Oma talous

Rahapelien suurvoittajat kertovat: Raha helpottaa elämää, mutta ei tuo onnea

Veikkaus toteutti suurvoittajille kyselyn, jonka avulla pyrittiin selvittämään, miten suuri rahapelivoitto vaikuttaa elämään.

Puolet vastaajista oli sitä mieltä, että voitto muutti elämää jonkin verran, noin neljänneksen mielestä elämä muuttui vain vähän. 13 prosentin mielestä elämä muuttui erittäin paljon, Veikkaus kertoo tiedotteessaan.

Veikkaus lähestyi joulukuun 2017 alussa 155 suurvoittajaa, jotka olivat voittaneet vuosina 2007 – 2017 jostain Veikkauksen pelistä yli 500 000 euroa ja joiden yhteystiedot Veikkauksella oli tiedossa.

Kyselyn perusteella suomalaiset voittajat haluavat yleensä pitää voittonsa pienen piirin tietona. 87 prosenttia vastaajista oli kertonut voitostaan puolisolleen tai kumppanilleen. Lapsille voitosta oli kertonut hieman yli puolet vastaajista ja omille vanhemmilleen vajaa puolet vastaajista. Alle viidesosa kertoi voitosta työkavereilleen.

Kaksi kolmesta vastaajasta koki, että muiden ihmisten suhtautuminen heihin ei ollut muuttunut voiton myötä. Ne, ketkä kokivat voiton vaikuttaneen muiden ihmisten suhtautumiseen, harmittelivat muun muassa sitä, että he joutuvat voitosta tietävien seurassa usein maksumiehiksi.

Kyselyssä kysyttiin myös voiton vaikutuksista parisuhteeseen. Kaksi kolmesta kysymykseen vastanneesta sanoi, että voitto ei ollut vaikuttanut parisuhteeseen.

Moni vastasi, että raha ei tuo onnea, mutta se voi tuoda mielenrauhan. Kolme neljästä vastaajasta koki, että he eivät olleet muuttuneet voiton myötä ihmisinä. 10 prosenttia koki muuttuneensa positiivisesti.

Kolmannes kyselyyn vastanneista mainitsi myös negatiivisia voiton mukanaan tuomia asioita. Osa vastaajista mainitsi voiton tuoneen mukanaan muun muassa pelon rahojen menettämisestä.

Suomalaisvoittajat pyrkivät sijoittamaan voittonsa niin, että voitosta poikisi tuottoja myöhemminkin. Peräti 86 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi sijoittaneensa osakkeisiin tai rahastoihin. Uuden auton kertoi ostaneensa 66 prosenttia vastanneista ja 60 prosenttia kertoi matkustelleensa aiempaa enemmän. Uuden asunnon osti 44 prosenttia vastaajista.

Voittajat eivät juuri hulluttele rahoillaan.

Useampi voittaja kertoi ostaneensa kesämökille moottoriveneen, mutta myyneensä sen pois turhana. Osa oli innostunut ostamaan niin sanottuja luksustuotteita – vaikka ne eivät sopisikaan omaa makuun. Noin puolet työelämässä voiton hetkellä olleista vastaajista jatkoi työssäkäyntiä tavalliseen tapaan voiton jälkeen. Toisaalta moni koki, että yksi parhaista asioista, mitä voitto toi mukanaan, oli taloudellinen vapaus jättää työt tai tehdä töitä vähemmän.

Moni haluaa auttaa voitollaan myös muita. 85 prosenttia vastaajista kertoi auttaneensa läheisiään rahallisesti. Usein voitolla autetaan omia lapsia. Lisäksi puolet vastaajista oli antanut rahaa kotimaiseen hyväntekeväisyystyöhön.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös