Markkinakommentit

Taaleri laittoi osakkeet alipainoon – ”kauppasotakeskustelu on edennyt jopa odotuksia pahemmaksi”

Taalerin päästrategin mukaan kauppasotakeskustelu on edennyt jopa odotuksia pahemmaksi.

Yhdysvallat ilmoitti uusista tulleista, jotka koskevat jopa 50–60 miljardin dollarin tuontia Kiinasta. Kiina reagoi Trumpin tuontitulleihin alle 11 tunnissa saaden sijoittajat myymään osakkeitaan globaaleilla markkinoilla.

Kiina vastasi Yhdysvaltojen suunnitelmiin tuontitulleista, joilla rajoitettaisiin kauppaa 50 miljardin dollarin edestä. Kiina vastatoimet iskevät Yhdysvaltojen avaintuotteisiin, kuten soijaan, lentokoneisiin, autoihin, naudanlihaan ja kemikaaleihin. Esimerkiksi Tesla ja Jack Danielsin whisky ovat uhattujen merkkien listalla.

Kiinan ensimmäinen vastaisku oli vain kolmen miljardin dollarin suuruinen. Nyt uhitellaan jo paljon suuremmilla summilla. Kiinan uudet 25 prosentin tariffit koskettaisivat 106 eri tuotetta, joiden yhteenlaskettu kaupankäyntiarvo lähentelee 50 miljardia dollaria.

Kauppasotakeskustelu on edennyt jopa odotettua pahemmaksi, arvioi Taalerin päästrategi Tuomas Komulainen markkinakatsauksessaan.

Lisäksi osakemarkkinat ja varsinkin teknologiayhtiöt ovat laskeneet, Komulainen muistuttaa.

”Ensin Facebook ajautui ongelmiin tietovuoto paljastusten johdosta, ja sitten Amazon on joutunut presidentin Trumpin hampaisiin. Lisäksi EU on asettamassa teknologiajäteille lisäveron.”

Kaikki nämä ovat Taalerin näkemyksen mukaan kuitenkin vain lyhytaikaisia riskitekijöitä, jotka ovat toki lisänneet osakemarkkinoiden laskua tai aiheuttaneet yksittäisen myyntiaallon.

”Tottakai kauppasota aiheuttaisi taantumaan jo aiemmin. Iso kuva kuitenkin on, että olemme joka tapauksessa syklin viimeisessä jaksossa. Eikä kukaan tiedä, jatkuuko hyvää talouskehitystä puoli vuotta vai kolme vuotta”, Komulainen toteaa.

Taaleri odottaa taloussyklin jatkuvan noin 65 prosentin todennäköisyydellä ainakin vielä vuoden 2019 loppupuolelle. ”35 prosentin todennäköisyydellä ajaudumme (mietoon) taantumaan jo vuoden 2019 aikana. Kirjoitamme lisää tästä tulevissa markkinakatsauksissa.”

Allokaatiosalkuissa Taalerin osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa, mutta nyt Taaleri laski osakkeet alipainoon helmi-maaliskuussa.

”Allokaatio 50 osakepaino on nyt n. 46,5 % ja käteispaino n. 17 %. Samalla olemme vähentäneet riskisiä HY-lainoja. Suosimme laaja globaali hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi suosimme riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja”, Komulainen kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös