Markkinakommentit

Tässäkö seuraavan pörssiromahduksen laukaisija?

Jättipankki JPMorgan väittää löytäneensä seuraavan ison pörssiromahduksen laukaisevan tekijän.

Business Insider -sivuston mukaan JPMorgan on huomannut ison muutoksen markkinoilla, jonka pitäisi huolestuttaa sijoittajia.

Ongelma liittyy osakkeiden ja valtiolainojen tuottojen väliseen tuottoeroon. Finanssikriisin jälkeen osaketuotot ovat kehittyneet eri suuntiin kuin valtiolainojen tuotot. Osakkeet ovat tuottaneet erinomaisesti samalla kun korkosijoitusten tuotto on ollut negatiivinen.

Viime aikoina osakemarkkinoiden ja bondien korrelaatio on kuitenkin kääntynyt positiiviseksi.

JPMorganin mukaan tämä on ongelma erityisesti yhdistelmärahastoille, eli niille rahastoille, joiden salkuissa on sekä osakkeita että bondeja.

Niin kauan kun osakkeiden ja velkakirjojen korrelaatio on negatiivinen, pysyvät osakkeita ja bondeja sisältävät sijoitussalkkujen hintamuutokset maltillisina. Tuolloin rahastot voivat lisätä velkavipua ja sitä kautta nostaa tuottojaan.

Jos kuitenkin osakkeiden ja bondien korrelaatio kääntyy positiiviseksi, syntyy näille rahastoille kaoottinen tilanne, pankki väittää.

”Kun tämä korrelaatio kääntyy positiiviseksi, korko/osake -portfolioiden volatiliteetti nousee”, toteaa JPMorganin sijoitusstrategi Nikolaus Panigirtzoglou pankin asiakaskirjeessä.

Miksi osakkeiden ja korkosijoitusten korrelaatio on sitten noussut?

Tärkein syy on inflaation kiihtyminen. Odottamaton inflaation nousu syö sekä osakkeiden että korkosijoitusten tuottoja, jos kiristyvä inflaatio saa keskuspankin kiristämään rahapolitiikkaansa.

Yhdysvaltain inflaatio kiihtyi tammikuussa odotuksia enemmän. Maan työministeriön keskiviikkona julkaisemien tilastojen mukaan kuluttajahinnat nousivat kuukausitasolla 0,5 prosenttia.

Pohjainflaatio nousi 0,3 prosenttia. Nousu oli suurin sitten viime vuoden tammikuun. Pohjainflaatiossa ei huomioida energian ja ruuan hintoja, jotka vaihtelevat herkästi.

Kuluttajahintaindeksi nousi vuoden takaiseen verrattuna 2,1 prosenttia. Pohjainflaatio nousi vuoden takaiseen verrattuna 1,8 prosenttia.

USA:n kuluttajahintojen tammikuun nousu oli odotettua vahvempaa. Ekonomistit olivat odottaneet 1,7 prosentin pohjainflaatiota. Kuluttajahintaindeksin nousuksi ekonomistit odottivat 1,9 prosenttia.

Nouseva inflaatio nostaa korkotasoa, mikä puolestaan nostaa osakesijoitusten vaihtoehtoiskustannuksia ja yritysten rahoituskustannuksia. Lisäksi nouseva korko laskee myös korkosijoitusten markkina-arvoja.

Koska nouseva inflaatio siis syö sekä osakkeiden että korkosijoitusten tuottoja, syntyy näiden kahden välille positiivinen korrelaatio.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös