Talouden trendit

Tulevaisuuden tie tuottaa sähköä ja lataa sähköautot ajon aikana – katso video

Tulevaisuuden tiestä voi tulla oleellinen osa itseajavien autojen vallankumousta.

Itseajavat autot tulevat muuttamaan maailmaa.  Kiinan hallituksen tavoite on kunnianhimoinen. Maan autokannasta kymmenen prosenttia tulisi olla täysin itseajavia ajoneuvoja vuoteen 2030 mennessä.

Itseajavien autojen kehittämisen keskiössä on korkealaatuisen datan saaminen ja tähän asti suurin osa yrityksistä on testannut itseajavia autojaan Kaliforniassa ja lähes kolmasosa Kaliforniassa itseajavia autoja testaavista yrityksistä on kiinalaisia.

Yhtenä ratkaisuna Kiina avaa mahdollisuuden itseajavien testaukselle Pekingin alueella. Lisäksi testejä tulee olla tehtynä suljetulla alueella, ennen kuin yritykset pääsevät tekemään testejä julkisilla teillä. Liikennemerkit, liikennevalot ja kaistamerkinnät tehdään uusiksi, jotta ne olisivat itseajavien autojen tunnistettavissa.

Toisena ratkaisuna datan saamiseksi ovat älykkäät tiet. Qilu Transportation on kiinalainen yritys, joka vie kehitystä eteenpäin kehittämällä älykkäitä teitä, kertoo Bloomberg.

Tulevaisuuden tie

Tulevaisuuden tie sisältää muutakin kuin asfalttia. Tie sisältää automääriä mittaavia sensoreita, jotka helpottavat karttapalveluiden toimivuutta ja aurinkopaneeleita, jotka lataavat sähköautoja ajon aikana.

Qilu Transportation Development Group on rakentanut kahden kilometrin mittaisen pätkän tulevaisuuden tietä. Hintaa tielle on tullut noin 900 euroa neliömetriä kohti.

Osuus on liian lyhyt auton lataamiseen ajon aikana, mutta teknologia siihen on olemassa. Tien alin aurinkokennorakenne on rakennettu valoa läpäisevän betonin sisään. Päällimmäisestä kerroksesta löytyy ajon aikana tapahtuvan lataamiseen tarvittava teknologia, sekä  sensorit, jotka  mittaavat lämpötilaa, painoa ja liikennemääriä.

Noin kilometrin mittaisen tieosuuden on arvioitu tuottavan miljoona kilowattituntia vuodessa, joka riittäisi 800 kodin tarpeisiin.

Autoilijalle, tie ei juurikaan eroa tavallisesta tiestä.

Varkaille altis

Worldhighways kertoo, että Qilu Transportation:in rakentamasta tiestä varastettiin palanen heti kättelyssä.

Noin 15 senttimetriä leveä ja kaksi metriä pitkä palanen oli nätisti leikattu tiestä irti. Yritys sai tien nopeasti korjattua ja epäilee, että varkauden takana olisi kilpaileva yritys, joka on vienyt palan laboratorioon analysoitavaksi.

Kiina on maailman isoin sähköautojen markkina ja noin joka toinen sähköauto myydään Kiinassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös