Mahdollisiksi syiksi Kalifornian tilisiirtoihin puitiin Berliinin hostellin julkista wifiä, mutta on mahdollista, että Karoliinan pankkitiedot olivat päätyneet varkaiden käsiin jo aiemmin. Loppujen lopuksi nuori nainen oli mielissään pankin ripeästä toiminnasta. ”Oli hieno huomata, kuinka tehokkaasti tilanne hoidettiin, ja kuinka kätevästi sain rahani takaisin”, Karoliina muistelee.

Turvallisuuden parantamiseksi nettishoppailu kannattaa tehdä aina luottokortilla, sillä petostapauksissa luottokortti tarjoaa parempaa suojaa kuin pankkikortti.

Varo tietojesi jakamista netissä

Huijauksilta voi itse suojautua parhaiten noudattamalla varovaisuutta omassa nettikäyttäytymisessä. Omia henkilötietoja ei tule koskaan antaa netissä eteenpäin: viralliset tahot kuten rahalaitokset eivät koskaan pyydä kyseisiä tietoja netin kautta. Jos saat siis virallisen näköisen sähköpostin, jossa näitä tietoja pyydetään, on kyseessä huijaus. Epäilyttävien sähköpostien linkeistä on myös syytä pysyä kaukana.

Jos epäilet joutuneesi huijausyrityksen kohteeksi, ilmoita asiasta heti pankillesi tai luottokorttiyhtiöllesi. Pankille on syytä myös ilmoittaa, jos olet hävittänyt passisi, ajokorttisi tai henkilöllisyystodistuksesi.

Henkilötietojen väärinkäytöstä voi tehdä ilmoituksen Tietosuojavirastoon, ja jos uskot joutuneesi rikoksen kohteeksi on syytä ottaa yhteyttä myös paikalliseen poliisiin.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.
Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös