Oma talous

Taksin käyttöön tulossa iso mullistus – hintakatto poistuu ja hinnoittelu vapautuu

Taksiala tulee kokemaan historiallisen mylläkän ensi kesänä, joka vaikuttaa merkittävästi myös taksien asiakkaisiin.

Takseihin liittyvä lainsäädäntö muuttuu radikaalisti heinäkuun alusta.

Keskeinen taksia käyttäviä asiakkaita koskeva muutos on  taksien hintakaton poistuminen eli käytännössä hinnoittelun vapautuminen. Heinäkuun alusta lähtien taksimatkan hinta voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustapojen ja haluttujen lisäpalveluiden mukaan.

Trafin mukaan hinnat voivat perustua esimerkiksi nykyisen kaltaisiin kilometri- ja aikaveloituksiin tai voivat olla kiinteitä tietylle välille tai sopimusperusteisia. Myös osa yrityksistä voi periä lähtömaksuja ja toiset eivät.

Hinnoittelun vapautuminen tietää sitä, että asiakkaan kannattaa kiinnittää aiempaa enemmän huomiota taksimatkan hinnoitteluun.

Trafi muistuttaa, että asiakkaalla on oikeus tietää hinta tai hinnan määräytymisen perusteet taksia tilattaessa tai ennen matkan alkamista. Jos matkan hinta ylittää 100 euroa, niin kuljettajan pitää sopia selkeästi hinnasta etukäteen asiakkaan kanssa.

Takseilla ei ole jatkossa enää nykyisenkaltaista päivystysvelvollisuutta. Etenkin maaseudulla tämä saattaa tarkoittaa sitä, että hiljaisina ajankohtina taksi kannattaa tilata ennakkoon.

Trafi suosittelee, että jatkossa taksimatkalaisen kannattaa muistaa myös selvittää taksia tilatessasi taksiyrityksen tarjoamat lisäpalvelut, jos sinulla on niille tarvetta. Tällaisia ovat esimerkiksi ison matkatavaran kuljettaminen, lastenistuimet ja eläinten kuljetus. Tämä tieto voi löytyä myös yrityksen verkko- tai facebook-sivuilta.

Jos asiakas tilaa taksin soittamalla tai sovelluksella, tulee hänen saada tieto matkan hinnasta tai hinnan määräytymisen perusteet tilauksen yhteydessä. Takseissa on eroja niin palveluissa kuin hinnassakin, asiakkaan pitää siis itse päättää, mitä painottaa valinnassaan.

Myös taksitolpan käytännöt muuttuvat.

Nykyään taksitolpilla tai muilla taksiasemilla on vallitsevana käytäntönä, että asiakkaan tulee valita ensimmäinen taksi, ellei taksin vaihtamiselle ole perusteltua syytä, kuten esim. auton koko. Trafin mukaan jatkossa taksien erilaiset hinnoitteluperusteet vaikuttavat myös tähän käytäntöön ja asiakas saa vapaasti valita, minkä taksin haluaa ottaa.

Kommentoi
Ylös
>