Makrotalous

Libera toiminnanjohtaja: Verotuki energiaturpeelle on lopetettava

Sipilän hallitus ajaa kivihiilen korvaamista veroilla tuetulla energiaturpeella.

Energia-, ympäristö- ja asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) haluaa nopeuttaa kivihiilen alasajoa Suomessa. Hallitus on linjannut, että Suomi luopuu hiilen energiakäytöstä vuoteen 2030 mennessä osana ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Tiilikainen perustelee lisätoimien tarvetta Suomen kasvihuonekaasupäästöjen kasvulla. Tilastokeskus kertoi joulukuussa, että Suomen päästöt nousivat kuusi prosenttia vuonna 2016 edellisvuoteen verrattuna. Keskeinen syy päästöjen kasvuun oli kivihiilen polttamisen lisääntyminen sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksissa.

Kuvio. Suomen kasvihuonekaasupäästöjen kehitys sektoreittain

kasvihuonepäästöt sektoreittain ympäristö talous

Kuva: Tilastokeskus.

Sipilän hallituksen verotuki energiaturpeelle nousi viime vuoden budjetissa 14 miljoonalle 148 miljoonaan euroon.

Energiaturpeen verotuki tietenkin tukee sen käyttöä energiana. Kuitenkin energiaturve tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä tuotettua energiayksikköä kohden kuin kivihiili, huomauttaa ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen blogissaan.

“Hallituksen olisi syytä toimia johdonmukaisesti kasvihuonepäästöjen hillitsemiseksi, eikä painaa kaasua ja jarrua samanaikaisesti. Nyt hallitus kannustaa saastuttamaan verotuilla ja suunnittelee kivihiilikieltoa yhtä aikaa. Tämä hidastaa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua ja tekee siitä tarpeettoman kallista veronmaksajille”, Kiesiläinen harmittelee.

Kiesiläisen mukaan energiaturpeen verotuki on tosiasiallisesti yritystuki Suomen suurimmalle turveyhtiölle Vapolle ja muille energiaturveyhtiöille.

“Vapon saama tuki täyttää EU-komission laittoman valtiontuen kaikki kriteerit. Se aiheuttaa kustannuksia valtiolle, tuottaa taloudellista hyötyä yhtiöille, kohdistuu valikoivasti suosien tiettyä tuotantoa ja vaikuttaa kilpailuun sekä jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.”

Kiesiläisen mukaan hallitus ei ole tehnyt elettäkään tämän mittavan ja ympäristölle haitallisen verotuen lopettamiseksi. Hän epäilee hyväveli-verkoston olleen turpeen energiatuen noston taustalla.

“Asiaan saattaa vaikuttaa se, että vielä viime marraskuuhun asti energiaministeri Tiilikaisen erityisavustajana toimi turveteollisuuden edunvalvontajärjestön Bioenergia ry:n entinen toimitusjohtaja Jyrki Peisa.”

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös