Uutiset

New York Times: Trumpin ylin talouspoliittinen neuvonantaja eroaa

Gary D. Cohn, presidentti Donald Trumpin talouspoliittinen neuvonantaja, kertoi tiistaina eroavansa tehtävästään.

New York Timesin mukaa Gary J. Cohn eroaa.

Cohn varoitti viime viikolla mahdollisesti eroavansa, mikäli teräkselle ja alumiinille asetetut tuontitariffit astuvat voimaan. Valkoisen talon tiedonantajien mukaan päätöksen taustalla ei kuitenkaan ole yksittäistä selittävää tekijää.

Yhdysvaltojen presidentti ilmoitti viime viikon torstaina asettavansa tästä viikosta alkaen maahan tuodulle teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut. Tilanteen on pelätty johtavan vastatoimiin ja voivan eskaloitua jopa kauppasotaan. Toisaalta on arvioitu kyseessä olevan puhdasta neuvottelutaktiikkaa.

Donald Trumpin hallinnon vaihtuvuus on ollut suurta. Lähtijöitä on ollut päästrategi Stephen K. Bannon, viestintäjohtaja Mike Dubke, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael T. Flynn, Valkoisen talon neuvonantaja Sebastian Gorka, viestintäjohtaja Hope Hicks, kansallisesta turvallisuudesta vastaava K.T. McFarland. Muita lähteneitä ovat Omarosa Manigault Newman, Rob Porter, Dina H Powell, Reince Priebus, Anthony Scaramucci, Keith Shiller, Sean Spicer, Katie Walsh, Ezra Cohen-Watnick, Tera Dahl, Derek Harvey, Rich Higgins, ja Josh Raffel.

Cohnin eron odotetaan astuvan voimaan muutaman viikon sisällä.

Cohnin eron myötä Trumpin neuvonantajiksi jää voimakkaaseen protektionismiin uskovia neuvonantajia. New York Timesin mukaan Cohn nähtiin republikaanien piirissä Trumpin vastavoimana, joka voisi estää Trumpia tekemästä sellaisia päätöksiä, jotka voisivat johtaa kauppasotaan. Tämän takia Cohnin lähdöllä voisi olla maailman talouden kannalta negatiivisia vaikutuksia.

Uutiset ovat saaneet markkinat jälleen hermostumaan ja pelot mahdollisesta kauppasodasta ovat jälleen nostaneet päätään. S&P 500 futuurit ovat 1,2 prosentin laskussa ja Dow Jones 1,4 prosentin laskussa.

Helsingin pörssi ei tätä kirjoittaessa ole juurikaan reagoinut vaan on ainoastaan 0,3 prosentin laskussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös