Oma talous

Yhteiset taloudelliset tavoitteet helpottavat avioliittoa

Kumppanien eroavaisuudet rahan käytöstä voi aiheuttaa erimielisyyksiä. Mitä asioita pariskunnan kannattaa ottaa huomioon rahankäytön suhteen avioliitossa?

Sinkkuna elämä on huoletonta. Silloin saa päättää yksin, miten ja mihin kuluttaa palkkansa. Parisuhde ja viimeistään avioliitto muuttaa käsityksen rahankäytöstä ja kulutuksesta.

Avioliitossa et ole enää vastuussa vain omasta taloudesta, vaan sinun tulee ottaa huomioon myös kumppanisi. Pariskunnilla voi olla hyvinkin eriäviä näkemyksiä siitä, mihin rahaa käytetään tai säästetään.

The Balance –sivusto kehottaa pariskuntia tekemään yhteiset taloudelliset tavoitteet, joiden avulla arki voi helpottua.

Taloudellisen vastuun kantaminen yhdessä

Naimisiin mennessä on huomioitava se, että taloudellinen vastuu jakaantuu kahtia. Menosi vaikuttaa nyt myös toiseen ihmiseen. Onkin järkevä istua alas ja päästä samalle sivulle rahan käytöstä puolison kanssa, ettei toisella ole täysin eri käsitys siitä, mihin rahat käytetään. Määrittäkää yhdessä realistinen budjetti, joka tuntuu molemmista sopivalta. Sisällyttäkää budjettiin mm. lainojen maksaminen, päivittäiset elinkustannukset, säästäminen ja esim. ylimääräinen käyttöraha.

Pariskuntien on hyvä keskustella avoimesti omista taloudellisista tavoitteista ja haaveista. Ehkä päätätte säästää rahaa omaa kotia tai lainan takaisinmaksua varten tai ehkäpä haluatte lähteä pidemmälle matkalle? Riippumatta siitä, mitkä tavoitteenne ovat, on hyvä, että molemmat ovat tietoisia yhteisestä taloudellisesta tilanteestanne.

Määrittäkää myös, paljonko haluatte säästää rahaa tulevaisuutta varten ja mm. mitkä teidän tavoitteet ovat eläkettä varten. Voitte jopa harkita tapaamista taloudellisen neuvonantajan kanssa, jotta hahmottaisitte selkeämmin tavoitteenne ja miten toteutatte ne. Taloudellisten tavoitteiden hahmottaminen yhdessä voi helpottaa arkea ja vähentää riidan aiheita.

Valmistaudu kompromisseihin

Kannattaa muistaa, että olette kumppanisi kanssa luultavasti kasvaneet hyvin erilaisissa kasvuympäristöissä ja talouksissa. Perheillänne on saattanut olla hyvin erilaiset menotasot ja asenteet rahaa kohtaan.

Toinen teistä voi olla säästeliäämpi, kun taas toinen rakastaa tehdä isoja heräteostoksia. Tärkeintä on selvittää kumppanisi taloudelliset näkemykset ja kunnioittaa niitä. Taloutenne tuskin tulee aina olemaan 50-50 ja molempien kannattaa valmistautua tekemään kompromisseja.

Ota selvää lainmukaisuuksista

Moni asia muuttuu naimisiinmenon myötä, sillä olette nyt myös lain silmissä yhteinen talous. Voi olla, että kova paperisota nimien muuttamisesta lähtien voi tuntua tylsältä tai turhalta, mutta se itseasiassa valmistaa molempia ajattelemaan liittoanne yhteisenä taloutena.

Avioliiton alussa on hyvä varmistua, että molemmilla on henkivakuutus, varsinkin jos nimissänne on suuri määrä velkaa. Varmistakaa myös, että henkivakuutuksenne edunsaajat ovat oikeiden nimien alla ja molemmilla on päivitetty testamentti. Kannattaa myös kirjata ylös tiedot eri pankkitileistä ja mahdollisista tilien pääsykoodeista.

Olette samassa tiimissä

Naimisissa oleminen on emotionaalisen kumppanuuden lisäksi oikeudellinen liitto ja taloudellinen sopimus. On hyvä muistuttaa itseään aika ajoin, että olette puolisosi kanssa samassa tiimissä ja puhaltaa yhteen hiileen. Elämä on täynnä yllätyksiä, jotka voivat muuttaa yhtäkkisesti taloudellisen tilanteenne.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös