Kasvuosakkeet

Hedge-rahaston johtaja: ”Tesla on kohta konkurssissa”

Vilas Capital Managementin John Thompson uskoo Teslan romahtavan muutaman kuukauden sisällä.

Business Insider kertoo, että Vilas Capital Managementin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja John Thompson tarjoaa useita syitä Teslan romahdukseen.

Thompson uskoo, että Tesla pysyy pystyssä ainoastaan kolmesta kuuteen kuukautta. Yhtenä syynä on Model3 -mallin tuotanto-ongelmat. Autoja myytiin aikoinaan lyhyessä ajassa ennakkoon 400 000 kappaletta.  Ongelma ei siis ole kysyntä, mutta autot pitäisi myös saada valmistettua ja toimitettua.

Toisena syynä mainitaan Model S ja Model X -mallien laskeva kysyntä.

Thomspson puhuu kuitenkin yrityksen konkurssista muutaman kuukauden sisällä. Se on suhteellisen lyhyt aika. Thompson laskee, että Moody todennäköisesti tulisi tiputtamaan Teslan luottoluokitusta luokasta B- luokkaan CCC.

Luottoluokituksen lasku puolestaan johtaisi tavarantoimittajien vaatimuksiin välittömästä maksusta toimituksen yhteydessä. Tilanne olisi Thompsonin mukaan Teslalle kestämätön.

Yritys tarvitsisi Thompsonin mukaan noin kahdeksan miljardia uutta pääomaa selvitäkseen seuraavasta 18 kuukaudesta, eli rahoittaakseen liiketoiminnan tappiot, tarvittavat investoinnit, erääntyvät lainat ja tarvitsemansa käyttöpääoman.

Tesla on ollut varsin suosittu yritys sijoittajien keskuudessa, joten voisi ajatella yrityksen saavan kerättyä yksityisiltä markkinoilta lisää pääomaa. Thompsonin mukaan Yhdysvaltojen arvopaperiviranomaisten käynnissä olevat tutkimukset tekevät rahoituksen saamisesta kuitenkin vaikeaa.

Ford vai Tesla?

Thompson vertaa Teslan markkina-arvoa Fordiin. Tesla on markkina-arvoltaan kaksi kertaa arvokkaampi kuin Ford. Kuitenkin Ford teki viime vuonna kuusi miljoonaa autoa 7,6 miljardin dollarin voitolla, kun taas Tesla teki 100 000 autoa kahden miljardin tappiolla.

Lisäksi Fordilla on 12 miljardia kassassa pahan päivän varalle, kun taas Teslan rahat loppuvat kolmessa kuukaudessa. Thompson ei ole kuulemma ikinä nähnyt vastaavaa uransa aikana.

Mielenkiintoisia motiiveja

Vilas Capital Managementin hedge-rahasto on historiallisesti tarjonnut sijoittajilleen markkinoita parempaa tuottoa ja viime vuonna se tuotti sijoittajilleen huimat 65 prosenttia. Toisaalta Thompsonin hallinnoima summa on MarketWatchin mukaan ainoastaan 25 miljoonaa dollaria.

Teslan lyhyeksi myynti on rahaston merkittävin positio ja Thompson itse aikoo sijoittaa 500 000 dollaria omaa rahaa lisää. Toisin sanoen Thompson saa rahaa mikäli Teslan kurssi oikeasti romahtaa.

Toinen mielenkiintoinen kohta on Teslan johtajan Elon Muskin saama palkkio. Business Insiderin mukaan palkkio olisi maksimissaan arvoltaan suurempi kuin kaikkien S&P 500 -yritysten toimitusjohtajien palkkiot yhteensä. Muskin saama tulospalkkio seuraavalta kymmeneltä vuodelta olisi maksimissaan 50 miljardia, eli 5 miljardia vuodessa Se olisi ihan hyvä summa huomioiden, että Elon Musk ei panosta koko aikaansa Teslaan. Sekin on ihan hyvä muistaa, että Tesla tekee tällä hetkellä palkkiota.

Toisaalta Elon Muskin saama rahapalkkio on pyöreä nolla. Teslan osakekurssin tulisi myös nousta reippaasti, jotta Musk voisi kuitata tulosperusteista palkkiota. Vaikka osake nousisi 80-90 prosenttia kymmenessä vuodessa, ei se vielä riitä siihen, että Musk saisi nostaa tulospalkkaa.

Motiivit on siis rakennettu suosimaan erittäin voimakasta riskinottoa. Sijoittajan kannalta se voi olla myös hyvä uutinen, koska sijoittaja pystyy hajauttamaan tämän riskin muihin osakkeisiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös