Markkinakommentit

Eurokriisi on täällä taas – korkomarkkinoilla raju reaktio Italian tilanteeseen

Euromaa Italia on ajautunut poliittiseen kriisin. Markkinoilla liikkeet ovat olleet dramaattisia.

Euromaa Italia on ajautunut poliittiseen kriisin. Markkinoilla liikkeet ovat olleet dramaattisia.

Maan presidentti Sergio Mattarella esti eurokielteisen Paolo Savonan nousun maan talous- ja valtiovarainministeriksi. Nyt valmistelussa on virkamieshallitus. Mattarella nimitti tänään maanantaina kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entisen johtajan Carlo Cottarellin maan väliaikaiseksi pääministeriksi.

Käytännössä Cottarellin tehtävänä on vain rutiinitehtävien hoitaminen ja uusien vaalien valmistelu sekä maan seuraavan budjetin hyväksyminen. Cottarelli sanoo hakevansa parlamentilta tukea luottamuslauseäänestyksessä. Jos hän ei sitä saa, Italiassa pidetään Cottarellin mukaan ennenaikaiset vaalit elokuun jälkeen.

Nyt vaalivoittaja Viiden tähden liike vaatii presidentille virkasyytettä ja äärioikeistolainen Pohjoisen liitto uhkaa maata joukkomielenosoituksilla. Viiden tähden liikkeellä ja Legalla on enemmistö parlamentissa, joten sen tuki Cottarellin hallitukselle on epätodennäköinen.

Markkinoilla Italian tilanne on saanut aikaan hermostuneisuutta. Italia on talouden kooltaan ihan eri luokassa kuin Kreikka – saapasmaa on euroalueen kolmanneksi suurin talous.  Sen pelastaminen tulisi monin verroin kalliimmaksi euromaille. Toisaalta Italian romahdus tai euroero olisi liian suuri isku euroalueelle.

Nyt pelkona on mahdollisesti syksyllä pidettävät parlamenttivaalit, jossa euroeron kannattajat voisivat saada enemmistön. Euroskeptiset tulevat käyttämään vaaliaseenaan sitä, että presidentti kaatoi heidän hallituksensa jo alkumetreillä.

”Markkinat hermoilevat tilanteesta ja pääsyy on se, että Italian euroero saattaa hyvinkin nousta keskeiseksi teemaksi uusissa vaaleissa, koska mistäpä muusta populistit saisivat bensaa liekkeihinsä kuin siitä, että heidän hallituksensa kaadettiin jo ennen sen nimittämistä. Vähän ehdittiin jo tuudittautua siihen, että euroeroteema oli jo kuopattu, mutta nyt se tullee tekemään paluun. Ja jos näin käy, tulee se asettamaan luottamuksen koko euroalueeseen uudestaan paineen alle”, toteaa Taalerin markkina-analyytikko Jouni Saario Päivän Polttavat -kommenteissaan.

Euroalueella on Kreikan tilanteen jälkeen ollut rauhallista, mutta nyt ongelmat roihahtivat jälleen täyteen liekkiin. Tämä näkyi markkinoilla ennen kaikkea euron vaihtokurssin rajuna laskuna suhteessa dollariin sekä Italian valtiolainojen korkojen nousuna.

Maan kahden vuoden korko on ollut jo pitkään negatiivinen, mutta nyt korko on pompannut hetkessä jo yli 2,7 prosenttiin. Myös pitkä korko on ollut rajussa nousussa. Euro on puolestaan romahtanut 1,15 dollariin, kun vielä hieman yli kuukausi sitten kurssi oli lähes 1,24 dollaria.

Sijoittajat ovat myös siirtäneet varojaan turvasatamana pidettäviin Saksan valtiolainoihin, mikä on laskenut Saksan 10 vuoden velkakirjan koron vaivaiseen 0,26 prosenttiin.

Italian populistit voivat voittaa vaalit, mutta markkinoiden selättäminen onkin sitten monin verroin vaikeampi tehtävä. Varman toimitusjohtaja Risto Murto muistuttaa Twitterissä, että Italian valtiolle erääntyy 300 miljardin euron verran velkoja seuraavan vuoden aikana.

”Tällä määrällä saadaan rahoituskriisi jo aikaiseksi”, Murto toteaa.

Kommentoi
Ylös
>