Markkinakommentit

Markkina-analyytikko ennustaa: Euroalueen talouskasvu hyytyy

Taalerin markkina-analyytikko Jouni Saarnio pitää mahdollisena, että heikko talousdata euroalueelta näkyy pian talouskasvun ennusteissa.

Ostopäällikköindeksien ja muunkin talousdatan heikentyminen saattaa tulla näkymään Taalerin ennusteissa loppukesästä tai syksyllä, toteaa Saarnio katsauksessaan.

Tutkimusyhtiö Markitin Euroalueella teollisuuden ostopäällikköindeksi putosi toukokuussa alustavaan lukemaan 55,5, kun se vielä huhtikuussa oli 56,2. Pisteluvun lasku oli ekonomistien odotuksia kovempi.

Myös palvelualojen ostopäällikköindeksi laski odotettua enemmän lukemaan 53,9. Markit julkaisi myös toukokuun alustavat Saksan ostopäällikköindeksit, jotka nekin aiheuttivat pettymyksen.

Euroalueen ostopäällikköindeksit keskiviikkona olivat jo ties monesko datapiste viimeisiin kuukausiin, joka jäi odotuksista indikoiden täten talouskasvunäkymien maltillistumista, Saarnio toteaa. Toisaalta lukuihin saattaa Saarnion mukaan vaikuttaa pelot kauppasodasta ja muut vastaavat globaalit teemat, joiden vaikutus aikanaan ”haihtuu”.

Odotettua heikompi talousdata tietää sitä, ettei Euroopan keskuspankilla ole tarvetta rahapolitiikan kiristämiselle. Euroalueella ei siten koroissa ole nousupaineita.

”Korot laskivat eilen euroalueellakin, kun EKP:n Coeure otti varsin selväsanaisesti näkemystä sen puolesta, että elvytykselle on tarvetta jatkossakin”, Saarnio toteaa.

Myös Yhdysvalloissa keskuspankki Fed viestittää nyt aiempaa maltillisemmin rahapolitiikan kiristämisaikeistaan. Saarnion mukaan Fed on kirjannut kokouspöytäkirjoihinsa helpottavan maltillisia lausuntoja tulevasta koronnostotahdista.

”Eivät näe ainakaan kiihdyttämiselle syitä ja se riitti saamaan korot USA:ssa laskuun ja osakkeet nousuun”, Saarnio toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös