Makrotalous

Libera toiminnanjohtaja: Verotuki energiaturpeelle on lopetettava

Ajatuspaja Libera toiminnanjohtaja: Verotuki energiaturpeelle on lopetettava

No HTML element found before the first header tag.

Energia-, ympäristö- ja asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) haluaa nopeuttaa kivihiilen alasajoa Suomessa. Hallitus on linjannut, että Suomi luopuu hiilen energiakäytöstä vuoteen 2030 mennessä osana ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Tiilikainen perustelee lisätoimien tarvetta Suomen kasvihuonekaasupäästöjen kasvulla. Tilastokeskus kertoi joulukuussa, että Suomen päästöt nousivat kuusi prosenttia vuonna 2016 edellisvuoteen verrattuna. Keskeinen syy päästöjen kasvuun oli kivihiilen polttamisen lisääntyminen sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksissa.

Kuvio. Suomen kasvihuonekaasupäästöjen kehitys sektoreittain

kasvihuonepäästöt sektoreittain ympäristö talous

Kuva: Tilastokeskus.

Sipilän hallituksen verotuki energiaturpeelle nousi viime vuoden budjetissa 14 miljoonalle 148 miljoonaan euroon.

Energiaturpeen verotuki tietenkin tukee sen käyttöä energiana. Kuitenkin energiaturve tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä tuotettua energiayksikköä kohden kuin kivihiili, huomauttaa ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen blogissaan.

”Hallituksen olisi syytä toimia johdonmukaisesti kasvihuonepäästöjen hillitsemiseksi, eikä painaa kaasua ja jarrua samanaikaisesti. Nyt hallitus kannustaa saastuttamaan verotuilla ja suunnittelee kivihiilikieltoa yhtä aikaa. Tämä hidastaa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua ja tekee siitä tarpeettoman kallista veronmaksajille”, Kiesiläinen harmittelee.

Kiesiläisen mukaan energiaturpeen verotuki on tosiasiallisesti yritystuki Suomen suurimmalle turveyhtiölle Vapolle ja muille energiaturveyhtiöille.

”Vapon saama tuki täyttää EU-komission laittoman valtiontuen kaikki kriteerit. Se aiheuttaa kustannuksia valtiolle, tuottaa taloudellista hyötyä yhtiöille, kohdistuu valikoivasti suosien tiettyä tuotantoa ja vaikuttaa kilpailuun sekä jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.”

Kiesiläisen mukaan hallitus ei ole tehnyt elettäkään tämän mittavan ja ympäristölle haitallisen verotuen lopettamiseksi. Hän epäilee hyväveli-verkoston olleen turpeen energiatuen noston taustalla.

”Asiaan saattaa vaikuttaa se, että vielä viime marraskuuhun asti energiaministeri Tiilikaisen erityisavustajana toimi turveteollisuuden edunvalvontajärjestön Bioenergia ry:n entinen toimitusjohtaja Jyrki Peisa.”

a: 0b:c:
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös